Фото: Всі тури

Фото: Всі тури

Чи поїдуть львів'яни на море та які країни готові їх приймати

9739 0
Туреччина заявила, що готова з 1 липня приймати туристів з України, так само і Єгипет, Греція та Чорногорія.

Tvoemisto.tv розпитало туристичні фірми у Львові про те, що змінилося у запитах львів’ян на відпочинок, чи бронюють зараз будь-які подорожі та коли галузь туризму зможе повноцінно запрацювати.

Про популярні місця відпочинку, ситуацію на ринку та внутрішній туризм

Як розповідає менеджер туристичного оператора Tango Travel у Львові Михайло Глинка, із початком карантину від Міністерства культури, молоді та спорту України надійшов лист з проханням проінформувати, скільки туристів є за кордоном, у якій країні та коли мають повернутися. У той час у компанії вже не було жодного туриста за межами країни, останній тур якраз завершився 23 березня, коли отримали листа.

«В іншому листі від того ж Міністерства йшлося про те, щоби ми переносили поїздки на інші дати, а наступні подорожі планували на пізніше, як мінімум, після 23 квітня. Це було останнє офіційне повідомлення для нас, а тепер очікуємо на такий лист тільки про відновлення турів. Які це будуть тури, якого роду туризму: груповий чи ні, наразі невідомо», – каже він.

Про те, чи буде туроператор змінювати профіль на внутрішній туризм, поки не знають, хоча раніше займалися подібними турами, і це були здебільшого вікенди.

«Ми спеціалізуємося на поїздках за кордон до країн Європи, і оскільки зараз кордони там для українців ще закриті, то ми не можемо відновлювати роботу», – додає менеджер.

Водночас співвласниця туристичної агенції TAStour у Львові Оксана Мельник розповідає, що у них запитів зараз є досить багато, однак ніхто з потенційних клієнтів не готовий наразі бронювати відпочинок.

«Запити є на серпень-жовтень, і вони стосуються здебільшого країн з морським відпочинком. Переважає Туреччина, Єгипет, Чорногорія, Греція. Більшість запитів стосуються авіаперевезень. Про автобусні також запитують, але якщо брати відсоткове співвідношення, то це приблизно 70% на 30%», – каже вона.

Туреччина заявила, що готова з 1 липня приймати туристів з України, так само і Єгипет, Греція та Чорногорія. Із липня, за словами Оксани Мельник, відпочинок почнуть бронювати та вилітати саме в ці країни. Туреччина та Єгипет завжди були популярними серед львів'ян, також оптимальним та бюджетним варіантом була Болгарія. Серед країн Європи українці обирали Італію або Францію, зокрема Париж.

«Будемо бачити, як в нас відкриються кордони для туристів. Невідомо, чи зразу пускатимуть літаки з туристичною метою. Для цього має бути дозвіл від Кабміну і від тієї країни, що приймає Україну. Приміром, Швеція, Латвія, Естонія вже між собою подорожують із 15 травня, але українці чи поляки туди не можуть поїхати. Хорватія теж відкрита для туризму, туди впускають відпочиваючих, проте лише з Європейського Союзу і Шенгенської зони», – додає вона.

Стабільніша ситуація у туристичної галузі буде із серпня-вересня, але відновиться до докарантинних показників, на її думку, зможе приблизно через три роки. Щодо запитів для подорожей по Україні, то їх взагалі немає. Це, продовжує Оксана Мельник, малоперспективна наразі ніша.

Про перебронювання, нові правила в готелях та вартість квитків

Як повідомила менеджерка туристичної фірми «Море турів» у Львові Надія Ковалишин, з 15 червня вже стартують автобусні тури до Болгарії, Чорногорії та Хорватії. Окрім цього, запити є і на липень-серпень та бронювання. Його, до речі, знизили з 30% від суми до 10%. Тобто, якщо путівка коштує 1000 доларів, то для бронювання достатньо залишити 100 доларів.

Про те, чи необхідно буде залишатися на 14-денну ізоляцію наразі точно не відомо, однак туристів про це попердньо повідомляють у туроператора.

«Наша компанія робила опитування на сторінці у Фейсбуку серед користувачів та в Вайбері, і за результатами, 40%  людей мають можливість їхати за кордон уже, 20% почекають ще один-два місяці, 20% – не поїдуть нікуди до кінця року», – каже вона.

Також, за словами менеджерки, 50% опитаних планують цього року подорожувати Україною. Щодо таких напрямків, як Одеси чи Херсона, то деякі бронювання вже також є, проте ціни, продовжує Надія Ковалишин, дещо захмарні.

Для тих клієнтів, які через карантин і коронавірус не змогли використати придбані путівки, пропонують заморожувати кошти – так званий, бюджет до кінця 2021 року. Деякі туроператори дають можливість без доплат переброньовувати на інші дати, які є умовними.

«Якщо тур мав відбутися у травні, то його перенесуть на вересень-жовтень. Зараз люди поділилися, приблизно половина заморожує кошти, а інша половина переносить», – додає Надія Ковалишин.

На думку менеджерки «Море турів», про відновлення туристичної галузі можна буде говорити із липня, коли відкриють авіаперевезення. Наразі готелі за кордоном проходять сертифікацію, заселяти будуть не у кожен номер, а через два-три, а працівників зараз перевіряють на коронавірус. Таким чином, готелі будуть заповнені лише наполовину, послугу «все включено» теж трохи трансформують. Заповнення літака може бути лише 50-відсотковим, від чого зміниться вартість квитків.

Додамо, що для тих, хто мав квитки на відпочинок, однак через карантин не зміг вилетіти, то кошти можна повернути. За словами матері, яка зараз перебуває в декретній відпустці Роксоляни Совицької, кошти за квиток на літак з Берліна від Wizzair її сім’я отримала назад минулого тижня. Поїзка мала відбутися ще на початку квітня, однак в авіакомпанії попередили про те, що гроші можна очікувати протягом 60 днів.

«У день, коли ми з чоловіком та півторарічним сином мали вилітати, вийшов указ про скасування польотів. Нам прийшов лист, де запитували, чи повернути вартість із бонусами (120%) на зареєстрований аккаунт чи повну оплату на картку. Ми обрали друге. Для дитини до двох років летіти можна було безкоштовно, потрібно було сплатити податок. У лоукостах він майже такий, як вартість квитка», – розповідає вона.

Нагадаємо, низка країн із початком червня відкривають свої кордони для туристів. Деякі з них, приміром, Чорногорія, уже заявили, що позбавилися коронавірусної інфекції і готові приймати іноземців без 14-денної ізоляції.

Також, як повідомив сьогодні, 1 червня, у ефірі «Сніданку» на 1+1 міністр інфраструктури Владислав Криклій, Україна передусім відновить авіасполучення з популярними туристичними напрямками: Туреччина, Греція, Кіпр. В Європі – Чорногорія, Хорватія. Також Грузія. Більш точні дані обіцяють назвати протягом тижня.

Поки що точно не буде поновлюватися авіасполучення з Італією та Іспанією. Рейси не будуть відновлювати до країн, якщо епідеміологічна ситуація у них становитиме ризики. Криклій також повідомив, що наразі шукають рішення, аби туристи проходили експрес-тести на коронавірус в аеропорту, бо це зручніше, ніж 14-денний карантин.


Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!