Фото: 24tv.ua

Фото: 24tv.ua

Як змінився ринок працевлаштування та що пропонують роботодавці у Львові

8274 0
Компанії лише з середини літа почнуть розуміти, яких спеціалістів їм треба та чи розширювати штат.

За результатами опитування Американської торговельної палати в Україні та консалтингової компанії «Делойт», тільки 13% роботодавців планують наймати персонал у 2020 році, 47% – будуть підтримувати поточну чисельність, а 23% роботодавців хочуть скоротити її. Tvoemisto.tv розпитало у рекрутинг-менеджерки, керівниці львівського офісу компанії Brain Source International Personnel Софії Кіріченко, коли український та зокрема львівський ринок працевлаштування повернеться до докарантинних показників, що нині найбільш затребувано та як це, проходити співбесіди онлайн.

Вакансії, що стали більш затребуваними у час карантину

Найперше Софія Кіріченко виокремлює такий напрямок, як онлайн. Це стосується всього: продажів, доставки їжі та інших товарів тощо. Із моменту запровадження карантину на ринку України, і зокрема у Львові, виріс сегмент кур’єрської доставки. Зросла також потреба роботодавців у відповідних спеціалістах: кур’єрах, пакувальниках, операторах служби підтримки, водіях.

«Проте зважаючи, що попит з боку пошукачів на подібні роботи завжди був досить високий, кадрового дефіциту за цими спеціальностями нема», – каже вона.

Окрім цього, супермаркети працюють у звичному, часом навіть пришвидшеному режимі, особливо ті, які доставляють продукти. Знову ж таки тут потрібні касири, пакувальники, водії.

Читайте також: У Львові почали перевіряти роботу літніх майданчиків

Галузь, яка залишається актуальною в будь-який час, – це фармацевтична. Приріст роботи тут зріс до 126%. Крім звичних медичних представників, провізорів у аптеках, з’явилися і деякі спеціалізовані вакансії.

«Наприклад, вакансія особистого і корпоративного вірусолога-контролера коронавірусу. Деякі компанії вважають доречним мати штатного вірусолога, який працюватиме з їхнім персоналом. До речі, що цікаво, ця галузь раніше не входила в топ-професій», – додає вона.

ТОП за кількістю вакансій та що у Львові

Наразі ж актуальними теж залишається IТ. У ТОП за кількістю вакансій входять профсфери IT, продажі, маркетинг, банки, медицина, бухгалтерія. Однак в частині пропозицій про роботу вказують, що остаточне рішення про прийом співробітника приймуть вже по скасуванню карантину. Тому тут розміщення вакансії, за словами спеціалістки, більше спрямовані на формування кадрового резерву, а не на оперативне працевлаштування.

«До речі, на сайті Робота.ua у сегменті Львова за останній місяць розмістили 997 вакансій, а на Work.ua– 1 337. Для порівняння з іншими містами скажу, що Києві ці самі сайти показують у 10 разів більшу кількість вакансій», – зазначає вона.

У Львові однозначно «просів» туристичний ринок. Готельно-ресторанний бізнес не має попиту на цей час. Так само як і музеї чи інші мистецькі заклади.

Читайте також: Вихід з карантину і «Плутократи». Висновки тижня, що минув

«Щодо Львова, то тут у структурі попиту з боку пошукачів на початку другого місяця карантину до найбільш затребуваних галузей увійшли інформаційні технології, продажі, вищий менеджмент, маркетинг, початок кар’єри, адміністративний персонал, виробництво, сільське господарство, бухгалтерія та мистецтво, розваги, мас-медіа. У цих полях активно шукають роботу. При цьому, якщо протягом останніх декількох років серед пошукачів найбільш активними були молоді спеціалісти та кандидати без досвіду, то у квітні ця профсфера перемістилась на п’яте місце за кількістю резюме», – розповідає рекрутинг-менеджерка.

Збереглась висока активність у «вищому менеджменті». Так, у ТОП-5 спеціалізацій за кількістю резюме увійшли «Продажі», «Виробництво», «Антикризове управління», «Управління малим бізнесом» та «Управління закупівлями». Відчутно зросла кількість резюме, які розмістили маркетологи та PR-менеджери – за період каратину їх стало більше на 72%. Активніше шукають роботу і представники адміністративного персоналу: пошукачі цікавляться вакансіями операторів call-центрів, спеціалістів з введення даних, перекладачів, водіїв.

А от до непопулярних спеціальностей, продовжує Софія Кіріченко, в яких протягом квітня розмістили менше 1% резюме, потрапили: туризм, готелі, ресторани (які ще на початку року не входили у ТОП-10 найменш привабливих), домашній персонал, автомобільний бізнес, спортивні клуби, фітнес, салони краси, інсталяція і сервіс та страхування.

Ще більше виріс попит на дистанційну роботу. Якщо у лютому, до карантину, на такий формат було всього 15% резюме, то у квітні про своє бажання працювати віддалено зазначав кожний п’ятий пошукач (20%).

Коли повернемося до докарантинних показників

Із прогнозів Софії Кириченко, ринок почне виходити в норму із середини літа.

«Норма – це закриття вакансій, бо зараз така ситуація, що багато компаній працює на одержання кадрового резерву. Приміром, роботодавець оголошують про вакансію, вона для нього актуальна, але він не може в час карантину взяти конкретну людину на цю позицію. По факту, людина не вийде на роботу до завершення карантину», – додає вона.

Читайте також: Чотири авіакомпанії заявили про відновлення рейсів з України з кінця травня

Компанії також почнуть розуміти, яких спеціалістів їм треба, чи розширювати штат з середини літа. Так само важливо керівнику побачити свого кандидата та поговорити, як і кандидату відсувати культуру компанії тощо.

«Буму», звісно, не буде, перебирати вакансіями ми не зможемо, але зможемо входити в норму. Норма була така, що більшість компаній відкривали штати для розширення, був невеликий підйом, отже, бізнес розвивався, зараз цього нема», – наголошує рекрутинг-менеджерка.

Які переваги в співбесідах онлайн

У роботі рекрутерів змінився формат зустрічей – від віч-на-віч до онлайн. Для Софії Кіріченко це звична практика, однак, зізнається, що оцінити кандидата в такому форматі складніше.

«У онлайн-співбесідах є одна велика перевага – економія часу. Думаю, в перспективі це може підштовхнути до того, що принаймні перший етап відбору будуть практикувати через онлайн», – розповідає вона.

Окрім цього, багато компаній продовжує пошуки кандидатів, але пропозицію та вихід на роботу відкладають до завершення карантину. Це ризики як для кандидатів (компанія може вирішити закрити позицію через нестабільну ситуацію), так і для компанії (кандидат може не дочекатися дати виходу).

Читайте також: Як у Львові роблять тести на Covid-19 та чому послаблювати карантин зарано

На ринок вийшло більше добрих спеціалістів і у кандидатів є час для проходження інтерв’ю. Однак він зараз розділився на дві частини: спеціалісти, які відчувають ризик втрати роботи, активно займаються пошуком, і ті, хто навпаки намагається триматися за своє робоче місце і не готовий ризикувати.

За словами менеджерки, у майбутньому віддалена робота або гнучкий графік буде цінуватися ще більше.

Актуальні вакансії у Львові також можна знайти на Jooble.

Оля Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!