Фото: dr.ck.ua

Фото: dr.ck.ua

Орендують навіть старе житло лише з диваном. Як знайти квартиру у Львові

10715 0
Сьогодні в сфері посередницьких послуг з нерухомості у місті працює понад тисяча ріелторів.

Літо – найбільш популярна пора серед орендарів, які шукають у Львові квартири. Винайняти житло прагнуть не лише студенти, а й ті, хто отримав тут роботу, переїхав сюди з сім'єю. Tvoemisto.tv вирішило розпитати у львівського ріелтора Олександра Мурана про найпопулярніші серед орендарів райони у Львові, вартість житла у центрі міста та про те, як не потрапити до рук аферистів.

На які середні ціни можна розраховувати, якщо шукати житло влітку цього року і як змінилась вартість оренди, порівняно з минулим роком?

5-5,5 тис. гривень – середня вартість однокімнатної квартири з непоганим ремонтом, старими меблями або мішаними – щось новіше, щось не дуже. Можна, звичайно, знайти і за 4 500, але це буде зовсім «радянська» квартира в поганому стані, без ремонту і меблів, або з залишеними старими. Це стосується будь-якого району Львова. Хіба що в самому центрі їхня вартість коливається від 250 до 300 доларів.

Середня ціна місячної оренди двокімнатної квартири – від 6 500 до 8 000 грн. Натомість трикімнатна з добрим євроремонтом 2010-2012 року буде коштувати майже 10 000 тисяч на місяць. Порівняно з минулим роком ціни на оренду квартир зросли приблизно на тисячу гривень.

Це – про вторинний ринок, а які ціни у новобудовах?

У нових будинках ціни відрізняються не так через розташування, як через новий ремонт, індивідуальне опалення тощо. Тут вартість оренди деяких однокімнатних квартир стартує вже від 7 і сягає навіть 15 тисяч гривень.

Мабуть, у літній період ціни досягають свого піку. Коли порадите займатися пошуком квартири?

«Золоті» місяці, коли можна взяти в оренду квартиру з добрими умовами за адекватну ціну, – це весна-осінь. Літом дуже складно, бо з’їжджаються студенти, зараз їх дуже складно всіх розселити.

Які райони Львова мають найбільший і найменший попити на квартири?

Цього року найпопулярнішим районом, де хочуть орендувати квартири, є Шевченківський. Франківський та Личаківський райони теж користуються попитом. Квартири на Сихові менш популярні, а в Залізничному районі поселятися хочуть здебільшого ті, хто працює там чи неподалік. Однак, оскільки нині активна пора заселення студентів, то квартири шукають повсюди. Їм важливо знайти хоча б кілька варіантів для розгляду з добрими умовами. Тому попит є на все: навіть квартира, яка була в жахливому стані, тільки з одним старим диваном на вул. Джерельній, знайшла свого власника.

Чому Шевченківський? Люди хочуть жити у новобудовах, які там з’явилися впродовж останніх кількох років?

Так, люди, які можуть більше платити за квартиру щомісяця, шукають житло у новобудовах. Наприклад, IT-шників цікавить одна з популярних новобудов на Чорновола, яку я не рекомендую. По-перше, 90% того будинку є в оренді. А, по-друге, там немає ізоляції. Гуде, як у вулику, будете чути всіх і все.

А загалом Шевченківський район – це адекватне співвідношення розташування та ціни. Вулиці Панча, Масарика, Варшавська, Мазепи, Лінкольна, Замарстинівська – дуже добрі варіанти, які завжди мають попит. Малоголосківську чомусь мало хто розглядає, а даремно. Звідти можна швидко під’їхати на Чорновола, а там – до центру рукою подати. Натомість ціни, якщо порівнювати з початком проспекту, значно нижчі.

Щодо IT-шників є така теорія, що ціни на оренду квартир у Львові зросли, бо вони можуть платити більше. Це так?

Не можу погодитися, що через них зросли ціни. Вони, звісно, заробляють багато і можуть дозволити собі більше віддавати за оренду квартири. Однак, водночас, вони вимагають кращі умови. Часто шукають квартири саме в новобудовах.

А що тоді впливає на ціноутворення? Як на ринку нерухомості формують ціни на оренду квартир, якими критеріями керуються?

До роботи у Львові я працював у цій же галузі в Києві. І якщо з ціноутворенням у Києві все більш-менш зрозуміло – там вартість залежить від району, а кожен район має свої визначні місця, то у Львові, беручи до уваги ціни, які ставлять власники, таким визначним місцем вважають тільки центр. Або деякі ставлять більшу вартість через те, що поруч вокзал.

Не знаю, чим керуються деякі власники, які завантажують оголошення про оренду квартир на OLX. Іноді там можна знайти дуже «сумні» варіанти з ціною, яка далеко не відповідає реальній вартості. А на таких, до речі, орієнтуються потім інші. Тому маємо часом невідповідність ціни й умов. Так само часто люди користуються рекомендаціями знайомих та друзів, які, зазвичай, не орієнтуються в цінових категоріях та не можуть адекватно оцінити стан приміщення, його недоліки тощо.

Але є власники, які звертаються безпосередньо до ріелтора, запитують його рекомендацій. В ідеалі на вартість мали би впливати: розташування будинку, стан приміщення – із ремонтом чи без, внутрішня комплектація. Наприклад, я завжди аналізую інші, подібні за станом, квартири, які є районі, порівнюю вартість, дивлюсь, що є в локації. Окрім цього, більшість людей хоче, аби квартира була повністю укомплектованою.

Складається враження, що ріелторів стає все більше з кожним роком. То як обрати надійного та відповідального серед усіх? Такого, що не просто хоче отримати гроші та підсунути будь-що, а дійсно врахує всі потреби?

Перш за все, треба спілкуватися з ріелтором. Важливо знати, що він є офіційно зареєстрованим, дізнатися, скільки має клієнтів. Чим більше у нього клієнтів, тим менше часу він приділить вам. У мене, наприклад, є 5 активних, і це вже складно. Іноді від 9:00 до 23:00 їжджу з ними переглядати різні варіанти квартир. Більше п’яти стараюсь не брати, а перенаправляю до своїх колег або ж прошу почекати, якщо це не спішно.

Однозначно, між ріелтором і клієнтом повинна бути довіра і чесність. Якщо ріелтор розуміє вашу потребу, може порадити кілька варіантів, добре знається на ринку, має з чим порівняти, тоді він надійний і з ним можна працювати.

Ми підрахували з колегами, що у Львові є близько 4 тисяч непостійних ріелторів. Постійних – тисяча. Тих, кого ми знаємо, – приблизно 500. Більшість намагається потрапити у галузь нерухомості, бо думає, що одразу здасть квартиру і отримає великі гроші. Так, звучить красиво, але, насправді, треба бути готовим до того, що місяць або навіть два взагалі не будете заробляти. Звісно, може пощастити і вдасться здати в оренду квартиру швидше. Однак завжди радив мати фінансову підтримку на перший час, бо, направду, може не бути заробітку.

Як можете оцінити галузь посередницьких послуг з нерухомості у Львові загалом? Як тут працюють ріелтори чи є багато таких, що наживаються на людях, які не вміють правильно обирати квартири?

Як на мене, посередницька галузь сильно кульгає. Більшість ріелторів зацікалені здати чимшвидше квартиру і забути про клієнта. Немає відповідного сервісу. Наприклад, я дзвоню клієнтам одразу наступного тижня після їхнього заселення у нову квартиру, дізнаюся, чи не виникло в них запитань до мене або власників. Окрім цього, залишаюся на зв’язку з клієнтами впродовж того часу, що вони живуть у квартирах, які їм підшукав.

Є багато підставних ріелторів. Насправді, це – шахраї, і найприбутковіша для них платформа – це OLX.

Як найчастіше дурять людей, які хочуть винаймати житло у Льовві?

Найчастіше вони завантажують оголошення на OLX, де вказують, що здають гарні квартири десь у центрі або поблизу з усіма необхідними умовами. Ціна – 4 тис. гривень. У мене одразу виникає питання – чому так дешево, якщо аналогічні варіанти на тому ж сайті коштують вдвічі більше? Але люди дзвонять, зголошуються прийти, подивитися. Їм кажуть адресу, і вони виїжджають до власника, якого навіть не побачать. А виправдання у власника бувають різні: «Я їду з-за міста, у мене тріснуло колеса. Надішліть 400 грн, і я приїду, зроблю знижку» або «Ми живемо не у Львові, надішліть 1000 грн завдатку, а ми вам – усі документи, паспортні дані». Зрозуміло, що зараз усе можна підробити в фотошопі.

Є ще цікавіші варіанти, коли беруть квартиру подобово, потім завантажують інформацію на сайт про нібито її оренду. Набирають людей, які хочуть подивитись, кілька годин показують, а коли люди готові брати – вони кажуть, що переглянуть кандидатури інших охочих. У той же день або наступного просять надіслати 300-400 грн, аби «власник» більше не показував квартири нікому. І так обдзвонюють всіх, хто її дивився. Знаходяться такі, що потрапляють на гачок до цих шахраїв.

Ось, чому добре, коли квартиру оглядати йде не лише потенційний покупець, а й ріелтор. Він зможе перевірити право власності на житло. А ще краще, коли ріелтор має свого нотаріуса. Той у вільному доступі може переглянути всю базу нерухомості.

Ольга Коваль

Головне фото – dr.ck.ua

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!