Фото: Економічна правда

Фото: Економічна правда

Залежить від заправки. Яка ситуація із пальним на Львівщині

47238 0
Пальне на заправках є, але ситуація швидко змінюється, тому краще при плануванні маршруту користуватися картою або уточнювати дані на гарячій лінії.

«Бензин зараз є лише на «OKKO», «WOG» і «ANP». «БРСМ» – тільки преміум. Деякі заправки працюють лише з карточками для місцевих та на спецслужби: тероборону, поліцію, швидку та енергетиків. Але на моїх очах повз черги під’їхали два BMW купе з київськими номерами у Львові і заправили повний бак 95-го, якого для звичайних покупців не було», – розповідає Tvoemisto.tv Віктор Костюченко, який евакуювався з Ворзеля з дружиною. 

Влада каже, що ситуація не критична

Пального на АЗК у Львівській області та місті вистачає. Так, за словами голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького, автозаправні станції тих компаній, які імпортують паливо з європейських країн, заповнені на 50-80%. Це, зокрема «ОККО», «WOG», «АМІС». Водночас ті компанії, які отримують паливо з Кременчуцького нафтопереробного заводу, мають проблеми з постачанням. 

Він каже, що загалом ситуація із пальним на Львівщині не є критичною. Львівська обласна військова адміністрація контролює наявність палива на автозаправках та закликає компанії формувати резерв пального для критичної інфраструктури, а також аграріям на посівну. На Львівщину надходить пальне як гуманітарна допомога. Його Львівська ОВА спрямовує на потреби військових, а також на перевезення гуманітарних вантажів та вимушених переселенців.

Для того, щоб ціни на паливо не зростали, Уряд 12 березня розробив відповідний законопроєкт, за який вчора, 15 березня, проголосувала Верховна Рада. Законом встановлюється нульова ставка акцизу та зменшується ПДВ на паливо з 20% по 7%. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що це рішення дозволить уникнути дефіциту пального на заправках та максимально стримає зростання його ціни. 

Є перебої і ліміти 

Керівниця департаменту корпоративних комунікацій «ОККО» Ярослава Полякова прокоментувала ситуацію на АЗК компанії. Пальне на заправках є, але ситуація швидко змінюється, тому краще при плануванні маршруту користуватися картою або уточнювати дані на гарячій лінії. Також існують обмеження в об’ємах по відпуску пального для приватних осіб і це відрізняється на кожній конкретній АЗК.

У компанії говорять, що зобов’язані забезпечити пальним автотранспорт критичної інфраструктури (ЗСУ, тероборони, поліції, швидкої допомоги, а також волонтерів які виконують гуманітарні місії). Тому для них важливо збалансувати та зберегти наявні ресурси, щоб рух не зупинявся. Є певні перебої з поставками пального в Україну, частина нафтобаз, як і АЗК, або вже зруйновані, або окуповані – все це і є умовами, що спричинили сьогоднішню ситуацію на ринку пального.

Із 11 березня компанія «ОККО» тимчасово припинила укладання нових договорів та не продає паливні талони. При цьому для клієнтів, які мають договір чи талони на пальне, тобто вже на руках, відпуск безумовно продовжується. 

Клієнти мережі «ОККО» можуть в режимі реального часу дізнаватися про актуальний стан роботи АЗК в містах України на інтерактивній карті. Також, натискаючи на конкретну заправку на мапі, можна побачити режим роботи, яке пальне є, форму оплати за заправку та обмеження на об’єм пального, якщо такий встановили в регіоні/конкретній АЗК. Умови у різних регіонах, на різних заправках відрізняються. Карту оновлюють спеціалісти компанії в оперативному режимі.

Якщо є проблеми з інтернетом, клієнти мережі також можуть звернутися на телефон гарячої лінії мережі й отримати аналогічну інформацію, додаткові консультації за потреби – 0 800 501 101. Також офіційна сторінка компанії у Facebook та Instagram оперативно повідомляє про зміни в роботі мережі. Так, наприклад, тут можна ознайомитися з адресами АЗК, які під час комендантської години працюють у автономному режимі – для заправки спеціальних служб – за допомогою сервісу ОККО Рау. Або новини про те, що на АЗК ОККО збільшено ліміт зняття готівки на касі. Наразі для зняття доступні суми до 6000 гривень одним чеком. Щоб зняти необхідну суму, потрібно придбати будь-який товар на АЗК та повідомити касира, яка сума необхідна. Кількість чеків не обмежена. 

З відкритих джерел відомо, що в мережі АЗК WOG пальне продається з розрахунку 20 літрів на одні руки. Пріоритет у компанії – ЗСУ і критична інфраструктура. Вся актуальна інформація про наявність палива публікується на сторінках компанії у Facebook та Instagram

У мережі АЗК SOCAR сьогодні всі заправки працюють, окрім Харкова – через бойові дії у місті. На АЗК є ресурс, 95-ий і дизельне пальне зберігається для спецтранспорту: карет швидкої допомоги та пожежних машин. Для гостей є преміальні види пального. Актуальну наявність можна подивитися на мапі. Талони у компанії тимчасово не продають, але приймають ті, що були куплені в мережі раніше. Із відкритих джерел стало відомо, що компанія прагне продовжувати обслуговування у звичайному режимі, проте у надзвичайних умовах, що склалися, не до всіх АЗК компанія може оперативно підвозити пальне. На сайті та в застосунку SOCAR level є карта АЗК з інформацією про їхню роботу. Якщо АЗК обслуговує тільки спецтранспорт – є відповідне позначення. Розрахуватися на АЗК можна як готівкою, так і банківською карткою, за умови стабільної роботи платіжних систем. Також у компанії звертають увагу на те, що частина АЗК обслуговує виключно транспорт швидкої допомоги та ДСНС. У компанії діє гаряча лінія за номером: 0800508585.

У відкритих джерелах станом на 6 березня відомо, що оперативна інформація про роботу «Укрнафта» продовжує видобуток нафти та газу на всіх об’єктах, за винятком тих, які розташовані поблизу активних бойових дій. Компанія стабілізувала постачання нафтопродуктів, АЗС працюють скрізь, де дозволяє ситуація. 

Що про наявність пального кажуть водії?

Віктор Костюченко евакуювався із Ворзеля із дружиною та двома дітьми на китайській MG 550 T, розповів редакції, що ситуація з пальним трохи натягнута.

«В лютому, до війни, на «ОККО» 95-й бензин коштував в межах десь 32-34 гривні. Зараз ми заправлялися у Львові, то до 40 гривень. По Україні я знаю зараз усюди по 45 гривень. Дизпаливо так само. Газ подорожчав десь на 5-7 гривень. На «ANP» залишився, як і раніше, по 17 гривень, але його немає. На інших заправках газ коштував до 20 гривень, зараз 25 і його немає. Черги за газом 20 машин, де він є. За бензином черги трошки менше, але по трасах, де люди евакуюються, стоїть 25-30 машин в чергах на всіх заправках. По трасі заливають 20 літрів бензину і газ на 500 гривень – теж 20 літрів. При чому був час, що газ заправляють, а бензин не дають», – говорить він. 

Богдан Давидюк живе у Львові, сам із Яворова, їздить на Dodge Caliber. Він каже, бачив сьогодні на заправках, що всі види бензину були. 

«Сьогодні вдень я їхав і бачив, що на заправках є 92-ий, 95-ий, дизельне пальне та інші бензини, все добре. Загалом те, що було днів 5-6 назад, я пам'ятаю, був раніше тільки один бензин 95-ий Mustang і те він був дуже дорогий, десь 46 гривень. І я мусив 95 заправитися, бо не було 92, а мій двигун бере 92-ий. Раніше 92-ий бензин коштував в межах 30-31 гривні. Зараз 40-45. Зазвичай, я заправляюся на «Укрнафті», бо там найдешевший бензин порівняно із іншими заправками. 92 коштує 39 гривень. 95 коштує в межах 41 гривні, проте не усюди він є», – говорить він.

Багато АЗС позакривалися, бо, радше за все, у них просто немає пального, говорить Богдан. 

«На «ОККО» сьогодні 92-ий бензин був по 43 гривні, а 95-ий – 47, разом із дизельним пальним. У «WOG» – 95-ий – 45 гривень, 92-ий – 44 гривні. Багато АЗС позакривалися, такі як «ANP» і менш відомих. Наскільки я розумію, у них просто банально немає пального, і вони не працюють. Лише такі фірми, як «ОККО», «Укрнафта» та «WOG» більш-менш стабільно працюють», – розповідає він.

Додамо, що ціни на пальне зросли також у Польщі та в Європі.

Роман Тищенко-Ламанський

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!