Фото: Pexels

Фото: Pexels

Як змінився Covid-19 і чи будуть нові обмеження на Львівщині

5119 0
У якому віці зараз найчастіше хворіють на Covid-19, чи змінилися симптоми та які вакцини є в наявності у області, розповіла Tvoemisto.tv керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Тімко-Іванченко.

Яка ситуація з коронавірусом на Львівщині сьогодні та які показники фіксують у області?

Упродовж останніх семи тижнів на Львівщині бачимо зростання кількості хворих на Covid-19. Кожного тижня приріст становив 20-30% нових випадків. Власне, якщо порівнювати останній тиждень з попереднім, то спостерігаємо найбільшу інтенсивність, адже кількість хворих зросла на 68%, а це дуже багато. Якщо за попередній тиждень було 997 випадків, то за останній – вже 1468. У стаціонарах станом на вечір 15 вересня – 386 людей.

Читайте також: На Львівщині різко зросла кількість хворих на Covid-19

У якому віці хворіють найчастіше та яка частка хворих дітей?

Частка хворих дітей становить менше 10%. Зрозуміло, що там, де утворилися колективи, то зросла кількість хворих. Якщо говорити загалом про середній вік, то більше хворіють люди, старші за 45 років.

Чи були летальні випадки за останні дні?

За останній тиждень було 10 летальних випадків. Це все люди, старші 75 років, і вони мали три, а то й чотири супутні важкі хронічні захворювання. Відповідно, більшість з тих людей і не були вакциновані взагалі або після їхньої вакцинації минув вже майже рік.

Які симптоми зараз спостерігають та чи змінилися вони?

Якщо говорити про сьогоднішній коронавірус, то у нас циркулює «Омікрон БА.2», тобто це не той «Омікрон», який зараз у Європі у 90% випадках (БА.5).

І цей варіант дещо відрізняється від того, який у нас циркулював минулого року весною. Ті мутації, які є, не дуже значні: не така висока температура в людей, більшість скаржаться на біль у горлі, ломоту у м’язах, кістках, головний біль. Але значно менший відсоток людей мають ускладнення у вигляді запалення легень та пневмонії. Тобто нових симптомів немає. Єдине – зросла частка людей, які скаржаться на кашель.

Скільки вакцинованих людей зараз є на Львівщині?

Загалом на Львівщині зараз у нас введено понад 2 млн 400 тисяч доз вакцини. Із них – 1 млн 200 тисяч людей отримали одну дозу вакцини. Майже така сама кількість людей отримали другу дозу вакцини, а близько 139 тисяч отримали бустерну дозу.

Зараз є дуже багато людей, що потребують бустеру, який вводиться через шість місяців після другого щеплення, але хто не зробив через 6 місяців, то можна і пізніше.

Чи багато людей роблять бустерні щеплення?

Для людей від 60 років та людей з імуно-дефіцитними станами можна робити другу бустерну дозу, яка робиться не раніше як за чотири місяці після першого бустеру. На Львівщині таких людей дуже мало. Цей процес триває, але є повідомлення від МОЗ, що зробити бустер невдовзі дозволять абсолютно всім.

Яка вакцина сьогодні є на Львівщині та яким бустером вакцинують?

Станом на сьогодні є наказ МОЗ, який говорить, що всі вакцини є взаємозамінними. Найбільше у нас є вакцини Coronavac. На другому місці – Johnson. Вакцини Pfizer дуже мало і не всюди, але з наступного тижня очікуємо нове надходження. Однак зараз не абсолютно принципово, чим вакцинуватися.

Вакциною Johnson&Johnson можна зробити як первинну, так і бустерну вакцинацію?

Так, абсолютно правильно. Так само вакциною Coronavac.

Раніше у коментарі Tvoemisto.tv ексочільниця управління охорони здоров'я ЛМР Леся Кобецька припускала, що на наступному засіданні комісії ТЕБ і НС можуть аналізувати ситуацію із поширенням коронавірусу в місті і вирішувати питання стосовно впровадження мінімальних карантинних обмежень. Чи будуть посилювати карантинні обмеження в області?

Спочатку будуть моніторити і відштовхуватися від того, яка буде ситуація. Станом на сьогодні людям з ознаками гострих респіраторних захворювань треба бути вдома, повідомити про це сімейного лікаря, а далі діяти згідно з його вказівками. Якщо треба вийти в магазин чи аптеку – одягати маску, щоб не наражати інших на небезпеку.

Читайте також: В Україні починається нова хвиля Сovid-19

У школах та садочках діє постанова головного державного лікаря №10, яка рекомендує навчальний процес проводити з використанням масок чи респіраторів. Під час прийому дітей зранку на науку до школи не мають потрапити ні педагоги, ні діти, які мають ознаки ГРЗ.

У лікарнях медики мають бути у масках. Люди, які відвідують хворих, – теж. Якщо у лікарню заходить людина на госпіталізацію з коронавірусом, то їй також одягають маску. Наразі питання про впровадження додаткових заходів немає, але в кінці тижня побачимо загальний моніторинг.

Софія Шавранська

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!