«Якщо справою не живеш, то не будеш успішним». Як поїхав під час пандемії «Чудо Тур»

3158 0
Аби справа переживала кризи, вона має бути заснована на цінностях.

Президент Львівського туристичного альянсу, засновник компанії «Чудо Тур», випускник Львівської бізнес-школи УКУ Лев Підлісецький розповів Tvoemisto.tv як пандемія змінила підходи до бізнесу, та чому вкладати в туризм нині – розумна стратегія.

Компанія «Чудо Тур» у Львові з’явилась взимку 2009-го. Регулярні екскурсії на «Чудо бусі» і «Чудо поїзді» стали популярними одразу. Десятки тисяч туристів, довідувались про Львів вісьмома мовами.

Читайте також: Повернути працівників в офіс. Як робочі стіни можуть стати простором для ідей

Зараз, у часи пандемії, «Чудо поїзд» возить здебільшого львів’ян. І тих небагатьох іноземних туристів, яким все ж вдалось примандрувати сюди. Життя в умовах карантину вдарило по туризму. Втім, каже Лев Підлісецький, це не причина здаватись – а радше стимул для розвитку.

«Цей серпень у порівнянні з минулим дав в десять разів менше прибутку, а витрати майже не змінилися. Але «Чудо Тур» – це працюючий бізнес. До 2023 року повернемося на попередній рівень», – сподівається засновник «Чудо Туру».

Криза стимулює

Він каже, що за час карантину з компанії звільнився лише один працівник, і все ж, пообіцяв повернутись, як тільки з’являться туристи. «В час жорсткого карантину довелось відправити працівників у відпустку за свій рахунок. Всі згодилися перечекати», – зазначає Лев Підлісецький.

Він певен, що кожну кризу треба розглядати як можливість, вона стимулює шукати нові рішення. Нині компанія планує екскурсії не лише по місту, а й по околицях. Каже, у нас є що показувати і не лише іноземцю, а й своїм. «У Відні, компанія де ми, до речі, купили великі автобуси, мала каталог подорожей, на десяти сторінках, по Австрії і навіть за кордон, – розповідає Лев Підлісецький. – Гарна ідея. І нам таке потрібно. Починаємо розробляти екскурсії за місто – шукаємо мало популярні, не розрекламовані місця».

Власник компанії із захопленням розповідає про Оброшино, де був нещодавно: «Там є Палац архієпископів, він фантастичний». Каже, що саме такі місця шукає для нових автобусних турів. «Для автобусів раніше роботи не було. Їх придбали радше зі стратегічних міркувань. І якби не криза, то ніхто б і не шукав рішення як їх задіяти. Коли все добре, поїзди їздять, приносять прибуток, то навіщо думати, щось нове», – каже він.

Читайте також: Не втратити клієнта. Чи справді аптеки під час карантину мають шалені прибутки

Наголошує, боротьба за клієнта запекла і потребує індивідуальних підходів. Нині у «Чудо Турі»  орієнтир на українців. «Зараз, коли розробляємо тури по Львівській області, то думаємо – хто клієнт. Якщо іноземець, то обов’язково має бути гастрономія. А якщо на українця орієнтуватися, то має бути якась дуже локальна гастрономія, якої немає в Хмельницьку, Харкові, Дніпрі», – розповідає бізнесмен.

За його словами, «Чудо поїзд» їздить, екскурсію проведуть навіть для одного клієнта. «Людей мало, ми ставимо за ціль бути доступними. Турист має знати, що кожні пів години потяг відправляється. Ми колись мали мінімум п’ять туристів, зараз буває троє, але їдемо», – каже він

Щоб стимулювати працівників залучати туристів у «Чудо турі» змінили систему оплати праці. Половину вартості з кожного квитка зараховували працівникам на зарплату. Однак це, на жаль, не спрацювало, бо туристів у місті нема.

Лев Підлісецький пригадує, що у кінці 2009-го теж через епідемію свинячого грипу жодного відвідувача ні в ресторанах, ні в готелях не було. «Представники туристичного бізнесу зібралися в міській раді, і думали як рятувати Різдво 2010 року. Бо люди не приїдуть, всюди паніка, – згадує він. – Так виникла акція Львів за пів ціни, і зявилось обєднання учасників туристичного ринку. Ми розуміли, що треба колективно рятуватися. І навіть скидатись грошима в той момент, коли все зле, щоб завтра було краще».

Згодом, коли почалась війна, туризм також зазнав потрясіння. Стало значно менше іноземних гостей. Нині гравці туристичного бізнесу рятуються як можуть. Влаштовують промотури, пропонують різні акції і знижки, шукають нові напрямки, зокрема планують стимулювати розвиток конференц туризму.

Перевага у диференційованому підході 

Лев Підлісецький прогнозує, що хоч деякі компанії цієї кризи не переживуть, втім загалом туризм як галузь у Львові її витримає. Перевага «Чудо Туру» у диференційованих підходах. Компанія заробляє з брендування. Реклама на потязі, чимало коштує, і в час суворого карантину це було чи не єдиним доходом. Також свої послуги «Чудо Тур» пропонує різним категоріям, є екскурсії для школярів, для іноземців вісьмома мовами, для львів’ян. «Ми не маємо конкурента, ми конкуруємо з сотнею екскурсоводів», – каже Лев Підлісецький.

Читайте також: «Щоб не сиділи перед телевізором». Як компанія зі Львова промує активний відпочинок

Колись компанія дала йому можливість реалізувати себе у депутатстві і якби не прибутки з цього бізнесу, то склав б мандат.

«Зарплата народного депутата на той час була 4 700. В мене уже було троє дітей. Думав складати мандат, сімю ж треба годувати. Туризм – це був єдиний пасивний дохід, на який я розраховував. В травні почався туристичний сезон. Завдяки «Чудо Туру» я міг бути чесним народним депутатом, який відпрацював по-совісті ці п’ять років», – каже Лев Підлісецький.

Нині він здебільшого займається «Чудо Туром», і певен, що саме туди треба вкладати гроші і зусилля. «Думаю, зараз, в час кризи саме туди треба вкладатись. Цікаво, що і працівники почали більше цінувати мене. Зараз, я здебільшого тільки цим і займаюся», – каже засновник компанії.

Чесність і порядність – це основне

Основне в бізнесі чесні люди, наголошує він. Аби справа переживала кризи вона має бути заснована на цінностях: «Тоді люди не тільки за гроші з тобою залишаються. Чесність і порядність – це основне. Я дуже не люблю постійно контролювати все. А якщо недовіряти, то ніколи не побудуєш якісну співпрацю».

Нині Львовом їздить один «Чудо автобус», вартість екскурсії 150 гривень. Двогодинна екскурсія «Чудо поїздом» коштує 110 гривень. «Для львів’ян зробили знижку 10%, мінімально, та все ж. Вона діє і для білорусів», – розповідає засновник «Чудо туру».

Коли почалась революція в Білорусії, в знак підтримки, Лев Підлісецький запропонував озвучити тури білоруською. «Думаю, що це буде чи не перша в світі екскурсія цією мовою. Переклад, озвучка, запис – це досить недешево. Комерційно це нераціональні витрати, бо запиту на білоруську не було. Втім це справа принципова», – ділиться новацією він.

Наші люди горять своєю справою

Співрозмовник розповідає, що Львів задає тон в туристичній галузі, бо наші люди горять своєю справою. 

«Це приклад того, чого варто вчитися в нас. Якщо своєю справою не живеш, то не будеш успішним», – додає він.

 

Читайте також: «Голка в сіно». Як львівський коктейль-бар садить дерева в місті і переборює карантин

Львів робить ставку на туризм, і на ІТ. Лев Підлісецький переконаний, що ці стратегічні галузі у місті обрали правильно. «Місту важливий туризм, бо це не лише податки від туристичного збору. Туризм є у всьому, у кожному продуктовому магазині в центрі. Туристи залишають тут великі гроші», – підсумовує він.

Вікторія Савіцька

Фото: Zaxid.net

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

«Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою УКУ реалізовують проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи», який виконується в межах Проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!