Якщо ти любиш бороду, ти повинен її відпустити

9732 0
Львівські трихологи – спеціалісти з борід і вусів – та майстри-барбершопери діляться секретами густої й гарної рослинності на обличчі.

Зараз літо, а отже, борода росте швидше. Так кажуть трихологи – спеціалісти з волосся на голові та обличчі, а отже, з вусів та борід. Мода на заріст є циклічною, але останні кілька років бородатих молодиків у нашому місті відчутно побільшало, й голитися вони не поспішають. Навпаки, у Львові відкриваються нові барбершопи – спеціальні заклади, де чоловікам роблять зачіски і стрижуть бороди. Tvoemisto.tv поспілкувалось із львів’янами, які мають бороди і/або знаються на них.

Бороду я відразу після армії запустив, – розповідає фотограф Мирослав Пархомик. Він бородатий уже років двадцять. – Мав сильне подразнення від гоління, а добрих лез тоді не було. Борода гармонійно вписалась у мій фейс, і тепер я не уявляю себе без неї, руденької. Раз на рік повністю її голю, залишаючи тільки вуса, щоб обличчя подихало.

Мирослав згадує, що спершу, коли він запустив бороду, його мама була проти, але тепер навпаки – сварить сина, колив він голиться.

Борода – то солідність і шарм. Дівчата ведуться на руду бороду, перевірено не раз! – каже чоловік. – Але ж бороди бувають різними. Я дуже довгу не ношу. Останнього разу мені поступилися місцем у маршрутці. Після того тримаю стандартну довжину – два сантиметри.

Була в Мирослава й іще кумедніша історія – років десять тому, коли він мав довгу бороду.

Виходжу я з церкви Михаїла після служби. Одягнутий був у все темне. Підходить до мене якийсь чоловік, бере мене за руку, цілує, каже: «Слава Йсу, отче! А настоятель у церкві ще є?». Я ледве стримався від сміху: «Навіки Слава! Щойно був у себе, подивіться». Чоловік подякував та побіг до захристії.

Борода – не лише стильний аксесуар, а ще й можливість змінити зовнішність. Борода може приховати родимки, шрами, друге підборіддя. Якщо правильно підібрати її тип, можна зробити обличчя стрункішим або навпаки – круглішим. Тут усе залежить від вправності людини з машинкою й ножицями.

Звертатись по послуги професіоналів можна навіть тоді, коли борода зовсім негуста, – каже Сергій, який працює в барбершопі. – Тоді ми робимо чіткі лінії, акценти, щоб вона була помітнішою, і опускаємо контур донизу. Є навіть камуфляжна борода – підмальована, з яскраво виділеними контурами.

Густа борода чи ледь помітна, залежить від спадковості, структури волосся та його кольору. У блондинів волоски найтонші, у брюнетів – трохи товстіші; найжорсткіші й найгустіші бороди ростуть у рудих. Що жорсткіше волосся, то пишнішою буде борода. Волосся на обличчі завжди жорсткіше, ніж на голові, та може бути іншого кольору.

У деяких хлопців волосся на обличчі починає рости вже з п’ятнадцяти років, натомість в інших – після двадцяти. Але це абсолютно нормально. Зазвичай справа в гормональному розвитку, – говорить трихолог Христина Решетняк. У хлопців із міцнішою статурою борода може з’явитись раніше й бути густішою, ніж у худорлявих юнаків.

Трихолог Ярина Зайченко каже, що на ріст бороди впливають різні фактори, зокрема й стиль і темп життя. Проте найважливішим є правильний режим харчування. Негативно вплинути на бороду можуть також проблеми зі шкірою та зубами – часом волосся на обличчі випадає через інфекцію в ротовій порожнині. Зрештою, часто чоловіки завдають шкоди своїй бороді власноруч, якщо неправильно голяться й погано доглядають шкіру обличчя.

 

Як і все волосся на тілі, борода виконує захисну функцію, – коментує Христина Решетняк. – Якщо чоловік має чутливу шкіру, борода слугує своєрідною захисною подушкою. Якщо вона, звісно, доглянута й має довжину не менше п’яти сантиметрів.

У чорношкірих чоловіків борода кучерявиться, щоб захищати шкіру від сонця та ушкоджень. У північних європейців, натомість, волосся тонше, а борода закриває меншу частину обличчя.

Найшвидше борода росте влітку – через те, що людський організм любить сонце й добре на нього реагує. До того ж, улітку чоловіки зазнають менше стресів і більше відпочивають, їдять свіжі фрукти та овочі – вітаміни стимулюють ріст волосся. Щоб борода росла густа і красива, потрібно вживати продукти з вітамінами А, Е і Н: моркву, гарбуз, хурму, червону рибу, зелень, горіхи, телячу печінку.

Якщо борода вже виросла густою, підтримувати її в добрій формі слід за допомогою бальзамів, шампунів і кондиціонерів. Фахівці не радять занадто часто користуватись милом або гелем для душу, щоб не пересушити шкіру й волосся. Корисними є також пілінг і скрабування, що очищує шкіру.

Бороду потрібно мити так часто, як ми миємо обличчя – вранці та ввечері. Її потрібно добре висушувати та кілька разів на день розчісувати, – рекомендує Ярина Зайченко. Вмиватись потрібно м’якою водою, підбираючи засіб під тип шкіри. Щоб волосся росло краще, корисно зробити легкий масаж шкіри обличчя.

Ідеально поголити обличчя, за словами барбершопера Михайла, можна тільки небезпечною бритвою зі змінними лезами, зробленими зі сталі.

Якщо навчитись, можна доволі вправно голитись такою бритвою навіть самотужки, вдома. Проте потрібно бути дуже обережним, дуже легко поранитись, – каже Михайло. Найбільший виклик для праворукого чоловіка, який намагається дати раду своїй бороді самотужки – гоління лівої сторони обличчя, і навпаки, для шульги – правої. І не забувайте, що голитися потрібно за напрямком росту волосся, а не проти нього. 

Ірина Скишляк

Фото автора та Ілони Ляшенко

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!