Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Як-як тебе звуть? Історії львів'ян з незвичними іменами

37247 0
Бути власником рідкісного імені означає, що ти завжди привертатимеш до себе більше уваги. Tvoemisto.tv розпитало львів’ян із незвичними іменами про те, як вони себе відчувають, чим допомагає їм ім’я та які кумедні випадки, пов'язані з ним, траплялись.

Вибір імені для дитини – нелегке рішення.  Деякі батьки потрапляють під вплив модних тенденцій і обирають ім’я зі списку найпопулярніших. Інші ж вірять, що імена наділяють людину певними рисами, тому називають дитину на честь когось. Для когось важливим є милозвучність, а хтось віддає перевагу оригінальним й незвичним варіантам. 

Захопились югославським актором

Світозар розповідає, що його батьки дивились югославський фільм (коли ще була така країна) і їх вразило, як звали актора. Тож вирішили назвати так сина.

«Я не знаю прізвища того актора, навіть не пробував дізнатись. Ну а ще це старослов’янське ім’я. Воно не було тоді поширене на наших теренах, але траплялось», – каже Світозар.

Світозар

У ранньому дитинстві, розповідає він, друзі не задавали жодних запитань, а от у школі вже розпитували. А вчителі часто неправильно читали ім’я у класному журналі.

«Одного разу навіть прочитали як Опанас. Не знаю, як так. Увесь клас реготав. У ранніх шкільних роках ім’я мені насправді сильно дошкуляло і я не раз сварився удома – чому мене так назвали, чому не можна було назвати звичайним іменем, щоб не мати того клопоту», – згадує Світозар.

А от вже у підлітковому віці він зрозумів, що незвичне ім’я дуже допомагає, наприклад, у знайомстві з дівчатами.

«Коли ми, троє-четверо хлопців, підходили знайомитись із групою дівчат, то навіть якщо вони не запам’ятовували моє ім’я, то пам’ятали про хлопця з дивним іменем – одразу була козирна карта. Це був приємний бонус», – сміється Світозар.

Читайте також: Як львів'яни називають дітей у 2020 році. Топ найпопулярніших імен

Він розповідає, що досить часто стаються казуси на кордоні із митниками або прикордонниками. Прізвище чоловіка – Зівер, тому його перепитують, де ж, власне, ім’я, а де – прізвище.

«А по-батькові у мене – Ігорович. То люди питають, чому так просто. Кажу, перепрошую, але не хрестив я свого тата», – жартує чоловік.

Водночас за кордоном, розповідає Світозар, у нього не виникає жодних клопотів через ім’я. Навпаки, каже, там простіше, адже у Західній Європі (Світозар жив у Польщі, Італії та у Великій Британії) звикли до людей з різних кінців світу із дуже різними іменами, тож Світозар для них – не найважче для вимови. Окрім того, чоловік не проти, коли його називають просто Світ.

Світозар був серед захисників Донецького аеропорту, воював на Сході України із російськими агресорами, також він – волонтер і засновник ГО «Піклуюсь». Працює зараз водієм-далекобійником.

Золотко

Ауріка народилась у Львові, але її тато – молдованин, і на його батьківщині це ім’я дуже поширене.

«У дитячому віці я не дуже любила своє ім’я. Мені хотілось бути як усі, не виділятись. Хотілось, щоб мене звали Настя чи Ліза – якось простіше, тому що не всі одразу могли вимовити моє ім’я, часто плутали, переставляли букви, що для кожної людини, особливо дитини, є образливо», – розповідає Ауріка.

Жінка пригадує тепер вже кумедний випадок із дитинства:

«Я народилась у 1972 році. Якраз того року випустили пральну машинку, яку назвали «Ауріка-72». Був період, коли деякі мої однокласники дражнили мене «пральною машинкою».

Вона каже, що це було образливо, але жодних психологічних травм у неї не було, адже загалом її завжди любили в колективі, у школі вона була лідером. Такі моменти були радше смішними, каже Ауріка. У юності, розповідає вона, навпаки хотілось вирізнятись, і ім’я тут допомагало. До слова, Ауріка перекладається на українську як «золотко».

«І я для багатьох стала таким золотком», – каже жінка.

Ауріка

Коли Ауріка виросла, то обрала професію журналістки. І тут незвичне ім’я стало в нагоді, адже коли телефонувала до когось, то її ніколи не перепитували, яка це Ауріка, розуміли одразу. І тепер під час знайомства жінку запам’ятовують миттєво.

«Були кумедні моменти, особливо в юності, коли люди не могли запам’ятати моє ім’я і робили це за формулою з мультика про Чебурашку. Скорочено мене багато хто називає Ріка, то запам’ятовували як Ріккі-Тіккі-Таві. Ще асоціювали з Аурікою Ротару, молодшою сестрою Софії Ротару», – розповідає вона.

Сьогодні ж, говорить Ауріка, вона дуже задоволена своїм іменем і відчуває себе «золотком». Жінка додає, що у Львові є ще щонайменше дві Ауріки.

Тричі перепитують, як звуть

Ім’я Юхим хлопцеві дав батько, тому що воно йому дуже подобалося. Тоді чоловік не замислювався, що дає синові незвичне ім’я. Сьогодні ж Юхим – це щось нетипове. Під час знайомства люди щонайменше тричі перепитують хлопця, чи правильно вони почули його ім’я. Після цього цікавляться, чи з України він, як звучить скорочена форма та як звуть його батьків.

Юхим

Зі слів хлопця, окрім себе, він Юхимів особисто ще не зустрічав, але впевнений, що такі є. Також хлопець додає, що іноді стикається з  неправильними написанням і вимовою свого імені. Він вважає це дивним, оскільки ім’я Юхим є досить простим.

Читайте також: Які імена стали найпопулярнішими на Львівщині у 2019 році. Перелік

«Через своє хобі я неодноразово потрапляв на телебачення, у газетах писали про мене. Так от, з восьми разів тільки у двічі журналісти правильно почули і вказали моє ім’я, часто я був Юстимом або ж Устимом», – розповідає Юхим.

Хобі Юхима таке ж незвичне, як і його ім’я: хлопець бере участь у перегонах крихітних автомобілів на радіоуправлінні.

Люди одразу ставляться приязно

Квітку так назвали, тому що вона народилася на квітну (вербну) неділю. Батьки не вагалися над вибором імені для доньки. Дівчина переконана, що таке ім’я їй ідеально підходить. Багато хто думав, що «Квітка» – це нікнейм дівчини, а повне ім’я – Квітослава, але ж ні – у її паспорті написано Квітка. Попри те, що в дитинстві однолітки вигадували усілякі клички, Квітка ніколи не задумувалась над зміною імені.

«Квітка – це щось творче, незвичне, пов’язане з природою і, як на мене, ці характеристики описують мене і як особистість», – говорить вона.

Квітка

Нові знайомі завжди позитивно реагують, коли чують ім’я дівчини, одразу приязно ставляться до неї, із щирим зацікавленням хочуть дізнатися передісторію, чому ж саме таким іменем батьки назвали свою дочку.

«Дуже часто чую компліменти в його сторону (імені – ред.) при знайомстві чи, наприклад, на пошті», – каже дівчина.

Читайте також: Діонісій і Тіана. Якими рідковживаними іменами називали дітей на Львівщині у 2019 році

Квітка має пристрасть до фотографії. Навчається та працює за спеціальністю психологія. Каже, що вірить у те, що імена наділяють кожного з нас певними рисами.

Олеслав

«Батько знайшов ім’я у каталозі імен, які давали дітям ще до хрещення Русі», – розповідає хлопець Олеслав.

За словами Олеслава, йому приємно усвідомлювати, що він носить рідкісне ім’я. Додає, що ще ніколи не зустрічав чоловіків зі схожим. Під час нових знайомств люди через схожість звучання думають, що хлопця звати Владислав, рідше – Болеслав. Зазвичай неодноразово перепитують точність вимови, але Олеслава це не дратує. Коли співрозмовник розуміє, як правильно звучить його ім’я, із зацікавленістю починає  розпитувати про значення, походження та як Олеслав його отримав.

«Олеслав – славний ласкою, коханням. Це слов’янське ім’я», – пояснює хлопець.

Олеслав

Він також говорить, що таке нетипове ім’я має свої позитивні сторони: у компанії нових людей його постать завжди привертає більше уваги.

Ольга Осіпова

Олександра Бодняк

Фото надані героями, головне зображення: Unsplash

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!