джерело - @anja_r

джерело - @anja_r

Який метод епіляції є найефективнішим. Пояснення та рекомендації

29574 3
Про те, який з методів видалення волосся є найефективнішим, чим відрізняється депіляція від епіляції і як результат різних процедур може залежати від кольору шкіри та волосся Твоєму місту розповіла лікар-дерматовенеролог й косметолог Олена Мілян.

Які існують способи боротьби з небажаним волоссям?

Аби бути красивими, жінки постійно в пошуках різних процедур. У більшості випадків це нестерпно болючі маніпуляції. Краса ж вимагає жертв, чи не так?

Не так, стверджують фахівці. Сучасні види епіляції є абсолютно безболісними і дозволяють позбутися до 90% небажаного волосся назавжди.

«Усі методи видалення волосся поділяють на дві групи: депіляцію та епіляцію. У першому випадку волосина видаляється фізичним способом: голінням чи вищипуванням (пінцетом, електродепілятором, восковими смужками чи методом шугарінгу). При епіляції ж відбувається вплив на волосяну цибулину, що дає кращий результат, оскільки волосся випадає разом із «коренем» і назавжди. Відомі електро-, фото- та лазерні види епіляції», - пояснює  лікар-дерматовенеролог й косметолог Медичного центру Медікавер Олена Мілян.

Найнеприємнішою із перелічених є електроепіляція. Під час неї волосяний фолікул руйнується під дією електричного струму. Фахівець вводить під кожну небажану волосину тонку голку, якою передається розряд струму. Це боляче та займає багато часу. Крім того, на місці видалення залишаються невеличкі кірочки, які у жодному разі не можна здирати, вони повинні зійти самостійно десь протягом тижня.

Чим відрізняється фотоепіляція від лазерної?

Під час фотоепіляції на корені волосся діють потужні світлові імпульси, які поглинає пігмент волосся – меланін. У лазерній же епіляції на волосяну цибулину впливає лазерний промінь.

«Варто звернути увагу на те, що під час фотоепіляції процес поглинання світлових хвиль проходить із різною інтенсивністю і дуже залежить від кольору волосся. Тому вона є ефективною тільки для темного волосся. Видалити світле чи сиве фотоепіляцією майже неможливо, – пояснює лікар Олена Мілян. – Також ця процедура має обмеження за фототипом шкіри – темна та засмагла шкіра може отримати опіки і всі неприємні наслідки з цим пов’язані: гіперпігментацію та гіпопігментацію».

На відміну від фотоепіляції, лазерна не має таких застережень, вона є безпечною, безболісною та надзвичайно ефективною.

«Лазери також бувають різними та відрізняються за принципом дії: рубіновий, александритовий, неодимовий, діодний. Найчастіше використовують александритовий лазер і діодний, у них схожі довжини хвиль. Звісно, у невмілих руках нашкодити може й дуже якісний апарат. Тому рівень кваліфікації косметолога, який проводить процедуру, є надзвичайно важливим, – звертає увагу лікар-дерматолог Медичного центру Медікавер.

З лазерною епіляцією можна забути про довготривалі та болючі процедури. Волосся видаляється без болю і дуже швидко. Наприклад, для епіляції ділянки верхньої губи достатньо трьох хвилин, пахви – 10-15 хвилин, тотального бікіні – 15-20 хвилин.

читайте також: Процедури омолодження шкіри, які варто зробити взимку та на початку весни

Особливості лазерної епіляції в Медичному центрі Медікавер

Лазерний апарат DUETTO Light D, Quanta System (Італія), який використовують косметологи Медікавер, є ексклюзивною комбінацією двох променів: александритового, визнаного золотим стандартом епіляції, та неодимового. Залежно від фототипу шкіри, а також від кольору й товщини волосся використовується один із них або ж два одночасно. Така комбінація має назву MixТ Technology та безпечно видаляє волосся на засмаглій або ж природно темній шкірі.

Комбінований вплив дозволяє позбутися 90% небажаного волосся.

«Слід розуміти, що 100% волосся назавжди не здатна видалити жодна із сучасних косметологічних технологій, тому що всі люди мають певну кількість "сплячих" фолікулів, котрі будь-якої миті можуть прокинутись», – пояснює лікар.

Скільки потрібно зробити процедур?

Кількість процедур залежить від багатьох індивідуальних факторів, зокрема гормонального фону, зони та самого волосся. Зазвичай потрібно пройти від 5 до 8 процедур з інтервалом приблизно у 6 тижнів, щоб волосся на тілі та обличчі більше не надокучало. Між сеансами лазерної епіляції не варто знищувати волосся, яке залишилось, методом виривання. Краще користуватись депіляційним кремом чи бритвою.

«Оскільки сферою впливу лазеру є меланін, тому темніше і жорсткіше волосся забирається легше й швидше. Світле потребує більше процедур. Результату у 80% видаленого назавжди волосся ми також досягнемо, але процес буде тривалішим», – пояснює Олена Мілян.

Читайте також: Як харчуватися взимку, щоб бути здоровим і не набирати ваги

Протипокази до лазерної епіляції

Лазер – це енергія світла й тепла, яка не має жодного впливу на кров, лімфовузли, судини, репродуктивні органи, тощо. Ймовірність опіків також зведена до мінімуму, якщо процедуру проводить досвідчений спеціаліст.

Та все ж є певні стани, при яких цю процедуру не проводять:

  • вагітність та годування грудьми
  • цукровий діабет в стадії декомпенсації
  • хронічні інфекції з повільним перебігом (типу туберкульозу)
  • гострі й хронічні гнійні процеси будь-якої локалізації
  • злоякісні новоутворення
  • пошкодження шкіри (подряпини, тріщини, подразнення тощо) у ділянках впливу лазера


Лікарі не радять робити лазерну епіляцію в підлітковому віці. Адже це пубертатний вік, коли гормональний фон ще не стабілізувався. Таку процедуру дітям до 18 років роблять тільки за згодою батьків.

«Ми пояснюємо батькам, що не можемо гарантувати тривалого й високого результату, тому що через несподіваний гормональний стрибок в організмі волосся у підлітка знову може почати рости», – пояснює лікар-дерматолог Медичного центру Медікавер.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Європейська мережа медичних закладів Медікавер в Україні.

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!