Візуалізація з сайту Громадського бюджету Львова

Візуалізація з сайту Громадського бюджету Львова

Обсерваторія, арфа та пригодницьке містечко. Проекти Громадського бюджету в Галицькому районі

4606 0
Сьогодні у Львові стартує голосування за проекти Громадського бюджету. Tvoemisto.tv знайомить з ініціативами в Галицькому районі та пропонує обрати найкращий.

Уже третій рік поспіль львів’яни мають можливість спрямовувати бюджетні кошти на власні громадські ініціативи. Цього року сума бюджету участі складає 35,2 млн грн – це 1,5% від бюджету розвитку. У 2018 році з'явилось нововведення: проекти поділили на дві категорії – «Освіта» та «Інші проекти». Відтепер для проектів, що не мають стосунку до освіти та навчальних закладів, передбачена квота не менше 40% від загальної кількості проектів-переможців.

Щодо всього іншого, то правила відбору не змінились: є великі проекти та малі, кожен львів’янин може віддати свій голос за один великий та один малий. Аби зробити вибір було простіше, Tvoemisto.tv підготувало короткий опис всіх проектів у різних районах Львова.

Галицький район є одним з найактивніших у конкурсі. Відтак, тут за бюджет участі змагаються 14 малих проектів та 4 великі загальноміські ініціативи. У центрі Львова пропонують відкрити обсерваторію, придбати арфу для музичної школи та перетворити одну з площ у кінотеатр просто неба. Найпопулярнішою серед потреб району є реконструкція шкільних їдалень.

Освіта

Проект № 29. Міжшкільна міська обсерваторія - AstroLviv

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Володимира Шухевича, 2-4.

Бюджет: 499 919 грн.

У школі східних мов та бойових мистецтв «Будокан» хочуть створити обсерваторію, яка буде доступною для учнів всіх шкіл Львова.

Автори хочуть облаштувати горище школи під обсерваторію та встановити сучасний телескоп. До того ж, на зібрані на краудфандингу кошти «Будокан» першим серед середніх шкіл Львова закупив 3D-принтер, який друкуватиме зображення небесних тіл. Технологія дозволить учням створювати моделі, які допомагатимуть у творчий спосіб засвоїти важкий матеріал.

У планах – зробити обсерваторію самоокупною. Для цього у вільний від шкільних занять час нею зможуть користуватись молоді науковці. Утім, як кажуть автори проекту, обсерваторія буде відкрита і для романтиків.

«Ми розуміємо, що є частиною львівської спільноти, і наші випускники також колись стануть студентами львівських ВНЗ. Наше бажання – збирати навколо школи молодих креативних людей. Для учнів школи обсерваторія буде абсолютно безкоштовною, для туристів та гостей школи – платною, аби проект був на самофінансуванні. Спершу потрібно виграти конкурс, реалізувати проект – а потім будувати плани, скільки коштуватиме обсерваторія для туристів та комерційних груп», – розповів Tvoemisto.tv директор школи Олександр Козловський. 

 

Проект № 39. Арфа для музичної школи № 2

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Миколи Коперника, 5.

Бюджет: 499 999 грн.

Найпопулярнішими в Україні музичними інструментами є гітара та фортепіано. У львівській музичній школі №2 хочуть додати до цього переліку ще й арфу, яку планують закупити на кошти громадського бюджету.

«У Львові арфа є тільки в консерваторії. Це екзотичний для України інструмент, проте є достатньо учнів, які бажають вчитися грати на ньому, але школі не вистачає фінансування, аби її придбати. До того ж, у школі є вчителі, які здатні цих учнів вчити. Цей інструмент доволі непросто купити, адже в Україні арфи не виготовляють, а коштує інструмент майже 500 000 гривень», – пояснив у коментарі Tvoemisto.tv автор проекту, голова громадської спілки «Українська народна сила» Богдан Кунда.

Проект № 44. Від благоустрою шкільної їдальні до збереження здоров'я дітей в СЗШ № 34 ім. М. Шашкевича

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Замкнена, 8.

Бюджет: 499 998 грн.

У школі хочуть осучаснити їдальню: закупити нові столи, полиці, казанки та каструлі. Окрім цього, за кошти громадського бюджету міста освітяни хочуть покращити санітарний стан їдальні. За словами авторів проекту, їдальня – дуже важливий компонент школи, тож вона має стати не тільки місцем прийому їжі, а й простором для відпочинку учнів та вчителів.

Так виглядає шкільна їдальня зараз

Проект № 56. Сучасний харчоблок - здоров'я для діток! Капітальний ремонт та переобладнання харчоблоку ЗДО№38.

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Уласа Самчука, 21.

Бюджет: 499 999 грн.

У дитячому садку №38 вчаться діти з важкими розладами мови. Цього року за допомогою громадського бюджету в садочку хочуть нарешті зробити капітальний ремонт, адже востаннє заклад повноцінно ремонтували 70 років тому. Раніше стан будівлі, зокрема й харчоблоку, підтримували за гроші батьківського комітету.

Нині тут вчаться більше 70 дітей. Автори проекту планують оновити і посилити електромережі закладу, відновити мережі водопостачання, встановити вентиляційні системи. Також на кошти громадського бюджету закуплять нове промислове обладнання та меблі з нержавіючої сталі.

Проект № 147. Сучасна їдальня в СЗШ №87

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Замарстинівська, 11.

Бюджет: 498 625 грн.

Осучаснити їдальню хочуть і в школі № 87: зробити ремонт та закупити нові сучасні меблі. Автори проекту наголошують, що капітальний ремонт їдальні не проводився вже багато років. Кошти планують витратити на ремонт кухні та зали їдальні. Крім того, до школи планують закупити новий холодильник, мийку, м’ясорубку, столи, стільці, витяжку, морозильну шафу. Також за ці гроші планують удосконалити електромережу.

Дозвілля

Проект №49. Дитячо-юнацький простір смачного та корисного дозвілля «Hobbit`shole»

Тип проекту: великий.

Адреса: вул. Володимира Шухевича, 2-4.

Бюджет: 3 000 000 грн.

Ще один проект школи східних мов та бойових мистецтв «Будокан». Йдеться в ньому не стільки про реконструкцію їдальні, як про облаштування нового громадського простору в стилі фентезі.

Простір «Hobbit’shole» вирішить одразу декілька проблем навчального закладу: у школі закрито їдальню, а також відсутні бібліотека, місце прийому гостей та проведення позашкільних зустрічей. Водночас тут навчаються більше 300 дітей, а шкільний спортзал у різні дні орендують спортивні гуртки та товариства.

Нову їдальню планують створити у вигляді оселі гоббіта. Окрім самої їдальні, у новому просторі облаштують читальний зал, де у позашкільний час для учнів діятиме дитячий «туристичний портал». Також тут можна буде проводити дитячі лекторії, а студенти зможуть використовувати простір як коворкінг.

«Якщо діти не будуть мріяти, їм не розповідатимуть казки і історії – вони не стануть дослідниками. У школі ми разом з їдальнею створимо читацький зал, де будемо транслювати фільми для дітей та юнацтва. Їдальня буде безкоштовною для всіх учнів школі, а також для ініціатив, де братимуть участь наші діти. Наприклад, у нас багато проектів є з консерваторією, також одним із наших партнерів є 13-та дитяча бібліотека. Звісно, вони зможуть проводити у нас свої заходи», – розповів Tvoemisto.tv директор школи «Будокан» Олександр Козловський.     

Проект № 53. Пригодницьке містечко для дітей

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Болгарська, 4.

Бюджет: 499 900 грн.

У міському Парку культури планують зробити безкоштовний громадський освітньо-ігровий простір для дітей. Система різноманітних лазанок, павутинок, драбинок та канатних переправ має задовольнити дитячу любов до активного відпочинку. Крім того, у новому дитячому містечку працюватиме амфітеатр для майстер-класів, занять з акторської майстерності чи виступів перед публікою.

Проект пропонують адміністрація Парку культури спільно зі скаутською організацією «Пласт», яка проводитиме заняття з таборування, розкладання намету та польової кухні. Проект розрахований для дітей віком від 6 до 14 років.

Інфраструктура

Проект № 19. Обличчя міста - це впорядковані дворики. Облаштування подвір'я на вул. Зарицьких, 40

Тип проекту: малий

Адреса: вул. Зарицьких, 40

Бюджет: 279 358 грн.

Вулиця Зарицьких розташована поблизу Парку культури і відпочинку імені Богдана Хмельницького. Основна проблема подвір’я будинку №40 – понівечений асфальт. Окрім його заміни, у планах мешканців також встановити нові системи водовідводів, адже вода після опадів затікає у підвали прилеглих до двору будинків.

«Ремонт у будинку та на подвір’ї не проводили вже 40 років – з моменту побудови будинку. Асфальт у дворі залишився невеличкими острівками, який легко знімається під час прибирання. До того ж, подвір’я розташоване нижче рівня вулиці, тому вода після опадів затікає одразу в підвали. Ми вже своїми силами навіть робили умовну гідроізоляцію фундаменту – заливали бетонну сходинку. Жителі п’ятого поверху за власний кошт ремонтували дах. Людям небайдуже до будинку, але бюджети окремих сімей не в стані утримувати цілий об’єкт», – розповіла в коментарі Tvoemisto.tv авторка проекту, мешканка будинку Соломія Гнідець. 

Проект № 34. «Сквер Скульптури»

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Снопківська, 47.

Бюджет: 399 936 грн.

Довкола коледжу ім. Труша планують не просто облаштувати територію, а створити комфортний та естетичний громадський простір. Окрім звичних лавок та освітлення, автори планують прикрасити його скульптурами, облаштувати зручними паркомісцями та суттєво озеленити.

Сквер «Скульптури» має стати місцем відпочинку не тільки для студентів коледжу, а й для учнів школи №27 та Львівської національної академії мистецтв, що розташовані поруч.

 

 

Проект № 118. Встановлення підйомників для людей з обмеженими можливостями у відділеннях КНП «4МКЛ м. Львова»

Тип проекту:малий.

Адреса: вул. Ярослава Стецька, 3.

Бюджет: 400 000 грн.

 

Четверта міська клінічна лікарня стає більш інклюзивною. Проект передбачає встановлення платформи сходового підйомника, який переміщається за допомогою пульта.

Таким чином, пацієнти зможуть дістатися до потрібного медичного працівника та отримати допомогу.

Проект № 119. Нове життя старого парку: оновлення озеленення парку Івана Франка (колишнього Єзуїтського саду)

Тип проекту: малий.

Адреса: парк ім. Івана Франка.

Бюджет: 499 850 грн.

На майже 500 тис грн львів’яни хочуть озеленити парк Франка, який є найстарішим міським парком України, адже звання найстарішого парку, окрім престижу, несе за собою і певні проблеми. До прикладу, дерева парку потребують лікування, певні старі породи потрібно замінити новими зеленими насадженнями. Також допомога потрібна парковим газонам та клумбам, які страждають від постійних ярмарок та акцій. 

Усі ці зміни планують реалізувати в межах одного громадського проекту. Щодо подальших планів – ремонт дитячих майданчиків, доріжок та інфраструктури парку, що потребуватиме додаткових коштів.

Проект № 140. Спортивні діти - здорові діти

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Генерала Тарнавського, 72.

Бюджет: 499 500 грн.

В історичній частині міста хочуть модернізувати існуючий дитячий майданчик.

Серед запланованих змін: встановлення нового покриття та огорожі, нових лавок, гойдалок та пісочниць. Окрім цього, на майданчику має з’явитися нова гойдалка та побільшати урн для сміття.

Проект №142 Ляльковий сквер (простір біля Театру ляльок на пл. Данила Галицького)

Тип проекту: великий.

Адреса: пл. Данила Галицького, 1.

Бюджет: 2 928 400 грн.

Проект може перетворити простір біля лялькового театру на справді комфортний та інноваційний. У планах: компанію самотньому Юрію Кульчицькому складуть креативні лавочки та фонтан «Театр води». Фасад будівлі лялькового театру планують використовувати як екран для кіно, а площа перед будівлею може стати амфітеатром для вуличних вистав. На площі поменшає припаркованих авто, натомість тут створять велопарковку, систему питних фонтанів та дитячий простір. Також на кошти громадського бюджету площу планують обладнати освітленням від сонячних батарей із зарядними станціями та Wi-Fi.

 

Проект № 156. Благоустрій дитячого майданчика на розі вулиць Старої та Сянської

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Сянська, 6.

Бюджет: 499 893 грн.

Проект спрямований на заміну старого розбитого покриття дитячого майданчика на сучасне та безпечне. Нове покриття планують зробити з дерев’яної мульчі та соснової кори.

Окрім цього, майданчик засадять деревами і облаштують пандусами.

Проект № 160. Облаштування дитячого майданчика на розі вулиць Княжої та Кривоноса

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Княжа, 3.

Бюджет: 499 750 грн.

Мета проекту – змінити старий та заіржавілий дитячий майданчик на новий і безпечний для дітей простір активного відпочинку. Старий майданчик планують повністю демонтувати, асфальт замінити менш травматичним гумовим покриттям. Замість металевих гойдалок та забавок – дерев’яні соснові.

Проект також передбачає заміну бетонної підпірної стіни на габіони (сітчаста коробка, заповнена природним каменем). Простір планують зробити інклюзивним – його облаштують пандусами, а також новими саджанцями, лавками та ліхтарем.

Проект № 161. Благоустрій скверу на межі вулиці Вічевої та площі Данила Галицького

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Вічева, 2.

Бюджет: 499 600 грн.

Сквер на вулиці Вічевій – невелике і досить непримітне місце в центрі Львова. Автори проекту хочуть це виправити. У самому сквері планують замінити сходи та додати пандуси, замінити старі дерева новими, а також додатково озеленити простір. Крім того, проект передбачає встановлення нових ліхтаря, лавок та смітників.

Якщо брати до уваги ще й реконструкцію площі перед ляльковим театром, то в сумі Львів може отримати новий масштабний громадський простір.

Нагадаємо, що кожен львів’янин може проголосувати за вподобаний ним проект за посиланнями на сайті через систему BankID. Якщо ж мешканець Львова не має відповідної львівської прописки, він може проголосувати в найближчому ЦНАПі. Голосування триває до 15 листопада.   

Андрій Костюк,

візуалізації з сайту Громадського бюджету Львова

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Партнерська публікація в рамках Програми популяризації громадського бюджету м. Львова та інших механізмів участі мешканців у місцевому самоврядуванні на 2017-2020 роки

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!