Вулиця Базарна. Фото Дар

Вулиця Базарна. Фото Дар'ї Кучер

Як отримати відшкодування за розірвані колеса через ями у Львові. Пояснення юриста

3397 0
Тvoemisto.tv з'ясувало, коли у Львові проведуть ремонт аварійних ям на дорогах та чи можливо отримати відшкодування за пошкоджене авто.

Активно ремонтувати ями на дорогах Львова почнуть у березні. Зараз, у суху погоду, ліквідовують аварійні ділянки. Водії ж тим часом скаржаться, що їздити автомобілем по місту без збитків не можливо, дехто шукає шляхів, щоби отримати відшкодування за розірвані через глибокі ями колеса чи проблеми з ходовою. Довести свою правоту у суді складно, але можливо, кажуть адвокати. Вони радять оформляти повне КАСКО або ж запасатись терпінням на довгу судову тяганину.

Читайте також: За сприятливої погоди ями на вулицях Львова обіцяють ліквідувати протягом трьох тижнів

«Ями зійшли разом зі снігом. Я нещодавно два колеса пробив на дорозі на Брюховичі, одне коштує близько трьох тисяч гривень. Один раз навіть викликав поліцію, вони зафіксували ту яму, певне в дорожню службу передали. А відшкодування... певно не буде», – розповідає львів’янин Тарас.    

«Дороги жахливі, ями усюди. Колеса рвуться, гроші втрачаю просто так… Якусь одну яму ремонтували на Володимира Великого, але воно не дуже ситуацію поправило на цій дорозі», – каже львів’янин Іван.

«Наші дороги жахливі, постійно доводиться ремонтувати авто, запчастини дорогі. У ямах вулиці Пасічна, Кукурудзяна, Липинського, Сихів, та, зрештою, вони усюди. Моя машина цього року вже була в ремонті через це», – каже Віктор.

Ями усюди

Як тільки-но потепліло і трохи підтанув сніг, на дорогах міста утворились глибокі ями. Хтось через це скаржиться на «Гарячу лінію міста», хтось обговорює проблему у Фейсбуці, а дехто просто намагається не брати авто, поки дороги не поремонтують.

У Львівській міській раді визнають, що по місту їздити стало складно, але навіть не можуть назвати найпроблемніші ділянки, кажуть: «По всіх районах ситуація практично одинакова». Їздити важко і міжквартальними вуличками, і магістралями – це Володимира Великого, Кульпарківська, Любінська, Городоцька, Стрийська, Сяйво, Липинського, Пасічна, Зелена. Вистояли хіба дороги, які капітально ремонтували останніми роками, кажуть у міськраді, і звинувачують у всьому погоду.

«Останніми роками ця ямковість менша, ніж було раніше, тому що місто все більше проводить капітальних реконструкцій вулиць. Приблизно ситуація по районах міста є однакова. На дорогах, які капітально відреконструйовані останніми роками, у нас проблем немає. Ями утворюються внаслідок перепадів температур, циклів розмерзання-замерзання», – каже у коментарі Tvoemisto.tv директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Олександр Одинець.

Він запевняє, що у суху погоду ями на дорогах Львова ліквідовуватимуть, а щоби виправити проблему повністю, треба три тижні. «Масштабніші поточні і ямкові ремонти почнемо у березні», – заявив він.

За ліквідацію ям відповідальні районні адміністрації. Кошти у бюджеті міста на це закладають приблизно, орієнтуючись на витрати минулого року.

Читайте також: Три магістралі у Львові зроблять безпечнішими

Місто за цей період уже залатало понад 4 тисячі кв. метрів покриття, і це коштувало приблизно майже 6 мільйонів гривень. Загалом на ямковий ремонт планують витратити приблизно 15 млн грн. Поточний ремонт, який роблять великими шматками у квітні-травні, коштує місту приблизно 50-60 мільйонів на рік.

Олександр Одинець каже, що взимку ями латають лише тоді, коли немає опадів. Працюють переважно холодним асфальтом, це менш ефективно, ніж гарячим. Із гарячим, продовжує він, можна працювати лише за плюсової температури повітря, а найкраще при 12-15 градусах тепла або ж використовуючи спеціальні установки, які гріють асфальтну суміш, сушать яму. У Львові є лише одна така машина. У 2019 році Львів придбав у лізинг спеціальну машину чеського виробництва SILKOT Blue, яка коштувала майже 4 мільйони гривень. За словами Олександра Одинця, нині через нестачу коштів місто не може дозволити собі закупівлю такої техніки.

Посадовець зазначає, що ямковий ремонт не має гарантій, головне, щоб дорога «дожила» до поточного ремонту.   

«Коли немає опадів, є мінусова температура, то працюємо холодним асфальтобетоном. Зарізаємо яму, формуємо контур, підсушуємо газовими пальниками або інфрачервоними нагрівачами і опрацьовуємо холодним асфальтобетоном. Якщо гарячим, то треба ще додатково бітумною емульсією обробляти контур. Гарячий асфальтобетон ефективно класти, коли є 12-15 градусів тепла. Ми використовуємо чеську установку інфрачервоного розігріву. Вона дозволяє розігрівати місце вибоїни і засипати його асфальтобетоном, який гріється у ній. Вона працює кожен день і дозволяє працювати гарячим асфальтом навіть в мінусові температури», – говорить Олександр Одинець.

Посадовець просить повідомляти містян про випадки порушень при виконанні ремонту. До прикладу, якщо помітили, що працівники шляхоремонтного підприємства кладуть асфальт у дощану погоду, або ж забули обгородити «вирізану» аварійну ділянку, варто телефонувати на «Гарячу лінію міста 1580». Можна також надіслати фото чи відео на їхню сторінку у Фейсбуці. У департаменті обіцяють реагувати на звернення. 

Читайте також: Перехрестя шести вулиць. Чому так складно проїхати Сахарова – Вітовського і що з цим робити

Чиновник додає, що за два-три тижні сухої погоди у місті можна ліквідувати аварійну ямковість, але яким буде план на поточні ремонти, буде відомо на початку чи в середині березня.

Про відшкодування

Адвокат Олег Мицик у коментарі Тvoemisto.tv пояснює, що отримати відшкодування за пошкоджене авто через погані дороги можна, щоправда це справа не з легких, оскільки водій ризикує сам бути притягнутим до адміністративної відповідальності за порушення ПДР, а у деяких випадках витрачені гроші і час на судову тяганину не вартують результату. Також у цій справі не варто сподіватись на швидке відшкодування – для цього він рекомендує повністю страхувати авто за ризиками КАСКО. 

Тож, до прикладу, якщо ви суттєво пошкодили автомобіль, втрапивши в глибоку яму на дорозі, то потрібно викликати поліцію. Утім адвокат застерігає, що є можливість, що водій сам отримає штраф за порушення ПДР.

«Треба бути готовим, що викликавши поліцію, ви можете отримати протокол за статтею 124 КУпАП, оскільки водій з моменту виявлення перешкоди повинен зменшити швидкість аж до повної зупинки транспортного засобу. Тому такий протокол може бути цілком логічним та законним. Водій не повинен влітати в яму і винити в цьому утримувача доріг», – каже Олег Мицик.

Адвокат радить все зважити і якщо викликали поліцію, то бути готовим до детального з’ясовування обставин, зокрема розрахунку швидкості, з якою їхали, загальної видимості на дорозі та видимості перешкоди, можливості маневрування та зупинки, інтервалу та дистанції до інших транспортних засобів. Наприклад, рідко який водій зможе правильно назвати дистанцію до транспортного засобу, який рухається попереду, а також розрахувати повний зупинний шлях транспортного засобу.

«Зрозуміло, що ям на дорогах не має бути, але йдеться не про сервіс. Якщо хочеш йти за юридичною процедурою, то мусиш дотримуватися її правил сам. Умовно, ушкодження авто вартує понад 10 тисяч гривень, ця сума є істотною для будь-якого водія. Ви викликали патрульних. Тож треба детально пояснити, чому ви не змогли уникнути наїзду на перешкоду (вибоїну). До прикладу, логічним є пояснення, що яма була повна води, її не було видно, чи була складна дорожна ситуація», – каже адвокат.

Далі, каже він, правоохоронці повинні встановити балансоутримувача даної ділянки дороги та особу, яка відповідає за її утримання. Після цього відповідального мають притягнути до адмінвідповідальності (адмінпротокол та розгляд його в суді). Це треба контролювати на кожному етапі.

«Важливо правильно встановити відповідальну особу. У мене була ситуація, коли моє авто занесло на нечищеній дорозі біля в’їзду на територію суду в Тернополі, воно вдарилось об обмежувач. Патрульні встановили обставини, склали схему, опитали свідків, встановили комунальне підприємство, яке відповідало за нерозчищену ділянку дороги, після чого патрульні передали матеріали для встановлення винної особи та складання протоколу. Як наслідок, через деякий час склали протокол на якогось інженера з охорони праці, а тому суд через деякий час відмовив в притягненні його до відповідальності. В результаті я витратив час, а через неякісну роботу правоохоронців не спрацював механізм притягнення до цивільної відповідальності», – розповідає адвокат.

Якщо ж особу, відповідальну за утримання дороги, притягнули до адміністративної відповідальності, ви отримаєте рішення суду, яке може бути підставою для позову до балансоутримувача.

«Але є особливість: скоріш за все відповідальні особи складуть документи, що дорогу не можуть поремонтувати через відсутність фінансування чи затяжні тендери. Тож їх напевне не притягнуть до відповідальності. От з працівником КП, що не забезпечив очищення від снігу, це реальніше», – каже Олег Мицик.

Також важливо, каже адвокат, аби власник автомобіля належно зафіксував спричинені збитки, тож потрібно звернутись на СТО, де вам дадуть належні та детальні документи, які ви зможете використати в суді.

Вікторія Савіцька

Фото і відео Дар'ї Кучер

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!