На правах реклами
фото: we.kyiv.ua

фото: we.kyiv.ua

Їх застануть ще наші правнуки. Чому одноразові підгузки – це погано і як перейти на багаторазові

2982 0
У Львові вперше запустили проєкт «Підгузки – зайві!», аби розповісти матерям про досвід відмови від одноразових підгузків та показати, чим їх можна замінити. Tvoemisto.tv розпитало в експертів ГО Zero Waste Lviv, представників міської ради і батьків про цю ініціативу: у чому її практичність, економічність та переваги для довкілля.

Перший використаний підгузок досі десь на полігоні

Одноразові дитячі підгузки, які складаються з пластику, потрапляють до сміття, зазвичай, одразу після першого використання. І якщо раніше те, що хтось кілька разів користувався одним підгузком для маляти, свідчило про бідність, то нині з цим стереотипом пробують боротися. Експерти та батьки, які вже мають в цьому досвід, говорять, що навіть один невикористаний одноразовий підгузок – це вже перемога, оскільки такі відходи не переробляються і становлять 1/5 сміття.

Так, саме у Львові найперше з всіх українських міст започаткували та реалізовують проєкт «Підгузки – зайві!». За словами виконавчої директорки ГО Zero Waste Lviv Ірини Миронової, одноразові підгузки з’явились ще в 60-х роках минулого століття. Розкладаються вони близько 400-500 років, тому, швидше за все, перший досі є десь на полігоні. Вони не мають ні матеріального способу переробки, ані роздільного збору. Сьогодні з’являється все більше досліджень про те, що діти насправді не потребують довго носити одноразовий підгузок. Більше того, є багаторазові засоби дитячої гігієни, і це не про марлі, які використовували колись. Йдеться про сучасні, які можуть не лише зменшити шкідливий вплив на довкілля, а й привчити дитину до самостійності.

«Дуже часто у селах України підгузки просто вивозять в ліс, де вони не розкладаються, лежать по 500 років. Із іншого боку, коли вони потрапляють на полігони твердих побутових відходів (ТПВ), то теж там залишаються», – каже вона.

І ця проблема має не лише екологічний контекст. Приміром, ще однією причиною для відмови від одноразових підгузків є турбота про здоров’я самих немовлят. Як додає Ірина Миронова, у європейських країнах зростає занепокоєння щодо використання різних хімічних речовин для одноразових підгузків, які можуть викликати захворювання у дітей, включно з онкологічними. Так, нещодавно Франція звернулася до Європейської комісії із запитом покращити систему контролю за використанням таких речовин. Наразі такі додаткові заходи тільки обговорюють, однак спростувати те, що підгузки не є абсолютно безпечні для дітей не можуть.

Експертка додає, є ще й економічний фактор. Батьки, які ледь не від народження дитини перейшли на багаторазові засоби, зекономили десятки тисяч гривень.

Важлива взаємодія лікарів з батьками

«Ми у Львові, розуміючи, що підгузки становлять 1/5 твердих побутових відходів, які не переробляються і потребують захоронення, починаємо працювати з лікарською та батьківською спільнотами для того, аби в нашій країні теж почали застосовувати кращі практики дитячої гігієни з меншою шкодою природі», – пояснює експертка.

Тому у межах кампанії «Підгузки – зайві!» ГО Zero Waste Lviv спільно з управлінням з питань поводження з відходами ЛМР проводять спільні зустрічі для батьків, сімейних лікарів, педіатрів. Також створили інформаційний розділ на сайті, де аналізують та перекладають міжнародні дослідження. Важливо, аби матері, які вже використовують багаторазові підгузки і привчають діток до горщиків, ділилися своїм досвідом. А лікарі розповідали батькам про таку екопрактику.

Багаторазові підгузки / Раннє привчання до горщика / Висаджування немовлят (авторка Ліда Чир)

«Нещодавно ми вже провели дві такі зустрічі, де питали, чи медичні протоколи взагалі передбачають розмову з батьками про дитячу гігієну. Виявилось, що від лікарів мами і тати такої інформації не отримують, натомість основне їхнє джерело – це рекламні матеріали виробників. Тепер, сподіваємося, що лікарі стануть головним каналом інформації для батьків», – додає Ірина Миронова.

Надалі у Львові планують розширити інформаційну кампанію, видати книгу про способи зменшення використання одноразових засобів. Окрім цього, хочуть створити умови, за якими у пакунках малюка були б багаторазові підгузки.

«Львів взяв вектор на нуль відходів – це програма, яка буде запобігати утворенню сміття. Розуміючи, що підгузки становлять достатньо великий відсоток відходів у світі, зважаючи на позитивний досвід інших міст, у 2021 році у Львові підтримали ініціативу, аби зменшити кількість викинутих одноразових підгузків», – каже керівниця управління з питань поводження з відходами ЛМР Оксана Кошак.

Вона зауважує, що найбільша проблема – від необізнаності. Орієнтовно 4% у складі відходів – підгузки, а це близько тисячі тонн, які вивозять для захоронення на полігони на рік. Для бюджету і для містян це обходиться в середньому у 1,5 млн грн. Тому нині всі зусилля управління та команда Zero Waste Lviv покладають на комунікаційну роботу. Ця активна просвітницька кампанія, на думку керівниці управління, – те, що дасть свій результат.

«Ми добре розуміємо, що одноразові підгузки – комфорт, який отримують мами, і відмовитися від них на 100% неможливо, але, якщо скоротимо хоча би на 10-15% продукування цих відходів, швидше привчатимемо дітей до горщиків, а потім білизни, то менше потратимо коштів на вивезення відходів і збережемо наше довкілля», – додає Оксана Кошак.

Як перейти на багаторазовий підгузок і наскільки він доступний

Мама 2-річної дитини та аналітикиня ГО Zero Waste Lviv Любов Бокало разом із чоловіком частково відмовилися від одноразових підгузків для донечки, коли їй виповнилося 5 місяців. За освітою мама – біолог, і каже, що завжди була співчутлива до того, що відбувається в довкіллі. Коли завагітніла, то почала більше цікавитися екотемою. Зокрема, з соцмереж та форумів, де досвідом ділилися інші матері, дізналася про багаторазові підгузки, але тоді ще не була певна, що вони підійдуть її сім’ї.

«У пологовий я поїхала зі звичайними одноразовими та використовувала їх до 5 місяців малечі. Так трапилося, бо я не могла швидко відійти від пологів і не відчувала себе в силі. Також наклався переїзд до іншої квартири. Уже коли донечці було 5 місяців, ми перейшли на багаторазовий підгузок удень, а вночі залишали одноразовий. Із 7 місяців цей одноразовий з ночі теж забрали і почали садити її на горщик орієнтовно в ті моменти, коли вона мала точно захотіти (після сну, наприклад), і нам виходило», – розповідає вона.

Із 9 місяців доньки в сім’ї не залишилося одноразових підгузків, а багаторазові брали навіть на прогулянки, у недалекі подорожі автомобілем. Із 1 року і 3 місяців дитина перейшла на звичайну білизну. Негативних відгуків від чоловіка, батьків чи друзів не було. Каже, що хіба сімейний педіатр на огляді дитини попросив начебто «не мучити маля та купити одноразовий підгузок».

Натомість Любов Бокало пояснює, що одноразовий підгузок виготовляють із нафтопродуктів, пластику і всередину накладають суперпоглинаючі полімери, у дешевших варіантів можуть бути повністю целюлозні волокна, тобто з деревини. Він створює найбільше навантаження в момент свого виготовлення, бо вимагає багато ресурсів, а також після використання, коли йде на полігон, а в гіршому випадку – у яр, стихійне сміттєзвалище.

Багаторазовий підгузок створює найбільше навантаження в ході свого використання. Тут ви користуєтеся електроенергією для роботи пральної машини, водою і пральним засобом. Він виготовлений з тканини, має мембрану і вкладки, що поглинають рідину. Ба більше, його можна залишити для другої дитини, віддати знайомим або придбати уже вживаний, тобто такий підгузок не створює навантаження на довкілля після свого використання.

Як перейти на багаторазові підгузки

Мама Люба Бокало радить купити багаторазовий підгузок, можливо, одразу декілька, якщо плануєте використовувати постійно. Починати можна з того, що використовувати їх вдома на день для дитини і спостерігати за нею.

Не боятися того, що підгузок протече і доведеться його прати. Зазвичай, ми всі маємо пральні машини. Треба бути готовими до випорожнення дитини, що змивається, зазвичай, сильним потоком води з-під крану.

Треба пам’ятати, що такий підгузок, як і одноразовий, розрахований на одне випорожнення дитини. Іноді в батьків складається хибне враження, нібито одноразовий треба «добити» до кінця, але це не так.

Наскільки це доступно

Багаторазові підгузки є різної якості, навіть від українських виробників, щоправда, вони не наскільки популярні. Такі підгузки продаються, в основному, в онлайн-магазинах. У звичайних супермаркетах їх фактично немає, і лише іноді їх в обмеженій кількості можна придбати в спеціалізованих дитячих магазинах.

ГО Zero Waste Lviv у співпраці з містом хочуть зробити їх доступними, оскільки це буде корисно для батьків, дітей та довкілля.

Як це працює за кордоном

Щодо світового досвіду, то, наприклад, маленька острівна країна Вануату першою планує повністю заборонити використання одноразових підгузків. Напередодні, у 2018-2019 роках, там також першими відмовилися від пластику.

«Суть в тому, що країна – маленька за площею та є острівною. Їхнє сміття або буде осідати на полігонах, які і так нема де розміщувати, або може стати океанічним. В цій країні нині активно готуються до того, щоби впровадити використання багаторазових підгузків і ввести повну заборону на одноразові», – пояснює аналітикиня.

Держава субсидіюватиме виробництво багаторазових, а кожне маля при народженні отримуватиме подарунок – багаторазові підгузки, які мають покрити його першочергові потреби.

Також в одному з муніципалітетів Італії планують заборонити використання в дитсадках одноразових підгузків. Якщо дитина ще в підгузку, то вона має бути в багаторазовому. Садок, у свою чергу, стаціонарно замовлятиме прання цих підгузків у пральні.

Фото Богдана Ємця, Андріани Сиванич та медіа-хабу Твоє місто

Матеріал написаний в межах інформаційно-просвітницької кампанії «Підгузки – зайві!» за підтримки управління з питань поводження з відходами та Львівської міської радив межах конкурсу «Зробимо Львів кращим».

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!