«Росія зчитувала наші дані». Львівський розробник про український аналог додатку для військових

3853 0
Донедавна українські військові користувалися лише російськими додатками, однак вони зчитують дані та можуть вичислити геолокацію користувача. Tvoemisto.tv дізналося про український аналог такого додатку під назвою «Джура», його ідею, особливості та функції.

Розробник мобільного додатку «Джура» для військових Віталій Пасіка каже, що зрозумів, яку небезпеку несуть російські додатки після того, як український кіберальянс мав спробув успішного втручання в один з російських додатків. Зокрема, вони опублікували певні скріншоти з інформацією, яку витягують додатки РФ. Тоді й відбулися перші спроби писати схожий український додаток.

Додаток існує вже 2,5 роки і зібрав майже 60 тисяч користувачів. Близько 60% цих користувачів – це ті, хто перейшов з російського додатку, а інші – нові. 

Розкажіть детальніше про додаток і в чому полягає його ідея? 

Ідея створення додатку виникла ще у 2014 – 2015 році. У той час серед наших військових були поширені схожі додатки, але вони були переважно російського виробництва. Сильне занепокоєння викликало те, що у тих військових частин, які ними користувалися, частко втікали особисті дані військових, доступи до різних поштових скриньок та різних документів. 

Активніше ідея створення додатку почали реалізовувати у 2016 році, коли один із волонтерів завітав до мене, ми обговорили проблему, побачили, що наразі близько 150 тисяч українських військових користуються російськими додатками. Крім того, ми перевірили, до чого ті додатки беруть доступ у телефоні кожного користувача, і з’ясували, до вони мали доступ практично до всього. Згодом цей волонтер прийшов до мене з проєктом дизайну і тоді ми вже почали првцювати над розробкою додатку. 

В чому особливість та сенс додатку «Джура»? 

Сенс додатку полягає в тому, що він має рахувати дні до кінця служби, які виставляє кожен військовий. Це базові таймери, які робили з російської сторони, але ми серйозно розширили наш додаток, адже додали туди дуже багато тактичних довідників. Йдеться про такі довідники, як «тактична медицина», ТТК зброї, звання й погони, соціальні довідники і довідники з рапортами та статутами. Умовно кажучи, це такий «швейцарський ніж» для військового, який може стати в нагоді у будь-який момент. 

Розкажіть, у чому небезпека подібних російських додатків? 

Ці додатки зчитують вашу геолокацію навіть в офлайн режимі, вони мають доступ до всіх медіафалів на телефоні та навіть мають можливість змінювати файли і записи, видаляти їх, слідкують за телефонною книжкою та вашими повідомленнями. Тобто якщо подивитися на запит прав, які отримує додаток у момент встановлення на телефон, то там максимальний список. Щодо українського додатку «Джура», то він просить лише право на підключення до інтернету, він не зберігає ніякої інформації, не слідкує і не змінює даних користувача. 

Чи може Російська Федерація якось використовувати інформацію, яку вона отримує зі своїх додатків?

Насправді там дуже широкий спект застосування: починаючи з логінів та паролів, які користувачі дають на моменті реєстрації, вони ж можуть підійти до поштової скриньки чи інших соцмереж, а також відстежування геолокації, трекінг користувача. Через вкладки новин Росія може подавати свої посилання. Українського військового максимально втягують у «русскій мір», вбиваючи їм у голову, що ніякої війни не існує, а ці всі події відбуваються лише на вищому політичному рівні. РФ також може в онлайн режимі за картою відслідковувати місцерозташування військових і слідкувати за тим, хто куди переміщується. Відтак, можуть бути навіть спроби шантажу чи нападів на українських військових. 

Які ще функції виконує додаток «Джура»? 

Крім того, що додаток «Джура» віраховує дні, ми значно розширили його функціонал і додали туди різні довідники, які можуть бути цікавими для військових, зробили вкладку новин, куди ми синхронізуємо новини з близько 20 різних сайтів з високим рівнем довіри та авторитетом. 

У додатку також є військовий чат, у якому завжди ведеться активне обговорення. Є й вкладка історичних подій, які стосуються українських військових, щоб показати, що у нас чимало славетних сучасних і давніх подій та перемог. Є в додатку і багато українських свят, оскільки російські таймери намагаються показати лише трагічні дати в історії України.

Чи можна завантажувати додаток «Джура» іншим військовим, окрім українських?

Ні, його ставлять не лише українські військові. Ми бачимо карту нашої адміністративної частини і спостерігаємо, що ще від початку створення програми були спроби завантаження користувачами з Москви та з тих регіонів, де є управи ФСБ. Через деякий час почали з’являтися реєстрації з європейських країн та з США, Єгипту і Китаю. Близько через пів року з появи нашого додатку до нас звернувся один з представників міністерства оборони Литви і на основі «Джура» ми зробили додаток для них та повністю передали їм. Вони повністю розуміють небезпеку і також вирішили себе захистити від тих негараздів, які можуть нести російські програми.

Як у вас проходить співпраця з Міністерством оборони? 

Ми обговорювали з Міністерством початок розвитку додатку на початку 2019 року, але після деяких кадрових змін домовленості дещо загубилися. З часом ми налагодили інформаційну співпрацю з теперішніми керівниками. Ми маємо домовленості з Міністерством про те, що ми оперативно можемо донести інформацію для всіх користувачів у випадку якоїсь серйозної ситуації.  

Ми б хотіли, щоб Міністерство активніше залучало своїх спеціалістів до роботи для того, щоб у чаті в додатку були відповідні користувачі, які б відповідали на постійні питання військових. 

Софія Шавранська

Розмовляв Роман Рак

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!