Фото: janjansen.guru

Фото: janjansen.guru

Проти Росії та за смертну кару. Що пропонують мажоритарники 115 округу у Львові

3301 0
Tvoemisto.tv продовжує цикл інформаційно-просвітницьких матеріалів у межах проекту «Прозорі вибори». У ньому експерти аналізують передвиборчі програми як партій, так і кандидатів-мажоритарників з округів, які частково або цілком розташовані у Львові. На черзі — аналіз програм претендентів у народні депутати у 115 окрузі, що охоплює Сихівський район, частина Личаківського та Винники.

У 115 одномандатному окрузі Львова ЦВК зареєструвала 10 кандидатів. Під час аналізу їхніх передвиборчих програм експерти Tvoemisto.tv визначали «погане» — тобто те, що кандидати збираються долати і з чим планують боротися, — та «добре» — тобто цінності, однодумців та те, що планують запровадити і чого хочуть досягти під час роботи у Верховній Раді.

Андрій Зібран

Голова регіональної організації партії «Всеукраїнське об’єднання "Народні герої"», пішов на вибори самовисуванцем. Раніше до парламенту не балотувався.

За що? На тлі інших кандидатів в окрузі Андрій Зібран вирізняється лівою економічною програмою. Основною цінністю для нього є «соціальна держава», яку він пропонує збудувати в Україні, обіцяючи виборцям високі пенсії, безкоштовну вищу освіту, низькі комунальні тарифи, безкоштовне медичне страхування, доступне житло та рівний розподіл прибутку від використання надр між усіма громадянами.

Проти чого? У програмі Зібрана майже відсутня критика на адресу будь-кого — за винятком Росії-агресора.

Як гасла використовуються «Країна можливостей для кожного українця», «Гарантії гідного життя — кожному українцю».

Володимир Квурт

Відомий львівський політик, міський голова Винників, колишній секретар Львівської міської ради. Балотувався до Верховної Ради у 2007 році за списком блоку «Наша Україна — Народна Самооборона» (№188).

За що? Програма Володимира Квурта вирізняється серед інших увагою до місцевих, львівських проблем. Основною цінністю для Володимира Квурта є успішний розвиток міст та регіонів, продовження децентралізації. Політик представляє себе виборцям як «захисника інтересів міста Лева та Львівського регіону», називає Львів «рідним» для себе та своєї родини містом. Гасло програми (як, до речі, і всієї кампанії) — «Великий Львів». Вочевидь близькими для нього також будуть програми «Громадянської позиції» і «Удару», які висували його кандидатом по цьому округу, та «Європейської солідарності», яка в результаті його підтримала.

Проти чого? Серед негативних явищ, які він засуджує і які, на його думку, турбують львів’ян — корупція, забудова скверів та парків, еміграція українців.

Читайте також: Які обіцянки дає «Європейська солідарність». Експертний аналіз програми партії

Юрій Михальчишин

Ще один відомий львів’янам політик — був депутатом парламенту від іншого львівського округу, №118, у 2012-2014 роках. Зараз іде самовисуванцем, але його підтримує на окрузі ВО «Свобода».

За що? У програмі є чимало радикальних ідей: надання громадянам права на вільне володіння зброєю, відновлення ядерного потенціалу, орієнтація на створення Балто-Чорноморського Союзу замість вступу до ЄС чи НАТО. У той же час у ній не бракує і традиційних консервативних цінностей, оскільки він згадує про національну свідомість і гідність, традиційну сім’ю, потребу в національно-патріотичному вихованні. Ключова цінність для політика — реалізація національних інтересів.

Проти чого? Ворогами для Михальчишина є Росія (агресор та окупант), олігархічний лад та приватні монополії. Небезпеку він бачить також у нелегальній міграції в Україну. З економічної точки зору, його програма є лівою, оскільки передбачає відмову від створення ринку землі та націоналізацію значної частини галузей економіки.

Андрій Москаленко

Кандидат від «Самопомочі», заступник міського голови Львова з питань розвитку. Раніше до парламенту не балотувався. Прикметно, що в його програмі є лише чотири дієслова на 2607 знаків з пробілами й переважають неповні речення.

За що? У своїй виразно центристській програмі він говорить про потребу свого округу у «придатності до життя», яка є цінністю. Виступає і конкретизовує необхідність доступності — освіти, транспорту, громадських просторів. 

Проти чого? Загалом у програмі майже немає критичних висловів та негативу.

Читайте також: Що обіцяє і гарантує «Самопоміч». Експертний аналіз передвиборчої програми партії

 

Наталія Піпа

Кандидатка від «Голосу», сихівська активістка, у минулому членкиня Української Галицької партії. Здивувала тим, що у її програмі мало уваги присвячено місцевим, львівським проблемам.

За що? Наталія Піпа йде до парламенту під гаслами «Людина, громадянин чи громадянка України — понад усе!», «Держава на долоні в людини, а не в кулаку держави», «Україна — справжній східноєвропейський тигр». Ключовими цінностями для неї є людина та її гідне життя. У програмі є виразні акценти на людській гідності, довірі, вільному виборі людиною свого шляху, рівності всіх людей перед законом.

Проти чого? Ворогами для неї, вочевидь, є «влада, яка раз у раз зраджує» та старі «політики, які обіцяють золоті гори», напівреформи, «вічна боротьба з корупцією, бідністю, несправедливістю». Цілком очікуваним є те, що вона обіцяє боротися із незаконними забудовами у зелених зонах.

Читайте також: Що робитиме «Голос» у парламенті. Експертний аналіз передвиборчої програми партії

Богдан Рабешко

Кандидат від ВО «Батьківщина», раніше до парламенту не балотувався. У своїй програмі представляє себе виборцям як «громадянина України», «громадського діяча», «підприємця», «львів’янина», «лобіста інтересів Львова та області».

За що? У своїй помірковано лівій програмі обіцяє виборцям «дбати про людей та їх потреби», підвищувати «соціальні гарантії» і дати молоді «доступне житло». Водночас ключові цінності у кандидата — «розвиток і зміцнення української держави» та «національний інтерес».

Проти чого? Ворогами він називає «свавільних монополістів» та «надавачів енергетичних послуг».

Руслан Секела

Кандидат у народні депутати зі значним досвідом безуспішного балотування. У 2000-му році балотувався в одномандатному окрузі від Українського народного руху, у 2002-му — за списком блоку «Народний Рух України», створеного «Народним рухом України за єдність» Богдана Бойка, у 2012 році — в одномандатному окрузі в Чернігівській області. Програма Секели — виразно ліва з точки зору економіки та державоцентрична.

За що? Ключові цінності для нього — суверенітет і територіальна цілісність. До парламенту він йде під гаслами «Наша сила — в нашій вірі» та «З нами Бог!». Обіцяє знизити комунальні тарифи удвічі, відродити село, саджати держслужбовців за корупцію, підтримувати вітчизняного товаровиробника, доволі очікувано акцентує на потребі у згуртованості суспільства.

Проти чого? Руслан Секела хоче не дозволити експорт лісу-кругляка за кордон та продаж землі іноземцям, а також запровадити смертну кару за державну зраду.

Читайте також: Націоналіст, міський голова, активістка. Хто балотується на Сихові і Личакові

Михайло Хміль

Відомий львівський політик, чинний депутат Верховної Ради, обраний за списком «Народного фронту» у 2014 році (№42). Крім того, він переміг у цьому ж окрузі (№115) на парламентських виборах у 2012 році, балотуючись від «Батьківщини». Тепер він йде самовисуванцем. У Михайла Хміля помірковано права та державоцентрична програма. У ній він цитує митрополита Андрея Шептицького і використовує гасла «Захистити країну від агресії Росії!» та «Збережемо нашу державність на шляху змін!».

За що? Ключовими цінностями для нього є національні інтереси України, продовження курсу реформ, розпочатих у 2014 році, вступ до ЄС і НАТО. Виборцям він обіцяє продовження децентралізації, незалежні суди та накопичувальну пенсійну систему. В економіці пропонує йти шляхом дерегуляції бізнесу, розвитку державно-приватного партнерство і створення «цивілізованого ринку землі», залучення приватних інвестицій для створення робочих місць в індустріальних і технологічних парках.

Проти чого? Зовнішнім ворогом для нього є Росія (агресор), внутрішнім — проросійські сили.

Читайте також: Депутати, вартовий, орлиця. Хто балотується у Залізничному та Шевченківському районах Львова

Катерина Шубка

Кандидатка від «Слуги народу», адвокатка, у минулому — прокурорка. До Верховної Ради раніше не балотувалася. До парламенту йде під вже звичними гаслами партії Зеленського: «Депутат — слуга народу» та «Зробимо їх разом». У програмі представляє себе виборцям як «члена команди президента Володимира Зеленського», «представника народу у Верховній Раді».

За що? Ключовою цінністю Катерини Шубки є «кардинальні та рішучі зміни». Вона обіцяє також скасувати недоторканість народних депутатів. У своїй програмі акцентує увагу на змінах, довірі (народу, виборців), здоровому способі життя і ролі громад.

Проти чого? Планує боротися зі «старою системою влади», «системою корупції, брехні і свавілля», корупціонерами та чиновниками, а також ліквідувати непотрібні державні органи, несправедливі і корупційні націнки (на ліки), боротися з продажем алкогольної продукції неповнолітнім.

Читайте також: Що планує робити «Слуга народу» в парламенті. Експертний аналіз програми партії

Назар Янкович

Кандидат від партії «Патріоти», балотується до парламенту вперше. У його програмі не бракує компліментів на адресу однопартійців. Себе він представляє як члена «команди патріотів-державників»«реальних фахівців своєї справи», «компетентних фахівців-патріотів», «громадян, що готові діяти швидко, ефективно, брати на себе всю відповідальність», «справжніх патріотів», «гідних громадян».

За що? Ключовими цінностями для Назара Янковича, вочевидь, є «кардинальні і невідкладні зміни» і «народовладдя». У своїй програмі він акцентує на довірі, партнерстві, відповідальності, гідності, честі, модернізації, європейських цінностях, соціальних ліфтах, людиноцентризмі, ролі громад, що дисонує із твердженням про те, що він належить до команди «патріотів-державників». Водночас постулат про рівний доступ громадян до національних багатств робить його програму помірковано лівою.

Проти чого? Себе і свою свою команду він протиставляє старій владі, яку затаврував як «псевдореформаторів», «олігархічну владу», «старі еліти», приписуючи їй «некомпетентність та свавілля», «панування монополій в економіці», вину у поширенні «корупційної зарази» та проведення непрозорої приватизації. Виступає проти недоторканості народних депутатів, непотрібні державні органи, несправедливі і корупційні націнки (на ліки), підліткового алкоголізму/наркоманії.

Читайте також: Сенатор, адмірал, доктор. Хто балотується в Галицькому і Франківському районах Львова

Аналіз декларацій програм кандидатів також здійснювався з прив’язкою до традиційного аналізу «ліві-праві», «авторитаризм-анархія».

Горизонтальна шкала  економічні погляди кандидатів. Ліва частина — «Я маю права» — декларує підтримку соціальної рівності, соцзахист, безкоштовну медицину та освіту і активне втручання держави в економіку. Права частина «Я маю обов'язки» — свідчить про більшу роль конкуренції, менші податки, але водночас більшу самовідповідальність громадянина, наприклад, оплата освіти, медицини тощо.

Вертикальна шкала — стосунки людини і держави. Верхня частина — умовно «державники» — декларує сильну державу, де заради успіху країни політичні та громадянські свободи можуть бути обмежені. У крайніх формах це диктатура. Нижня частина — умовно «хіпстери» — свідчить про пріоритет політичних та громадянських свобод над державою.

Дмитро Борисов,

учасник експертної групи «Прозорі вибори»

Інфографіка Марії Стахів

Головне фото Reuters

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Прозорі вибори. Аналіз та медійне висвітлення програм і публічних заяв кандидатів у народні депутати України» та за участі експертів проекту «Свідомі вибори»Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Прозорі вибори

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!