Фото: Іван Савицький / Facebook

Фото: Іван Савицький / Facebook

Чи мав право Порошенко заблокувати центр Львова: що каже закон

20774 3
28 березня у Львові у межах виборчої кампанії виступав учасник перегонів і чинний Президент Петро Порошенко. Чи могла його охорона бути менш помітною?

Центр Львова був закритий для руху півдня, громадський транспорт змінив маршрути, а прилеглі до центру вулиці були закорковані. Tvoemisto.tv дізналось, що про подібні до вчорашнього випадки говорить закон.

За безпеку президента відповідає Управління державної охорони, що має досить багато прав і може залучати до співпраці підрозділи поліції. Речниця ГУ Нацполіції Львівщини Світлана Добровольська у коментарі Tvoemisto.tv сказала, що поліція залучалась лише до охорони порядку під час масового заходу. Звернення про проведення такого заходу із очікуваною кількістю учасників у понад 10 тис. людей надійшло у міськраду ще 25 березня, каже керівниця прес-служби ЛМР Христина Процак.

Фото надане Христиною Процак

Чому зявились кордони і паркани на проспекті Свободи?

У Порядку, що регулює охорону президента, зазначено, що режим у місці, де перебуватиме глава держави, встановлює УДО. Цей режим передбачає додаткові обмеження: огляд особистих речей, заборона проходу у стані алкогольного сп’яніння тощо. Він може змінюватись та доповнюватись за рішенням УДО для кожного охоронного заходу окремо, залежно від умов його проведення.

Читайте також: Ситуація на дорогах Львова: центр міста заблокований через приїзд Порошенка. Фото

Подібний за масовістю захід за участі президента не відбувався у Львові ніколи – на проспекті Свободи зібрались понад 20 тисяч людей. Відповідно, подібних заходів безпеки львів’яни ще не бачили. Втім, встановлення обмежувальних парканів та часом і металодетекторів під час проведення великих подій не є для Львова дивиною.

Чому у центрі Львова перекрили рух транспорту?

Tvoemisto.tv запитало речницю патрульної поліції Львівської області Катерину Рибій про те, чому патрульні не попередили містян про можливе перекриття руху завчасно, адже, вочевидь, вони знають, як охороняють президента. Вона відповіла, що були «прийняті вимушені заходи». Окрім того, каже Катерина Рибій, поліція попередила, що діятиме «згідно з чинним законодавством – як завжди» і буде охороняти публічний порядок та регулюватиме рух.

Що це за вимушені заходи – у поліції не пояснили. Та, як писало Tvoemisto.tv, учора зранку президент перебував з візитом в Стрию на Львівщині, де перед його приїздом надійшло повідомлення про замінування залізничного вокзалу, міськради та Майдану Незалежності.

Читайте також: Як Порошенко зустрівся з виборцями у Львові. Відео

Водночас член експертної групи проекту «Свідомі вибори», керівник Вищої школи Публічного лідерства НУ «Львівська політехніка» Олег Паска вважає, що вжиті заходи безпеки були цілком нормальними.

«Звичайно, що Верховний головнокомандувач у будь-якій країні повинен мати охорону. Особливо ретельною ця служба має бути у час війни. Тому нічого дивного немає в тому, що Президента України Петра Порошенка охороняють, навіть як кандидата в президенти, бо ж з нами воює Російська Федерація. До того ж, правила безпеки перших осіб держави прописані так, що, якби він цього не хотів, охорона все одно забезпечувалася б. Інша справа полягає в тому, наскільки ця охорона помітна. Бо професійність подібних служб є тим вищою, чим менше вони помітні при виконанні своїх обов’язків. Вчора у Львові вони була досить помітними», – каже він.

Можливо, якби правоохоронні органи та керівництво міста й області скоординували свої дії, львів'яни та гості міста звернули би менше уваги на кордони та обмеження. Також, якби на заваді не стали політичні розбіжності, мешканців міста могли би заздалегідь попередити про те, що на них чекають незручності, та пояснити ситуацію.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!