фото: dan kitwood

фото: dan kitwood

Як в Україні проходить загальна мобілізація та кого не призиватимуть

27723 0
24 лютого Президент України підписав Указ про загальну мобілізацію. Зараз по всій країні проходить укомплектування особовим складом підрозділів Збройних Сил України та інших військових формувань нашої держави. Однак щодо мобілізації все ще виникає багато питань. Tvoemisto.tv розбиралось, кого мобілізація стосується в першу чергу та як вона відбувається.

Кого мобілізують зараз? 

Згідно з указом президента України № 69/2022 «Про загальну мобілізацію», протягом 90 діб у державі відбувається призов військовозобов’язаних і резервістів, а також залучення транспортних засобів для забезпечення потреб ЗСУ.

За словами Ганни Маляр, заступниці міністра оборони України, обсяги мобілізації є у планах під грифом «секретно». Наразі усі військовозобов’язані мають ставати на військовий облік. Як повідомив радник начальника Львівського обласного ТЦК та СП Олександр Поронюк, рішення щодо наступної участі кожного військовозобов'язаних у захисті держави приймається індивідуально.

Він також зазначив, що мобілізація – це безперервна система, яка постійно нарощує свої зусилля та можливості для потреб національної безпеки країни.

Згідно з офіційним сайтом Міністерства оборони України, бойові військові частини в першу чергу комплектують за рахунок резервістів, учасників АТО і ООС, з поступовим нарощуванням чисельності підрозділів за рахунок військовослужбовців запасу та військовозобов’язаних, які вже мають армійський досвід.

Хто належить до військовозобов’язаних, і як вони повинні ставати на військовий  облік?

Військовозобов’язані – це громадяни віком від 18 до 60 років. За словами Олександра Поронюка, навіть якщо людина має довідку про хворобу, вона все одно зобов'язана прийти у свій територіальний центр комплектування і визначитися зі своїм подальшим стосунком до служби. 

Критерії щодо непридатності людини до військової служби у мирний та у воєнний час є різними. Також на військовий  облік повинні ставати і жінки, які мають фах, дотичний до військово-облікових спеціальностей.

Людина стала на облік. Що далі? 

Радник пояснив, що всі, хто стають на облік, проходять військово-лікарську комісію. Це стосується і чоловіків, і жінок. Комісія визначає, чи придатна людина до військової служби.

Придатних розподіляють на тих, хто мав військовий досвід, і тих, хто ні. Людей з досвідом служби у ЗСУ або досвідом участі у бойових діях у період з 2014 по 2022 рік скеровують до бойової частини. Там з ними також проводяться відповідні заходи: бесіду, розподіл по підрозділам, вивчення техніки та озброєння, бойове злагодження тощо. 

Людей без досвіду відправляють у навчальні підрозділи, де вони освоюють військову справу і далі вони переходять до частини, яку визначає командування.

За даними Міноборони, підготовка рядового та сержантського складу у навчальних центрах проводиться за скороченими термінами (без зниження якості навчання) та становить від 7 до 20 діб (в залежності від складності спеціальності).

Як мобілізують жінок? 

Заступниця міністра оборони України пояснила, що жінки, які перебувають на військовому обліку за відповідними військово-обліковими спеціальностями, можуть бути призвані у військові частини на військову службу.

Наразі такої необхідності немає, але в окремих випадках жінки можуть бути мобілізовані за найбільш дефіцитними для Збройних Сил України та інших складових сил оборони військовими спеціальностями. До них належать медичні спеціальності, зв’язку, обчислювальної техніки, радіоелектроніки, водії автотракторних (гусеничних) засобів, водолази, механіки та монтажники авіаційних машин, картографії, топогеодезії, фотограмметрії, аерофотослужби, поліграфії, кінорадіомеханіки, харчової промисловості, фінансово-економічної діяльності.

Вона також зауважила, що жодної жінки без її особистої згоди на військову службу під час мобілізації поки що не призвали.

Як мобілізують переселенців?

Чоловіки призовного віку для отримання статусу ВПО зобов’язані стати на військовій облік та відповідно до загальної мобілізації мають бути призвані до війська. Проте Олександр Поронюк зазначає, що рішення щодо призову приймають по кожному особисто.

Кого не мають права призивати? 

За роз’ясненням Міністерства оборони, є категорії людей, які не підлягають призову на військову службу. До них належать: 


  • працівники критичної інфраструктури, хто був заброньований на період мобілізації і на воєнний час державними органами влади і іншими державними організаціями, органами місцевого самоврядування, за установами, підприємствами та організаціями;

  • ті, хто був визнаний медкомісією тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров’я (до шести місяців з необхідністю проходження повторної комісії);

  • чоловіки і жінки, на утримуванні яких перебуває троє і більше дітей до 18 років (можуть бути призвані на військову службу лише у разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання);

  • чоловіки і жінки, які одні виховують дитину/дітей віком до 18 років (можуть бути призвані на військову службу лише у разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання);

  • чоловіки і жінки, які виховують дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років;

  • чоловіки і жінки, на утримуванні яких перебуває дитина з інвалідністю (з видами порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження);

  • чоловіки і жінки, які виховують повнолітню (18-23 років) дитину, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

  • чоловіки і жінки, які є опікунами, усиновителями, прийомними батьками, піклувальниками, батьками-вихователями і утримують дітей-сиріт і тих дітей, які були позбавлені батьківського піклування (віком до 18 років);

  • ті, які займаються постійним доглядом за особами, що потребують піклування (в разі, якщо немає інших громадян, які можуть взяти на себе цей догляд);

  • народні депутати;

  • працівники певних органів, таких як ЗСУ, Міноборони, СБУ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної гвардії та інші. 

Нагадаємо, що у Львові з 18 березня розпочав роботу колцентр Львівського ОТЦК та СП. Тут можна отримати інформацію щодо призову та проходження військової служби під час мобілізації. Колцентр працює щоденно з 09.00 по 18.00. Контактний номер телефону: 032-239-80-96.

Надія Жила

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!