Фото: Village.com.ua

Фото: Village.com.ua

Замість автобусів може бути поїзд, або Що змінить у Львові електричка

8867 0
Львів долучили до державної програми «City Express». Місто може отримати можливість впровадити міську електричку, яка мала б значно розвантажити місто від приватного транспорту та забезпечити зручне сполучення між різними районами. Тvoemisto.tv з’ясувало, за яким маршрутом може курсувати електричка та що потрібно, аби втілити цей проєкт.

У листопаді цього року Львів долучили до державної програми City Express. Тепер у Києві, Харкові Дніпрі та у Львові мають реалізувати проєкти приміського сполучення електричками.

«Зараз йде підготовка необхідних документів, а також аналіз залізничних сполучень, які є у Львові. Також аналізують, що потрібно для того, аби відновити деякі застарілі шляхи чи збудувати нові. Згодом формуватимуть попередній тариф. За прогнозами, на Львівщину вдасться залучити 5 електричок. Але потрібно активно взятись за реалізацію цього проєкту», – каже депутат Верховної Ради України зі Львова Ростислав Тістик.

Оскільки Львів лише нещодавно долучився до проєкту, суттєвих напрацювань місто ще не має. Нині лише обговорюють можливі маршрути та способи втілення. Нардеп каже, що електричка мала б не лише сполучати віддалені райони Львова, а й забезпечити доїзд до Львова з ближніх сіл і містечок.

Міські посадовці кажуть, що зараз можна налагодити сполучення між Підзамчем, Сиховом і Скниловом, бо там є інфраструктура – електрифіковані колії, а згодом можна розвивати інші напрямки. Наразі усі чекають висновків від залізниці – вона має сказати, чи можливо запустити електричку, «вписавши» її у наявний залізничний трафік, який у пікові години є досить насиченим.

Читайте також: S-Bahn по-львівськи, або Що допоможе Львову запустити міську електричку

Що таке “City Express”? 

City Express – це проєкт «Укзалізниці», який передбачає іншу організацію руху в містах-мільйонниках, зокрема переорієнтування пасажиропотоку на залізничний транспорт. У межах проєкту державним коштом мало б відбутися оновлення рухомого складу приміських електричок, облаштування інклюзивних та інтегрованих з міською системою залізничних станцій та ремонти колій. 

Проєкт анонсували торік, тоді його втілення оцінювали у 10 мільярдів гривень. Спершу до нього долучили Київ, Харків і Дніпро. У березні тодішній міністр інфраструктури Владислав Криклій під час дискусії «S-bahn по-львівські. Як Укрзалізниця може допомогти вирішити транспортні проблеми Львова», що відбулась в ефірі Тvoemisto.tv, повідомив, що Львів також можуть долучити до проєкту. 

«Це має бути співпраця кількох гілок влади та міст-супутників, які дотичні до Львова. S-bahn має розвантажити автошляхи, запропонувати більш екологічний та великогабаритний міський електричний транспорт», – казав він тоді.

Восени «Укрзалізниця» оголосила тендер на закупівлю 60 нових приміських поїздів для City Express. Він відбудеться 6 січня 2022 року. До участі в тендерній закупівлі запрошені провідні світові виробники. П’ять нових електричок може отримати і Львів.

Куди поїде City Express

Ростислав Тістик каже, що проєкт стосується передовсім Львова, але також і кількох десятків ближніх громад.

«Львів, звичайно, є ключовою громадою, але поруч є ще близько тридцяти громад, які теж мають отримати комфортні умови пересування. Є близько п’яти варіантів зупинок у місті, а також розпрацьовуватимуть можливості сполучення з громадами, які є у напрямку Жовкви-Рави-Руської, Городка, Новояворівська, Пустомитів, Перемишлян, Бузька, Стрия, Самбора», – каже він.

Тим часом, заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко говорить, що поки що йдеться про електричку, яка курсуватиме Львовом лише в межах наявних залізничних колій. Розширення за межі міста та у райони можливе, але це вже наступний етап. Зараз Укрзалізниця з’ясовує, чи можливо запровадити таку електричку містом із щонайменшим інтервалом руху, зважаючи на завантаженість колій у пікові години. 

«Електричка може курсувати по Львову у межах наявних ліній «Укрзалізниці». Можна з’єднати Підзамче, Скнилів і Сихів. Залізниця має дати техніко-економічне обгрунтування, наскільки їхні мережі можуть обслуговувати міську електричку. Зрозуміло, що вона мала б курсувати з інтервалом не більшим, ніж 30-40 хвилин. Якщо він буде більшим, то кому вона буде потрібна? Чекаємо від залізниці висновків, а згодом треба буде вирішувати, хто буде адмініструвати її – місто чи залізниця», – каже він. 

Читайте також: У Львові розробили перший тролейбус з автономним ходом. Навіщо він місту та куди поїде

Депутат Львівської міськради та голова комісії транспорту, зв'язку та міської мобільності Ігор Зінкевич каже, що оскільки у місті є розвинута мережа колій, з нею можна працювати вже, а згодом – розвивати нові маршрути, готувати зміни для впорядкування зупинок, проєктувати автостанції, біля них перехоплюючі паркінги і іншу інфраструктуру. Так можна значно зменшити кількість транспорту, який щодень прямує до центру міста, каже депутат, і додає, що електричка – остання надія Львова, який все більше і більше потерпає від заторів. 

«На Підзамчі є можливість роз’їзду у всі можливі напрямки, Кривчиці мають колію, цей район нині потерпає від поганого сполучення, Винники мають недобудовану колію, ще є колія на Сихові, на вулицях Зеленій, Пасічній, Городоцькій, Левандівці, на Рясному, на Малоголосківській. Пів міста може покрити міська електричка. Це чудова альтернатива, щоби не закупляти новий транспорт, якому і так важко рухатися містом», – каже Ігор Зінкевич. 

Міст на залізниці до станції Личаків на Знесінні. Фото Віктора Гальчинського

Хто адмініструватиме? 

Якщо за адміністрування візьметься місто, то потрібно буде створювати ще одне підприємство, яке займатиметься ремонтом, експлуатацією і цілком обслуговуватиме проєкт, каже Юрій Бучко. 

Ігор Зінкевич певен, що міська електричка могла б бути на балансі «Львівелектротрансу», тим паче, що місто готується до запуску електронного квитка, який би також мав працювати й у цій електричці.

«У нас буде електронний квиток, його можна застосовувати і в міській електричці. Місто могло б бути оператором, відшкодовувати залізниці кошти за використання колій. У Львові немає альтернативи, міська електричка – єдиний вихід. Треба в це вкладати гроші. Є велика ймовірність, що такий транспорт буде популярним», – каже Ігор Зінкевич.

Хто фінансуватиме? 

City Express втілюватимуть за підтримки держави, співпрацювати має «Укрзалізниця», місто і Львівська обласна державна адміністрація. Держава зобов’язується закупити електрички, ймовірно, долучитись до модернізації шляхів. Утім наразі немає ні конкретних цифр, ні умов співфінансування. 

За попередньою інформацією, реалізація проєкту приміських поїздів City Express у Києві коштуватиме приблизно 10 мільярдів гривень, проте вартість проєкту у Львові може суттєво відрізнятися, кажуть чиновники.

Коли електричка може поїхати? 

Втілити проєкт планують за два роки. Однак, якщо за розрахунками залізниці, у Львові можна беде забезпечити курсування електрички у напрямках Сихова, Підзамча і Скнилова з інтервалом у 30-40 хвилин на наявних шляхах, то електричку можна запустити значно швидше, ніж за два роки, кажуть у ЛОДА. Адже інфраструктура є, потрібно буде лише закупити поїзди. 

Що потрібно, аби проєкт працював? 

Через збитковість перевезень припинив курсувати міський рейковий автобус, який у Львові запустили у 2009 році. Він сполучав Сихів та Підзамче. Це був рейковий автобус 620M, який до Львова привезли з Польщі для малодіяльних маршрутів. Доїхати з одного кінця міста в інший можна було всього лиш за 40 хвилин. Однак автобус курсував лише пів року. 

Однією з причин закриття рейсу, кажуть, була його збитковість. А також часом збільшувався інтервал руху через завантаженість колій пасажирськими й вантажними поїздами.

Читайте також: «Маємо саботаж із впровадження е-квитка». У Львові шукають винних у зриві запровадження системи

Тож, як зазначали експерти під час дискусії на Тvoemisto.tv, у Львові потрібно збудувати другу колію на північному вантажному обході Львова, без цього налагодити необхідний інтервал руху електрички буде вкрай складно, вважає архітектор ЛКП «Інститут просторового розвитку» Ростислав Білинський. 

Ексміністр інфраструктури України Владислав Криклій говорив, що, аби запустити міський електричний експрес, потрібно зважити на три речі.

«Питання, які досі по Україні не вирішені – це оновлення рухомого складу. Тут може бути співпраця з європейськими інституціями. ЄІБ, ЄБРР – вони цінують подібні проєкти, які розвантажуть транспортну складову, заміщують її більш екологічною. ЄІБ дає пільгові кредити для Львова по міському транспорту, тож це може бути і для міського експресу», – зазначив Владислав Криклій.

Він також зазначив, що важливою є підтримка Укрзалізниці. Вона, як каже міністр, готова надати підтримку таким проєктам у частині диспетчеризації, організації руху, частково в частині інфраструктури. Третє – система компенсацій. 

Навіщо Львову City Express. І як це працює у Парижі?

Неодноразово про необхідність запровадження міської електрички у Львові писав у колонках на Тvoemisto.tv інженер Філіп Шухевич.

Читайте також: Що таке залізничний об'їзд Львова і чому він повинен бути пріоритетом для міста та уряду

Фахівець каже, що місто має можливість організувати швидкий і зручний доїзд до залізничного вокзалу з різних районів. Тим паче, що вздовж залізничних шляхів Львів розбудовується, є інфраструктура. На перший час вистачило б навіть тих зупинок, які вже облаштовані, каже він. 

«Львів має можливість за відносно низьку вартість розробити нову систему громадського транспорту. Вона з’єднає густонаселені райони міста, які активно розбудовуються. Згодом мережу можна буде розширити і сформувати швидкісні сполучення між районами міста, до прикладу від Пасічної до Рясного. Відтак зменшиться кількість транзитів через насичений центр міста. Такі проекти матимуть глибокий вплив», – каже він. 

Щоб проєкт працював, за його словами, інтервал руху мав би бути не 40 хвилин, а 10-15. Міська електричка має бути швидкою, зупинятись кожні кілька кілометрів, а не метрів, як інший громадський транспорт. 

Читайте також: Як швидко збудувати у Львові першу лінію метро

Великі міста Європи мають швидкісне залізничне сполучення з населеними пунктами, що поблизу. Зокрема у Парижі працює RER – це мережа, що є гібридом S-Bahn та U-Bahn. У межах міста потяги RER прямують підземними тунелями, а потім виїжджають на поверхню та курсують як звичайні приміські електрички. В Парижі система RER використовується як експрес-метро та має багато пересадок зі звичайною мережею паризького метрополітену.

Мережа RER має 257 станцій (у межах Парижа – 33). У рік мережею користується близько 780 млн пасажирів або 2,14 млн на день.

Частина ліній підпорядковується транспортній компанії, що володіє також метро (RATP), частина – залізниці (SNCF). Вартість проїзду лініями обох типів однакова. Залежно від дальності подорожі є 5 тарифних зон.

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!