Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Замок, космічна екскурсія і музей людських історій. Мандрівка Золочівщиною

14129 0
Куди піти у містечку Золочів, що цікавого у замку і як досліджують космос за допомогою антен, Tvoemisto.tv пропонує дізнатись у мандрівці Золочівським районом на Львівщини.

Як у старих книжках

Дорога зі Львова до Золочева займає трохи більше години. Містечко поважного віку – йому майже 600 років. Атмосфера давнини відчувається в центрі – тут вузенькі вулички, старі будинки і сакральні пам’ятки. Блукаючи, можна натрапити на бароковий Костел Успіння Пресвятої Діви Марії, скульптури та архітектурні деталі якого збереглися до сьогодні.

Потім вулички можуть вивести до першої перукарні у Золочеві – із вінтажними фенами для волосся, вивісками і робочими місцями перукарів.

Далі можна попрямувати до Золочівського замку.

Замок побудували колись як потужну оборонну фортецю Якуба Собеського, про що нагадують високі вали з бастіонами довкола. У Великому житловому палаці жила родина Собєських – тут кожен дорослий мав аж по три кімнати.

У палаці не збереглося жодних предметів інтер'єру, адже будівлі нещадно експлуатували – тут були казарми, в’язниця, а у Китайському палаці на території замку – пральня і лазня. Зараз у приміщеннях розмістили тематичні цінні експонати.

Усередині Китайського палацу можна зануритися в атмосферу східної культури – око приваблює посуд, одяг та різнокольорові предмети побуту. А для шанувальників давньої української культури у житловому палаці є речі скіфів та сарматів.

Відвідати замок можна з вівторка до п'ятниці з 11:00 до 17:00, а на вихідних – з 10:00 до 18:00. Вхід коштує 90 гривень, екскурсія – 150. Каси зачиняються за годину до кінця робочого дня.

Читайте також: Середньовічна готика та озеро у заповідному лісі. Подорож у П'ятничани і Новий Розділ

До слова, для обіду у Золочеві є кафе та піцерії. Наприклад, піца коштує від 100 гривень, а салати 80-90.

Вийти на зв’язок із космосом

Недалеко від Золочева розташований Центр космічних досліджень. Колись його антени збудували для роботи міжнародних каналів зв'язку та телебачення Радянського Союзу. Але з появою інтернету такі конструкції стали не потрібні, тож донедавна це місце занепадало. Але три роки тому техніку та приміщення почали модернізувати і зараз науковці разом з військовими досліджують далекий космос та відправляють повідомлення позаземним цивілізаціям.

25-метрову антену Центру ще тільки планують модернізувати, а 32-метрову – якраз для досліджень космосу і використовують. Керують антенами і досліджують дані у приміщеннях поруч – тут багато обладнання і комп’ютерів. Апаратуру планують вдосконалювати і навіть співпрацювати з європейцями.

«Таємниця виникнення життя, того, як у космосі відбувається утворення зірок, як вони зникають, дослідження чорних дір – тривають. Людство розвивається, усе іде вперед. Україна має бути якщо не попереду, з нашими скромними фінансовими силами, то на рівні», – говорить начальник Центру космічних досліджень Віктор Ожінський.

Читайте також: Привіт з далеких галактик. Як на Львівщині працює Центр космічних досліджень

Потрапити на екскурсію в Центр можна через туроператорів, просто так на об’єкт не пропустять – у цілях нацбезпеки. Зі Львова сюди проводить екскурсії туроператор «Відвідай».

Меч і парфуми

Із Центру космічних досліджень можна за пів години можна доїхати у село Трудовач, де живе шукач скарбів і власник приватного музею старовини Віктор Іванюк.

У невеликій кімнатці-музеї Віктора Іванюка – речі, які чоловік збирає з 6-ти років. Почалося все з сірникових коробок і монет, а зараз за допомогою металошукача він розкопує давню зброю, прикраси, предмети побуту і господарства.

Свої знахідки пан Віктор не продає, а реставрує. Щоправда, на деяких залишає наліт, який вони здобули з роками.

«То є пам’ять про наших дідів і прадідів. Кожна річ комусь належала і хтось за нею стоїть», – каже пан Віктор.

Чоловік любить збирати старі підвіски та хрестики-енколпіони, які колись носило духовенство. А найбільше пишається мечем 14-15 століття, що зберігся повністю – із руків’ям.

Читайте також: Гуцульська хата-ґражда. Історія родини, яка живе у старовинній будівлі

Також у музеї можна дізнатись запах старовинних українських парфумів – тут є маленькі оздоблені пляшечки, що зберегли аромат.

Пан Віктор не вивчає старі карти, а йде на пошуки за покликом серця.

«Я ніде в університеті не вивчав історію. Я просто це люблю і маю чуття, куди треба іти, щоб щось здибати і не раз попадало добре», – каже власник музею.

Читайте також: Кози, гончарство і риболовля. Мандрівка на вихідні у Славсько

Не всі речі у музеї Віктор Іванюк викопав, деякі – купив у колекціонерів. Скільки у нього тих експонатів – годі порахувати. У музей чоловік пускає безкоштовно всіх охочих, а для школярів проводить екскурсії.

Найбільше він мріє про велике приміщення для знахідок, але поки не може собі цього дозволити. Сподівається, що справу його життя продовжить онук, який вже знається на давніх речах.

Читайте також: Чорні глечики і Біла пані. Подорож у Гавареччину і Підгорецький замок

Ця подорож вийде пізнавальною і залишить багато нових вражень. Такий маршрут підійде для всієї сім’ї: спокій невеликого містечка припаде до душі дорослим, антени та давні речі сподобаються юним дослідникам. Львівщина – цікава та незвідана, і вона чекає на кожного з вас.

Медіа-хаб Тvoemisto.tv розпочав тревел-шоу «Твоє місто. Твоя країна» про мальовничі і сакральні місця Львівщини. Ми по-новому відкриваємо наш край разом із партнером проєкту, мережею АЗК ОККО.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Твоє місто. Твоя країна

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!