фото: www.skyscrapercity.com

фото: www.skyscrapercity.com

Заморожена Ряшівська. Чому три кілометри вулиці будують сім років

10524 0
Понад сім років у Львові намагаються збудувати нову вулицю, яка з’єднає Львівський аеропорт та стадіон на Стрийській і розвантажить вулиці Виговського та Володимира Великого. Tvoemisto.tv з’ясувало, чому на вулицю не вистачає коштів та коли можуть продовжити будівництво.

Від аеропорту до стадіону за 15 хвилин

Про будівництво нової вулиці із розв’язками, яка б з’єднала тупикову Ряшівську в районі вулиці Патона та Наукову, заговорили у 2009 році під час підготовки до футбольного чемпіонату «Євро – 2012». Нову трикілометрову вулицю планували збудувати із чотирма смугами, велосипедною доріжкою та п’ятьма підземними і наземними переходами. На правих поворотах та виїзді з прилеглих вулиць запланували влаштувати додаткові смуги.

За словами тодішнього керівника управління капітального будівництва Ігоря Фалюти, гарантія дорожнього покриття мала становити 10 років. Крім цього, на вулиці планували прокласти комунікації та водопровідні мережі. Підрядною компанією тоді обрали ТзОВ «Онур Конструкціон», яке ремонтувало всі магістральні вулиці Львова до єврочемпіонату.

Приблизне розташування проектованої вулиці Ряшівської

Будівельні роботи на Ряшівській у 2011 році

Читайте також: У Львові погодили будівництво нової вулиці на Левандівці. Схема

У 2010 році на громадських слуханнях мешканці прилеглих будинків погодились на нову вулицю. Уже в червні 2011 року підрядники збудували перші 350 м щебеневої дороги зі сторони вулиці Кульпарківської та поблизу нового терміналу Львівського аеропорту. 

За словами головного інженера ТзОВ «Онур Конструкціон» Олександра Добоні, далі роботи продовжити не могли, оскільки не дійшли згоди з власниками земельних ділянок садового кооперативу. Загалом тоді вулицю збудували приблизно на 20%.

Приватна земля

Землі, якими проклали червону лінію нової вулиці, перебувають у приватній власності садівничого товариства «Садівник-Люкс» (7 ділянок) та дачного кооперативу «Урожай» (42 ділянки). Крім цього, проект передбачав знесення житлових будинків на Любінській, 187 та 191. У ЛМР спершу змінили цільове призначення земель із сільськогосподарських на землі промисловості, а також погодили викупити або замінити земельні ділянки приватних власників. У межі червоних ліній потрапляла АЗС, яку перенесли ближче до Щирецької.

Чиї гроші?

У 2011 вартість вулиці оцінили у 171 млн гривень за тодішніми розцінками без урахування транспортних розв’язок. Разом із ними вартість вулиці становила б приблизно 400-500 млн гривень. У районі Кульпарківської спроектували трирівневу розв’язку, а поблизу Любінської – дворівневу.

Загалом будівництво нових та ремонт наявних вулиць та доріг до «Євро – 2012» фінансували із держбюджету. У 2011 році місто мало отримати приблизно 300 млн гривень, однак за словами міського голови Львова Андрія Садового, держава заборгувала перед підрядниками, тож місто будувало вулиці у борг. За різними даними, нині держава досі винна Львову приблизно 170 млн гривень.

Читайте також: Біля аеропорту у Львові з’явиться багатофункціональний квартал. Візуалізація

Крім цього, кошти на будівництво Ряшівської у різні роки виділяли з Бюджету розвитку: у 2013 – 1,3 млн, а у 2017 році на вулицю заклали 350 тис. грн. Утім, наприкінці 2011 будівництво заморозили через брак коштів, борги перед підрядниками та проблеми з власниками приватних земельних ділянок.

Другий шанс

Знову про Ряшівську заговорили у 2013 році, коли міськрада рекомендувала інвесторам збудувати арену до «Євробаскету – 2015» на Кульпарківській, 226г, що є частиною проектованої вулиці. Того ж року місто затвердило інвестиційний договір між ЛКП «Спортресурс» та «Юнайтед баскетбол інвестменс». Завершити будівництво на ділянці площею 5,8 га компанія-підрядник «Альтіс-Холдинг» планувала у лютому 2015 року.

Тоді міський голова знову анонсував можливе продовження будівництва вулиці, але й цю арену збудувати не вдалось, оскільки ФІБА-Європа прийняла рішення перенести турнір із України через воєнні дії на Сході. Відтак арену планували добудувати до «Євробачення-2017», яке проходило в Україні, але музичний конкурс провели у Києві, тож стадіон збудували лише на 25% та заморозили будівництво. 

Проект баскетбольної арени

Читайте також: Вулиці Творчу та Пластову планують з'єднати новою вулицею

У лютому 2018 року депутати міської ради повернулися до будівництва вулиці та погодили ЛКП «Львівавтодор» дозвіл на виготовлення проекту землеустрою для будівництва Ряшівської. У коментарі Tvoemisto.tv у ЛКП повідомили, що проект досі розробляють. Крім цього, детальний план території поблизу Скнилівського парку та торгового комплексу «Південний» також передбачає добудову вулиці.

Натомість цієї осені у Львові зареєстрували петицію про будівництво проектованої вулиці, яка з’єднає Ряшівську та Наукову. За півтора місяці вона зібрала необхідних 500 голосів. Тепер її мають розглянути на пленарному засіданні Львівської міської ради.

Міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв, що наступного року кошти на її будівництво закладуть у бюджет розвитку на 2019 рік. У департаменті житлового господарства та інфраструктури Tvoemisto.tv повідомили, що поки що не коментуватимуть потенційне будівництво вулиці наступного року, оскільки бюджет розвитку ще не затвердили.

Вікторія Ейсмунт,

фото прес-служби міської ради, головне фото www.skyscrapercity.com

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!