Фото: Максим Загартовський

Фото: Максим Загартовський

Не хотіли чекати. Як мешканці Кастелівки самі відновили історичну браму

4808 0
Будинок під номером 6 на вулиці Жуковського збудували у 1937 році. Він має цікаву архітектуру та збережені до сьогодні автентичні елементи.

У Львові продовжують реставрувати історичні брами будинків. Тільки цього разу не за співфінансуванням міста, а власними силами мешканців. Раніше Tvoemisto.tv писало про те, що відновили двері на вул. Чупринки, 6, а напередодні Нового року привели до ладу браму поруч – на вул. Жуковського, 6. Один із ініціативних мешканців будинку, хірург Максим Загартовський, розповів про те, чому вирішили реставрувати браму без допомоги міста і наскільки це складно та затратно.

Вулиця Жуковського існувала вже перед Першою світовою війною. У той час тут було два чи три будинки, зокрема, кам'яниця на розі вул. Пушкіна, 68 (тепер Генерала Чупринки), збудована в 1913 за проєктом львівського архітектора Яна Багєнського. Далі вулицю забудовували у 1930-х роках.

Читайте також: Пожертвувати супутниковою антеною. Як у Львові оживили будинок пам'ятку на вулиці Чупринки 

Вулиця була рясно засаджена акаціями, їх змінили каштани та ясени, висаджені за кошти мешканців на початку 1950-х років. Довго вона була тупиковою – за муром в її кінці містилися цехи меблевої фабрики, поки на початку 1970-х років не збудували будинок №35 на вулиці Карла Маркса (тепер вул. Єфремова).

Будинок під номером 6 на вулиці Жуковського збудували у 1937 році. За словами Максима Загартовського, він має цікаву архітектуру, автентичні елементи, що збереглися і донині, зокрема, двері під’їзду, тому мешканці захотіли привести їх до ладу. Зараз у будинку є два під`їзди на 8 квартир кожен.

«З’явився у нашому домі ще один ініціативний сусід Вадим Кір’яновський, батько якого є реставратором. Він запропонував відновити за власні кошти ту браму. Батько у вільний від роботи час зайнявся брамою. Із цього все почалося – з двох ініціативних мешканців», – розповідає він.

У будинку добре знають про програму реставрації історичних брам і балконів за співфінансуванням мешканців і міста, але, на жаль, тоді влітку, коли взялися за це, роботи на 2020 були вже розписані.

«Наскільки знаю, то навіть на 2021 рік вже все є розписано. Треба було би дуже довго чекати», – уточнює мешканець Максим.

Брама мала деякі втрачені елементи, які не можна було відновити, але основне полотно зберегти вдалося. На реставрацію пішло близько чотирьох місяців. Роботи почали влітку, однак багато деталей довелося купувати під замовлення, чекати на доставку, тому процес затягнувся. Зате вдалося зберегти максимально автентичний вигляд брами.

Читайте також: Львівські під'їзди, у які варто потрапити. Фото

«Ми замовляли окремі деталі, кликали знайомих консультантів, реставраторів, тих, хто працює з деревом, цікавилися, чим краще покривати. Як виявилося, не лаком, а олією, щоби зберегти оригінальний колір дерева і його фактуру. А ще загалом радилися, як цю реставрацію краще втілити в життя і водночас наблизити браму до її первинного вигляду», – говорить він.

Наразі, за словами мешканця, складно підрахувати загальну вартість робіт, бо остаточного кошторису немає. На матеріали витратили близько 30 тисяч гривень.

«Батько нашого сусіда цим займався, і тому грошей за свою роботу практично не брав. Наразі профінансували реставрацію в основному двоє мешканців будинку, та вже в процесі робіт долучилися інші сусіди, які погодилися допомагати, відповідно до своїх можливостей», – додає Максим Загартовський.

Люди з сусідніх будинків, продовжує він, одразу більше, ніж позитивно поставилися до такої ініціативи. У сусідньому під’їзді теж є ідентичні двері, тож сусіди планують податись на участь у програмі співфінансування.

«А в будинку поруч вже відреставрувати двері. Мабуть, ми частково їх підштовхнули до цього», – каже Максим Загартовський.

Читайте також: Бруд – це вибір. Дві історії львів'ян, які самотужки відновили під'їзди в історичних будинках

Він додає, що, коли у старі будинки ставлять металеві двері, гаражного типу, то це одразу псує загальний вигляд та фасад. Водночас ті, за його словами, не є набагато дешевші. Тому, якщо з розумом підійти до відновлення, то спільними зусиллями все реально зробити і не за всі гроші. Так можна водночас зберегти архітектурну цілісність того чи іншого будинку та красивий вигляд на багато років.

Ольга Коваль

Фото надав Максим Загартовський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!