Фото: GIZ

Фото: GIZ

Зелена лінія. Як планують з’єднати Сихів та центр Львова

13995 4
Загальна протяжність маршруту становить 8 км.

Житловий масив Сихова та центральну частину Львова з’єднує низка автобусних маршрутів та виділена лінія трамвая №8, який доїжджає до вулиці Вернадського. Втім, крім цього, із Сихова до центральної частини міста планують прокласти велопішохідний маршрут, який має з’єднати Центр Довженка із вулицею Вітовського.

Читайте також: Зелене кільце. Як створити у Львові суцільні паркові зони

Концепцію Зеленої лінії ініціювали проект GIZ «Інтегрований розвиток міст в Україні» та управління архітектури та урбаністики ЛМР після того, як виникла необхідність з’єднати два корпуси Українського католицького університету на Хуторівці та Козельницькій. Нині проект, який розробила урбаністична ініціатива «Група 109», обговорюють із мешканцями. 

Чорною прямою лінією позначений основний маршрут, а пунктирною – альтернативні

На етапі ідей один із пропонованих проектів розробила ГО Urbanideas. За ним через Парк культури мала проходити канатна дорога, а до кінцевої Шувару мала б їхати монорейка. Проект, який тепер розробляє «Група 109» менш затратний і дещо коротший.

Загальна протяжність маршруту  становить приблизно 8 км. Він пролягає від Центру Довженка через межу парку Івана Павла ІІ, берег річки Зубра, Хуторівку, територію католицького університету до вулиці Луганської та залізничної станції «Персенківка», далі вулицею Козельницькою та через два парки – Стрийський та Парк культури. Завершуватиметься маршрут на вулиці Вітовського.

 

 
 
 
 

Зелена лінія має стати стартовою точкою для заміської прогулянки або напрямком вихідного дня. Водночас серед студентів є попит на такий маршрут, який значно скорочує добрирання між двома корпусами УКУ, адже чи не щодня там можна зустріти людей, які ходять через колії до Шувару чи зупинки», – вважає учасниця «Групи 109» Наталія Мисак.

За її словами, зробити одразу весь маршрут – неможливо. На різні ділянки необхідно розробляти окремі проекти. Деякі частини маршруту вже придатні до використання, а на місці стежок необхідно прокласти покриття.

«Лінія пролягає через природні зони. Ми хочемо це зберегти й без значних утручань і шкоди інтегрувати її в структуру вулиць», – каже Наталія Мисак.

Будівлі та інфраструктура вздовж маршруту Зеленої лінії

Маркіян Максим’юк, який також входить до «Групи 109» зазначає, що Зелена лінія має стати не надто дорогим проектом, а замість, наприклад, асфальтованого покриття доріжок можна знайти більш дешевий матеріал.

«Найбільш затратними можуть стати ділянки біля колій на Персенківці, адже тут проект необхідно погоджувати з Укрзалізницею». Можливо вдасться втілити лише шматок маршруту або хоча б поставити ознакування, що вона тут буде», – розповів активіст.

Зелена лінія як частина мережі громадського транспорту

Актуальний стан покриття основного та альтернативного маршрутів Зеленої лінії

У львівському офісі GIZ також кажуть, що установи, які розташовані вздовж маршруту, також зацікавлені у «зеленому» сполученні. Крім безпосередньо маршруту, проект передбачає створення додаткових просторів, наприклад, спортивні чи дитячі майданчики. Крім цього, Зелена лінія може дати старт розвитку заміського велосипедного маршруту – вздовж русла Зубри чи у напрямку Винниківського лісу.

В Україні зелений маршрут планують прокласти у Харкові. Там зелені коридори мають охопити 58 км уздовж чотирьох міських річок. Також уже почали будівництво велопішохідного моста у Києві, який прокладають над Володимирський узвозом. Схожі проекти реалізовують у США та Європі, зокрема у Цюриху та Берліні.

Облаштувати Зелену лініяю у Львові пропонують у кілька етапів, перший із яких розпочнуть до кінця 2019 року. 27 лютого о 18:30 у ЦНАПі на проспекті Червоної Калини, 72а відбудеться зустріч із мешканцями району, на якій презентуватимуть розроблений проект та консультуватимуться з львів’янами.

Довідка

Проект «Інтегрований розвиток міст в Україні» виконується німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH». У ньому беруть участь Львів, Чернівці, Вінниця, Житомир, Полтава та Подільський район Києва. Уряд Німеччини фінансує проект у розмірі 7,25 млн євро, Уряд Швейцарії надає 1,85 млн євро. Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує Уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами співпраці Німеччини з Україною є: демократія, громадянське суспільство, державне управління, децентралізація, енергетика та сталий економічний розвиток. Окрім цього, у рамках співпраці з Німеччиною здійснюється підтримка у подоланні кризових ситуацій на сході України, а також співробітництво у сфері запобігання ВІЛ/СНІД.

Вікторія Ейсмунт

Візуалізацію надали у GIZ

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv оголосило у Львові Рік комфортного пересування. Наша редакція закликає ділитись своїм ментальним простором та долучитись до покращення міської мобільності Львова. Свої ідеї та пропозиції можна надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначити «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій. 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!