фото: то є львів

фото: то є львів

Зі Львова – до моря. Розклад літніх авіарейсів та умови в'їзду

8545 0
Нині в’їзд у країни Євросоюзу залишається доступним лише для окремих категорій громадян. Тож Tvoemisto.tv підготувало підбірку авіарейсів зі Львова у країни, куди українці можуть полетіти вже сьогодні.

До низки країн, наприклад, на Кіпр, можна потрапити з негативним ПЛР-тестом, що може бути альтернативою сертифікату про вакцинацію. Туреччина ж взагалі скасовує будь-які обмеження для туристів.

Туреччина

З 15 травня громадяни України зможуть подорожувати до Туреччини без ПЛР-тесту. Вони мають заповнити спеціальну форму перед вильотом, у якій необхідно вказати свої паспортні дані, рейс і місце проживання в Туреччині.

Читайте також: Куди українці торік виїжджали найчастіше. Список країн 

Після заповнення даних система генерує Hes-код, що необхідно пред'являти в готелях, кав'ярнях та ресторанах, торгових центрах і в транспорті. За допомогою Hes-коду влада контролює, чи мала людина контакт з хворим на коронавірусну інфекцію, і якщо це сталося – інформує туриста. Електронну форму можна заповнити за посиланням.

За 72 години до прильоту в Туреччину пасажири повинні роздрукувати заповнену анкету або завантажити її у смартфон, планшет тощо і показати її співробітнику авіакомпанії в аеропорту вильоту. Без анкети у посадці на борт літака українцям відмовлять.

Зі Львова є регулярні рейси у Стамбул і Бодрум.

Львів – Стамбул (Sky Up)

Відправлення: по понеділках, середах, п’ятницях та неділях о 10:50.

Прибуття: 12:55.

Львів – Стамбул (Turkish Airlines)

Відправлення: по вівторках, середах та неділях о 10:00, по понеділках та з четверга до неділі о 21:35.

Прибуття: о 12:05 та 23:40, відповідно.

Львів – Стамбул-Сабіха Гекчен (Pegasus Airlines)

Відправлення: з понеділка по суботу о 19:35, в неділю – 20:25.

Прибуття: 21:40 і 22:30, відповідно.

Львів – Бодрум (Pegasus Airlines)

Відправлення: понеділок, середа, п’ятниця, (з 4.06 також у суботу) о 4:45.

Прибуття: 7:05.

Львів – Бодрум (Azur Air Ukraine)

Відправлення: по четвергах о 14:10 та 19:00.

Прибуття: 16:30 та 21:20.

Окрім того, улітку виконуються чартерні рейси в Анталію компаніями Sky Up, Azur in Ukraine, Роза вітрів, МАУ.

Грузія

Українці можуть подорожувати до Грузії за умови, що вони прибудуть лише повітряним транспортом. Сухопутні та морські кордони залишаються закритими.

Читайте також: Потрібні нові холодильники. Як Львів готується отримати вакцину проти коронавірусу

Протягом 72 годин до подорожі в Грузію потрібно зробити ПЛР-тест, у тому числі і дітям, негативний результат якого надати на прикордонному пункті в Грузії. Перед перетином кордону також необхідно заповнити спеціальну анкету, вказавши історію поїздок за останні 14 днів, контактні дані (адреса, номер телефону, адреса електронної пошти тощо).

Окрім того, на 3-й день перебування в Грузії потрібно зробити ще один ПЛР-тест за свій рахунок.

Львів – Батумі (Sky Up)

Відправлення: по вівторках та суботах о 9:50, по четвергах і неділях о 17:25.

Прибуття: 12:15, 20:00.

Болгарія

Ця країна відкрила кордони для іноземних туристів із 1 травня, однак лише для тих, хто має один з трьох обов’язкових документів для в’їзду: сертифікат про вакцинацію від коронавірусу, негативний ПЛР-тест або тест на антиген (потрібен також дітям), або документ про те, що людина перехворіла на Covid-19. Важливо, що останній документ має датуватися числом не раніше, ніж за 6 місяців до дати в’їзду в Болгарію.

Львів – Бургас (Sky Up)

Відправлення: із 1.06 по вівторках о 17:20, з 4.06 по п’ятницях о 17:40.

Прибуття: 18:50, 19:10, відповідно.

Кіпр

Туристи, у тому числі українці, зможуть в’їжджати до Кіпру без обов'язкової самоізоляції чи тесту на коронавірус, якщо вони повністю вакцинувалися від Covid-19 схваленими в ЄС препаратами (AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson) або «Спутником V».

Читайте також: У Європейському союзі показали «Сovid-паспорт». Коли його запровадять

Мандрівники повинні заповнити заявку на сайті Cyprus Flight Pass не пізніше, ніж за 24 години до прибуття, а також завантажити туди сертифікат про вакцинацію, який видає їхня країна (конкретна форма цього документу не уточнюється).

Якщо ж ще не вдалося повністю вакцинуватися будь-яким із перелічених вище препаратів, ви все одно можете потрапити на Кіпр за умови негативного ПЛР-тесту, зданого не пізніше, ніж за 72 години до вильоту. ПЛР-тест також потрібен дітям. По прибуттю потрібно буде здати тест повторно.

Львів – Ларнака (Wizz Air)

Відправлення: з 1.06 по вівторках о 6:15.

Прибуття: 9:15.

Львів – Пафос (Ryanair)

Відправлення: з 2.07 по пятницях о 15:25; по понеділках о 14:55.

Прибуття: 18:25 та 17:55.

Інші морські країни

Зі Львова також літають чартерні рейси у Чорногорію (Тіват) та в Єгипет (Шарм ель-Шейх, Марса-Алам, Хургада). Перша наприкінці квітня оголосила про скасування всіх обмежувальних заходів на відвідування країни в цьому туристичному сезоні для громадян України: не потрібно ані ПЛР-тестів, ані сертифікату про вакцинацію.

А в Єгипет українські туристи можуть приїздити з негативним ПЛР-тестом (окрім дітей до 6 років), зробленим не раніше, ніж за 72 години до прибуття. Окрім цього, документ має містити точну дату та час здачі тесту і бути виданим офіційною лабораторією, мати печатку лабораторії, підпис лікаря та/або QR-код, що містить посилання на результат тесту на офіційному веб-сайті лабораторії. Також у ньому має бути інформація про вид тесту, людину, якій він належить. Сертифікат має бути перекладений на англійську мову, а заповнені від руки – не прийматимуть.

Туристам, які прибувають до аеропортів курортних міст Хургада, Шарм ель-Шейх, Марса-Алам і не мають при собі довідки з негативним результатом ПЛР-тесту, дозволять здати його безпосередньо після прибуття. Його вартість тоді становитиме 30 доларів.

Читайте також: Як українцям підготуватися до поїздок закордон в умовах епідемії. Роз’яснення МЗС

Однак до 21 травня в Єгипеті діють посилені карантинні обмеження. Усі магазини, торгові центри, ресторани, кафе закриваються не пізніше 21:00. Після цього часу дозволена тільки адресна доставка продуктів і окремих товарів. Утім, ресторани, кафе і пляжі на території готелів працюють і після 21:00, на курортах обмежили лише проведення масових заходів. Готелі не можуть бути заповнені більше, ніж на 50%.

Європа

Наразі кордони ЄС для україцнів залишаються закритими, а в'їзд дозволили лише для окремих категорій громадян. Із умовами, за якими можна перетнути кордон (а це, здебільшого, стосується сезонних працівників, студентів тощо) можна ознайомитися на мапі МЗС, що постійно оновлюється.

Європейська комісія пропонує орієнтовно з червня дозволяти в’їзд тих, хто отримав останню рекомендовану дозу будь-якої з чотирьох схвалених у ЄС вакцин – AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Johnson & Johnson і Moderna – принаймні за 14 днів до прибуття.  Як уточнюють у Європейській правді з посиланням на проєкт рішення Єврокомісії, дітям, що подорожують з вакцинованими батьками, має бути дозволений в’їзд зі свіжим ПЛР-тестом. Втім, як це працюватиме на практиці, лишається незрозуміло – проєкту в цій частини бракує конкретики: не визначений граничний вік для таких правил в'їзду, немає рецепту в'їзду без батьків тощо.

Також пропонують послабити порядок розрахунку того, які країни «безпечні» – від показника в 25 випадків захворювання на Covid-19 на 100 тисяч населення за останні 14 днів до 100 на 100 тисяч. У такому випадку в’їзд може бути з будь-якою метою і не вимагатиме перебування на самоізоляції.

Якщо ЄС із червня дозволить в'їзд українцям, то зі Львова можна буде полетіти в Італію, Польщу, Угорщину, Чехію, Естонію, Португалію, Литву, Австрію і Німеччину.

Читайте також: Італія запроваджує Сovid-паспорти у другій половині травня

Азербайджан

Потрапити у цю країну можна лише з посвідками на проживання та за рішенням Оперативного Штабу при Кабінеті Міністрів Азербайджанської Республіки.

Львів – Баку (Sky Up)

Відправлення: по понеділках о 1:20;

Прибуття: о 5:00.

Львів – Баку (Azerbaijan Airlines)

Відправлення: по середах о 23:10, по четвергах та неділях о 23:20, по понеділках о 10:30, по п’ятницях о 10:10;

Прибуття: 3:10 (+1), 3:20 (+1), 14:30 та 14:10, відповідно.

Додамо, що перед тим, як їхати у відпустку за кордон, варто зайти на сайт з онлайн-мапою світу, що торік створило МЗС. Тут можна знайти умови в’їзду в будь-яку країну світу, а також дізнатись, чи після повернення в Україну потрібно проходити обов'язкову двотижневу самоізоляцію, або отримати негативний тест.

 

Ольга Коваль

Інфографіки Марії Стахів

Головне фото: То є Львів

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!