Фото: Freepik

Фото: Freepik

Змішаний формат навчання з 1 вересня. Чи готові до цього львівські школи

12026 0
Обладнання, яке анонсують в Міносвіти, – це звичайний комп’ютер або ноутбук, інтерактивна дошка.

Т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет найбільш ймовірним сценарієм навчання з 1 вересня назвав змішане навчання. Зокрема, для того, аби школи могли функціонувати в такому режимі, потрібні гроші на повноцінне обладнання. Тут чиновник сподівається «на батьків, які допоможуть школам». Про це він розповів під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій. Яка ситуація із обладнанням у львівських школах, чи проситимуть для цього коштів у батьків та як зможе відбуватися тут формат змішаного навчання, Tvoemisto.tv розпитало у вчителів та керівниці управління освіти ЛМР.

Обладнання, яке анонсують в Міносвіти, – це звичайний комп’ютер або ноутбук, інтерактивна дошка. Нічого спеціального, за словами головної освітянки Львова Зоряни Довганик, для дистанційного навчання не треба. Платформу, з якою працюватимуть, можна завантажити.

Читайте також: Важливо дивитись в очі. Як карантин змусив львівських вчителів йти в онлайн

Щодо матеріального забезпечення, то кожна школа отримала обладнання у 2016 році, а у 2018-2019 – ще кілька окремих. Окрім того, частину коштів цього року у межах проєкту Нової української школи також виділять на придбання комп’ютерів. А минулого року з допомогою державної субвенції і дофінансуванням міського бюджету інтернетом забезпечили всі навчальні заклади середної освіти Львова.

«Залишається декілька, де міський ІТ-центр наразі доопрацьовує. Школи є в різних приміщеннях, різних районах, там були технічні проблеми. Зараз проговорюємо з керівниками закладів потреби докупити камери з колонками. Якщо їх треба, ми готові докупити, а якщо є можливість поставити ноутбук у класі, де є інтернет, то можна й так працювати з дітьми, які будуть вдома», – каже вона.

Змішаний формат якраз передбачає те, що частина учнів відвідуватиме урок у класі, а решта – спостерігатиме за ним онлайн. Наступного дня учні мінятимуться. Можливе і навчання у різні зміни, асинхронні перерви, різні входи та виходи – усе, аби мінімізувати контакт дітей між собою.

Також, за словами чиновниці, кожна школа має в своєму кошторисі (фонді) певну кількість коштів і за них можна докупити 5-10 камер, наприклад, щоби забезпечити принаймні 80% класів.

«Якщо Львів не буде в червоній зоні, і школи зможуть працювати стаціонарно, все одно певні обмеження залишаться. Так, діти можуть бути вдома частково, а вчителі – за своїм робочим місцем в школі. Окрім того, перевага для вчителів у тому, що їм на допомогу можуть прийти їхні колеги у разі, коли вони не будуть впевненні в чомусь під час дистанційної роботи», – додає Зоряна Довганик.  

Читайте також: Краса математики. Як гімназія у Львові вчить дітей аналітичного мислення

Директор НВК «Школи-гімназія Шептицьких» отець Олег Ладнюк каже, що нещодавно всі керівники закладів мали нараду з міським управлінням освіти та з’ясовували, кому і що ще потрібно для дистанційного навчання. Комусь – камери і ноутбуки, іншим – комп’ютери.

«Була навіть така ідея в міста – взяти комп’ютери з класів інформатики, докупити колонки і камери, мікрофони й так працювати. Якщо таки постане питання, щоби половина дітей навчалися онлайн, а половина в класах, то таким чином можна буде його вирішити», – каже він.

Що стосується гімназії Шептицьких зокрема, то, за словами отця Олега Ладнюка, не використовуючи кабінету інформатики, можна забезпечити половину класів тими ноутбуками та мультибордами, які місто виділяло протягом останніх років.

Читайте також: Викладачі-інноватори. Історії двох професорів, які по-новому вчать студентів

Окрім цього, у школи є фонд та дуже активні батьки, продовжує він, які самі були готові дати ноутбуки, якими не користуються.

Вчителька математики з львівської гімназії «Євшан» Олеся Герчаківська зізнається, що для неї та її колег не буде проблем з тим, щоби провести уроки дистанційно зі свого робочого місця. Кафедра математики повністю обладнана всіх необхідним. До того ж, окрім швидкого дротового інтернету, у них є і Wi-Fi. Із мультибордами тут теж давно працюють.

«Можливо, більша проблема з інструментарієм є в сільських школах, не знаю… Ми ж багато перемагали у проєктах, за кошти закуповували обладнання. Раніше дуже допомогли батьки, яких ніхто не просив, а вони самі зголошувалися. Ті ж проєктори, які ми сьогодні маємо в класах, частково купували за кошти школи і частково за батьківські добровільні внески», – додає Олеся Володимирівна.

Читайте також: Три тижні карантину з користю. Підбірка безкоштовних освітніх платформ

Вчителька також зазначає, що те, яким буде формат, знатимуть уже ближче до початку вересня, коли й складатимуть розклад уроків для учнів.

Додамо, що т.в.о. міністра освіти і науки України Шкарлет назвав три сценарії навчання залежно від епідеміологічної ситуації:

  • перший варіант, найменш ймовірний, це низький рівень захворюваності відвідування закладів освіти дозволено в звичайному режимі;
  • другий варіант – високий рівень захворюваності і навчання забезпечуватимуть повністю дистанційно;
  • третій варіант, найбільш ймовірний, – середній рівень захворюваності, освітній процес відбуватиметься в змішаній формі – як дистанційно, так і в закладах освіти з дотриманням правил дистанціювання і гігієни. 

 

Читайте також: Завжди нагадую дітям про посмішку. Як виховує молодь директор гімназії Шептицьких

Він запевнив, що у будь-якому випадку повністю дистанційне навчання для дітей початкових класів міністерство рекомендувати не буде, оскільки дітей неможливо втримати біля комп’ютера чи телевізора протягом довгого часу.

Ольга Коваль

Головне фото: Freepik, інші Freepik та зроблені для Tvoemisto.tv 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

 

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!