Зробити поле для гольфу своїми силами? Подорож до амбітної та історичної Сколівщини

3019 0
Сколівщина цікава не лише своїми Бескидами: тут також можна відвідати поле для гольфу, що його організували місцеві мешканці. А ще познайомитися із різьбярем, який робить картини з дерева і пише вірші, а завершити подорож – мандрівкою до водоспаду. Tvoemisto.tv пропонує подивитись на туристичні принади цієї місцевості уважніше.

Заїхати зі Львова у Сколе можна приблизно за дві години; дорога хороша, однак, особливо у вихідні, на ній можуть траплятися затори.

Поле для гольфу за два тижні

Перша точки призначення – простір «Зарінок». Заїжджати на саме поле для гольфу не можна, тому машину варто залишити поруч.

Ідея привести до ладу поле з’явилася у ініціативної групи, її співзасновник Володимира Кебало каже, що ще донедавна на березі річки було сміття, а земля заростала бур’яном: «Коли я прийшов сюди, то зрозумів, що тут нема вже де відпочивати і немає місця веселощам і радості. І тоді я запропонував із тим щось з тим робити і змінювати. Я так жартома сказав, що можна зробити гольф, і ось пройшло буквально два тижні, і ми тут вже проводили перші заняття», – розповідає він.

Читайте також: Кози, гончарство і риболовля. Мандрівка на вихідні у Славсько

Ініціативна група з місцевих і небайдужих перетворила місце у простір для відпочинку. На Зарінку прибрали сміття, винищили борщівник, покосили траву і облаштували місця для барбекю та гри у волейбол. Простір відкритий як для досвідчених гравців, так і для новачків, а пан Володимир залюбки проведе майстер клас із гри: «Спочатку ви ставите ноги на ширині плечей і найголовніше їх тримати паралельно, трошечки зігнути в колінах. Беремо ключку і лівою рукою беремося за її нижню частину, а праву зверху треба покласти навхрест і спробувати чи вона вам тримається і не вилітає. Ліва рука має завжди бути прямою і витягнутою. Спочатку варто потренуватися і вдарити ключкою по траві, а вже потім цілитися у м’яч».

Вхід на самий простір вільний, а про майстер-клас і безкоштовну оренду гольф спорядження можна домовитися, написавши групі у Фейсбуці.

3D картини з віршами до них 

Після гри у гольф можна заїхати у сам центр містечка Сколе – тут є майстерня різьбяра Юрія Геша. Чоловік за допомогою різців створює на дереві реалістичні картини. Ніби в 3D ефекті оживають пейзажі, тварини та історичні події. Пан Юрій працює наодинці, але із радістю поділиться думками про цей творчий процес, поки вирізатиме картину: «Я відпочиваю, коли працюю з деревом. Дерево дає тепло, а також фантазію. Тут є стільки моментів, що не вистачить і програми, щоби то передати. Будь-яка робота то постійний пошук досконалості і я намагаюся максимально це показати в дереві».

Читайте також: Із корицею, веганський і на когуті. 7 рецептів борщу від відомих львів'ян

Різьбити пан Юрій почав за покликом душі, а для фінансової стабільності доводилось працювати будівельником і комунальником. Для створення картин він використовує щонайменше сотню різців. Майстер працює тільки тоді, коли має внутрішній ресурс і гарний настрій, бо дерево наповнюється енергетикою. 

«То є фундамент всього: твоя позитивна енергетика, котра невидима, але. Часто на моїх виставках кажуть, що енергетику відчутно, так воно і є», – пояснює він.

Майстер так занурюється у роботу, що попутно складає вірші про своїх персонажів і природу. Наприклад, ці рядки про картину «Ворон і ведмідь»:

«А ворон мудрий, він все бачив,

Бо облетів весь круглий світ.

Він навіть добре пам’ятає,

Коли малим був ще мій дід,

Як кривда з правдою боролась,

Що ліс гудів невмоготу

І як вся челядь кривду гнала,

Щоб її й не було на слуху.

Як жили в злагоді й повазі,

Добро не називали злом:

Хто кривдив – кару надавали

За це, що не дружив з добром.

Так це ж про нас!

Ні! Це про звірів,

У звірів також кодекс свій.

Й незрозуміло, хто уперше

Той кодекс у життя увів».

Картини Юрія Геша можна купити у історико-краєзнавчому музеї в Сколе. Тут також є безліч історичних експонатів, а у підвалі – відтворення катівень НКВидистів, де колись допитували УПІвців.

Читайте також: «Море» серед гір. Де позасмагати та поплавати у басейнах у Славську

А ще місцеві досі пишаються легендарною постаттю Захара Беркута, тому в музеї є окрема кімната, яку облаштували як світлицю героя. За легендами Захар Беркут завдяки своїй мудрості зупинив навалу монголів, яка тоді нападала на Сколівщину: вороже військо йшло повз річку, а тоді в Карпатах вода дуже високо піднялася. І коли монголи наближалися, місцеві загородили річку великим каменем, тоді тюрки зазнали поразки і потопилися у ній. Завітати на знайомство з історією можна з 09:00 до 18:00 кожен день, окрім понеділка і четверга, а вхід коштує 20 грн.

«Зависнути» у Кам’янці

Недалеко від Сколе, у трьох хвилинах їзди, розташований колись розкішний палац баронів Гредлів. Сам Гредель, австрієць за походженням, ймовірно виграв гроші у казино і купив палац, парк та місцеві ліси. Приміщення пережило дві пожежі, але занепало через «господарювання» радянської влади. Зараз про розкіш місця нагадує лише фасад палацу та залишки фонтану поруч. 

Читайте також: На яку гору піднятись у Славську. 4 унікальні піші маршрути

Дорогою з палацу Гредлів до останньої зупинки цієї подорожі – водоспаду Кам’янки, попри самій дорозі стоїть незвичний будинок: світло-блакитною і золотою фарбою на хатці намальовані узори, казкові віконця, на даху голуби, а у подвір’ї – фігури квітів. Ці предмети, господар пан Євген, виливає з бетону: «Все придумую сам. От, наприклад, соняшники: я купив пластмасову каналізаційну трубу, розрізав її, а потім треба ж було ще вигнуть її, бо вона жорстка. То я на газовій плитці нагрів і помаленьку то зробив».

Чоловік проводить подвір’ям і показує різнокольоровий ліхтар. Пан Євген все життя працює токарем, а вміння робити декор для хати і подвір’я вважає подарунком від Бога. У свої 70 років він продовжує працювати і прикрашати хату.

До самої Кам’янки з палацу їхати приблизно пів години. Асфальтне покриття погане вже на під’їзді до водоспаду. Але це не завадить відпочити – на камінні можна порелаксувати під шум води, а поруч із водоспадом є базарчик: можна смачно поїсти і купити трав чи меду зі собою.

Читайте також: Середньовічна готика та озеро у заповідному лісі. Подорож у П'ятничани і Новий Розділ

Сколе хоч маленьке містечко та завдяки ініціативним і талановитим людям тут вирує життя. Таке поєднання краси Сколівських бескидів, затишної інфраструктури і амбітності зацікавить навіть досвідченого мандрівника.

Тvoemisto.tv у серпні розпочало тревел-шоу «Твоє місто. Твоя країна» про мальовничі і сакральні місця Львівщини. Ми по-новому відкриваємо наш край разом із партнером проєкту, мережею АЗК ОККО.

Катерина Бортняк, за матеріалами тревел-блогу «Твоє місто. Твоя країна»
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!