Фото надані Центром Джерело

Фото надані Центром Джерело

Звичні речі, як хобі. Чим займаються вихованці львівського центру «Джерело»

3824 0
Танцювати та стрибати, бавитись у м’яч, малювати, гуглити та збирати LEGO – для більшості дітей це звичні речі. А для вихованців центру «Джерело», що допомагає дітям з особливостями розвитку, це – хобі. Tvoemisto.tv розповідає, чим займаються та що люблять діти «Джерела».

Оля та Матвій

Десятирічні Оля та Матвій відвідують денні програми у Центрі «Джерело» близько 5-ти років. Вони активні та рухливі діти: люблять бавитись, стрибати на м’ячах, виконувати вправи. 

Їхні виховательки Ольга та Іванка також постійно в русі: комусь із дітей потрібно допомогти, з кимось – покидати м’яча або включити музику та потанцювати. Танці – улюблене заняття Олі. 

«Оля дуже любить людей. Вона постійно хоче бути в компанії, з кимось бавитись, спілкуватись. Наприклад, під час години відпочинку старається сісти поруч із дорослими. А в групі вона має симпатію до одного хлопчика та завжди тішиться, коли його бачить. Коли в нас є музичні заняття, вони завжди танцюють в парі», – розповідає пані Іванка.

Ще одне захоплення Олі – бавитись із м’ячами, що допомагає не лише розвивати моторику, а й весело проводити час. 

Гру із м’ячами також полюбляє Матвій.

«Матвій – хлопець тямовитий та активний. Не завжди наші діти роблять те, про що ми просимо, однак Матвій один з тих, хто дуже гарно все розуміє», – каже пані Ольга.

Вихователька пояснює, що ідеться про ситуації, коли дітям дають вказівку про зміну діяльності. Наприклад, якщо діти бавляться з м'ячем (котять його), то вказівка – почати передавати м'яч. Це потрібно, аби дитина розвивалась та засвоювала нові навички й вміння. 

«Серед улюблених занять Матвія – стрибки на м’ячі та вправи у спортивному залі. Загалом, уся група “Ангелятко”, яку щодня відвідують Матвій та Оля, це рухливі діти, яким важко спокійно посидіти на одному місці. Тому спорт та заняття в сенсорній кімнаті є для них важливими – їхній вестибулярний апарат вимагає руху», – розповідає пані Ольга.

Читайте також: «Червоні прапорці аутизму». На що батькам звертати увагу в розвитку дитини

У Матвія велика родина: є дві старші сестрички та братик. У сім’ї його оточують любов’ю й турботою, тому навіть в Центрі Матвій дуже любить обійматися. Ті ж заняття, що Матвій має в Центрі, батьки продовжують і вдома – у перспективі це дає кращі результати реабілітації.

«Діти стають більш комунікабельні, розуміють, що від них хочуть, розвивають побутові навички в міру своїх можливостей. А основне – соціалізуються. Приходити в Центр Джерело для таких дітей – життєва необхідність. Тут вони можуть спілкуватися з однолітками та мати справжнє щасливе дитинство, адже в іншому випадку вони залишаються ізольованими вдома з батьками», – пояснює вихователька.

Наталка

Наталі 13 років. 10 з них вона щодня приїжджає на денні програми Центру «Джерело». Все почалось із програми Раннього втручання, та вже п’ять років дівчинка займається у «Веселці» – групі для старших дітей. Цією групою опікується вихователька Таня. 

«Наталочка дуже товариська дитина. Вона любить дивитись мультфільми, слухати веселу музику та спостерігати, як між собою спілкуються дорослі – у години релаксації вона часто сідає поруч із вихователями та слухає, про що ті говорять. Як і будь-яка дівчинка, вона любить гарний кольоровий одяг. Ми періодично влаштовуємо тематичні свята для дітей і Наталка тішиться, коли є нагода вдягнути яскраву сукню з квітами», – каже вихователька.

Одне із захоплень Наталі – малювання та аплікації. Однак займається вона цим під настрій: часто все залежить від погоди. Найкращі роботи дівчинки згодом вивішують перед входом до групи.

За 10 років завдяки програмам і заняттям у «Джерелі» стан Наталі значно покращився: дівчинка стала краще ходити, змінилась її поведінка. 

«Колись вона постійно сильно плакала. Мама навіть боялась залишати її в Центрі саму. Але після того, як Наталочка трохи позаймалась, вона може спокійно залишатися в центрі без мами та знайти заняття до душі», – говорить вихователька пані Тетяна.

Андрій

Андрію 15 років. Із дитинства, коли мама вперше привела його на раннє втручання, і до сьогодні, він займається у «Джерелі». Зараз Андрій щодня приїжджає на денний догляд, відвідує старшу групу «Мудрагелики». З хлопцем займається вихователька пані Ольга, яка розповідає, що Андрій –розумний хлопець із багатьма захопленнями, одне з найулюбленіших – складати LEGO.

Також Андрію подобається користуватися комп’ютером. Моторика рук не дозволяє йому працювати зі звичайною клавіатурою, однак за допомогою спеціальної мишки він може робити все, що потрібно.

«Андрій любить слухати рок-музику та дивитися відео. Все це він може загуглити в інтернеті самостійно. Також він любить пізнавальні завдання: складати пазли або грати у розвивальні ігри», – каже вихователька. 

Ще одне захоплення Андрія – акторство. Коли в «Джерелі» був театралізований вертеп, хлопець зіграв роль чортика.

«Андрій сказав: “Я буду грати роль чорта, більше ніким не буду!”. Гарно відіграв. Він дуже тямовитий хлопець, добре вивчає тексти. Для нього це довготривалий процес, але він працює над собою. А також знає послідовність: хто за ким у виставі говорить, коли треба вступати тощо», – говорить пані Ольга.

На думку пані Ольги, середовище ровесників набагато позитивніше впливає на вихованців, ніж сидіння вдома – тут можна відчувати себе дитиною серед дітей, а не зайвим та ізольованим членом суспільства. 

«Для Андрія Центр «Джерело» – це стиль життя. Він не уявляє себе без Центру. Мені приємно, що Центр – це те місце, де таких дітей, як Андрій, можуть навчити не лише навичок самообслуговування, а й дати найважливіше – спілкування з однолітками, щоб діти відчували себе потрібними та знали, що вони займають своє місце в колективі та суспільстві», – говорить вихователька.

Як допомогти Джерелу? 

Завдяки Навчально-реабілітаційному центру «Джерело» в Олі, Матвія, Наталі, Андрія та сотень інших дітей є можливість бути у соціумі та займатися улюбленими справами. А повноцінне функціонування Центру є можливим завдяки коштам бюджету львівської громади та підтримці  благодійників, у тому числі – Друзів Джерела

Читайте також: Коли дитина боїться дихати. Як Covid-19 впливає на дитячу психіку

Друзі Джерела – це спільнота небайдужих людей, які своїми щомісячними внесками підтримують роботу центру. Кожен щомісячний платіж на будь-яку суму робить великі справи: це ще один відновлений візок для дітей, день роботи реабілітолога, вихователя чи навіть звичайний набір матеріалів для розвитку. Однак саме це зробить вихованців «Джерела» щасливішими, адже благодійність – це не про великі гроші. Долучайтесь і ви – станьте Другом Джерела!

Проєкт «Друзі Джерела. Розвиваємо спільноту благодійників» впроваджується за фінансової підтримки Zagoriy Foundation.

Благодійний фонд Zagoriy Foundation створений у 2015 році Глібом, Катериною та Володимиром Загоріями. Фонд на довготривалій основі підтримує важливі ініціативи та бере участь у заходах, спрямованих на популяризацію благодійної діяльності. Пріоритетним напрямом діяльності Фонду є розвиток культури благодійності. В цьому напрямку Фонд системно впроваджує сталі проєкти й окремі активності.

Партнерська публікація

Марина Романцова

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!