Все, що варто знати про новий податок на нерухоме майно

5272 0
У 2015 будемо платити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. На відміну від попередніх років, коли цей податок сплачувався лише з житлової нерухомості (житлові будинки, прибудови до житлових будинків, квартири, котеджі, кімнати у комунальних квартирах, садові та дачні будинки) , цього року почнемо сплачувати податок і за нежитлові об’єкти нерухомого майна (гаражі, готельні, офісні, торговельні, господарські (присадибні) будівлі, будівлі для публічних виступів, будівлі промисловості, склади, інші будівлі).
фото: changecurrency

фото: changecurrency

Платниками цього податку є фізичні та юридичні особи, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості. Якщо об’єкти нерухомості перебувають у власності кількох осіб, то податок сплачуватиметься виходячи з часток кожним співвласником, якщо такі частки виділені, або одним із співвласників (за вибором самими співвласниками), якщо частки не виділені в натурі.

Ставки податку встановлюється органами місцевого самоврядування в залежності від місця розташування та типів таких об’єктів нерухомості в розмірі, що не перевищує 2% за 1 м.кв.  від розміру мінімальної заробітної плати станом на 1 січня звітного року. У 2015 році мінімальна заробітна плата становить 1218 грн., тобто максимальний розмір податку становитиме 24,36 грн. за 1 м.кв.

Податковим кодексом також встановлено пільги щодо сплати податку з об’єктів житлової нерухомості, їх часток (незалежно від їх кількості):

-          для квартир – 60 м.кв.;

-          для будинків – 120 м.кв.;

-          для різних типів (квартир та будинків) – 180 м.кв.

Це означає, що податок з житлової нерухомості сплачуватиметься на надлишкову площу.

Органи місцевого самоврядування наділені правом збільшити розмір неоподатковуваної площі житлових об’єктів нерухомості, а також встановити інші пільги щодо сплати цього податку.

Вказаний податок підлягає сплаті:

-          фізичними особами – щорічно впродовж 60 календарних днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення, яке формується податковим органом.

-          юридичними  особами – щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, відповідно до даних, відображених в річній податковій декларації.

Запитати в юриста

 

Довганик Мар'яна

юрист компанії
«Ейч.Ді.Партнерз»

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!