11-метровий вітраж, якому понад 100 років, реставрують у Львові. Фото

6416 0
Унікальний і один із найбільших уцілілих вітражів Львова реставрують і встановлять вже у лютому 2015-го. Витвір скляного мистецтва прикрашає будинок-пам'ятку архітектури на вул. Герцена, 6. Відновлення карпатського пейзажу на вітражі профінансувало Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ ).

Як розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, вітраж  має неабияку історичну і художню цінність: «Цей вітраж виготовлений краківською фірмою Желенського. Його висота – 11 м. Він займає всю сходову клітку і, власне, відділяє сходи від внутрішнього подвір’я. Нижня його частина втрачена. Ми звернулись до фірми Желенського, яка і до сьогодні працює, із проханням допомогти нам відтворити втрачене зображення. На сьогодні відповіді ще не отримали». Реставраційні роботи вартістю 110 тис. грн. виконує Олег Янковський з Львівської академії мистецтв.

Також  Лілія Онищенко повідомляє про реставраційні роботи у будівлі обласної прокуратури. Там вже монтують відреставрований центральний вітраж. «Цей центральний вітраж, що на сходовій клітці, як і ще два у малій та великій залах, були пошкоджені під час Ночі Гніву у Львові. На сьогодні відреставрований вітраж у великій залі. Слід зазначити, що ми його відновили ще раніше, до Ночі Гніву Але потім його знову пошкодили, то ж тепер він відреставрований вже вдруге. Зараз монтують центральний вітраж на сходовій клітці. До реставрації третього - у малій залі, ще не приступали», - розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР. Реставрують вітражі О. Янковський, В.Сімонян та М.Шумська.

У співпраці з GIZ у будівлі прокуратури вже відновили три брами, що були пошкоджені у Ніч Гніву. Зараз реставрують меблі та внутрішні двері. Усі вказані роботи виконують за кошти міського бюджету Львова.

Довідка:

Вітраж у будинку на вул. Герцена, 6 - найвищий у Львові вітраж. Починається він на першому поверсі, а закінчується на четвертому й налічує 11 м. Вітраж містить зображення Карпатського гірського пейзажу. Створений у 1910-1911 роках, ймовірно, за проектом архітектора Яна Баґенського.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!