10 фактів про серце Львова – площу Ринок

7107 0
Про неї знають усі: і ті, хто народився у Львові, і ті, хто вперше потрапив до міста Лева. Але мало кому відомо, що у славетних фонтанах козаки напували своїх коней, а на площі – привселюдно виконували судові вироки. Пропонуємо вам 10 цікавих фактів з історії площі Ринок.
фото: inspired.com.ua

фото: inspired.com.ua

1. Площа виникла в XIV столітті внаслідок регулярного планування забудови за взірцем середньовічних західноєвропейських міст, як центр торговельного та суспільного життя міста.

2. Площа має розмір 142 х 129 м, її утворюють 44 будинки і ратуша в центрі.

3. Дворяни та вище духовенство мали право споруджувати будинки вище трьох поверхів заввишки та розміщувати на фасаді більше трьох вікон на одному поверсі. Це наклало свій відбиток на архітектурний вигляд Площі Ринок.

4. Нумерації будинків не було. Кожен будинок мав назву від прізвища власника або за елементами декоративного оформлення фасаду: «Під левом», «Під оленем», «кам’яниця Лукашевичів».

5. На Площі Ринок був базар, який відвідували перси і англійці, турки і голландці, росіяни і французи.

6. На Площі виконувалися судові вироки та та розміщувалося міське управління.

7. Ринок на площі Ринок існував до 1944 року. В XIX—XX столітті тут торгували тільки продуктами рільництва — овочами, фруктами, молочними продуктами, а також квітами.

8. На початку XIX століття на Ринку було споруджено чотири фонтани — по одному на кожному розі площі. («Нептун» і «Діана» «Амфітріта» і «Адоніс»)

9. Фонтани Ринку не є фонтанами в прямому значенні цього слова — це криниці. Вода з них не б’є, а витікає двома струменями. Чаші фонтанів наповнювалися водою, а перекупки, що торгували на ринку, мили тут зелень і відсвіжували фрукти. А козаки напували з фонтанів коней.

10. Після чергового акту вандалізму над скульптурою Нептуна, у 2007 році Львівська міська рада прийняла рішення про розташування камер спостереження по периметру площі.

За інформацією: Іnspired.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!