10 книжок, які варто подарувати на День учителя

13543 0
Книга – найкращий подарунок, особливо якщо вона допомагає у професійному розвитку (або заспокоїтись).
Фото: geeklyinc.com

Фото: geeklyinc.com

Цього року професійне свято педагогів припадає на неділю, 1 жовтня. Тож уже в п’ятницю діти прийшли до школи з квітами, а батьки – з подарунками для вчителів. Прочитавши колонку соціального педагога Ольги Бойко про те, як по-новому відзначати День учителя,  ми згадали, що найкращий подарунок – це книжка. Пропонуємо добірку видань, які були б корисними й доречними подарунками для вчителів у їхнє професійне свято. Наводимо також приблизну вартість книжок (там, де її вдалося з’ясувати), яку можна легко перерахувати в букетах.

Школа майбутнього. Революція у вашій школі, що назавжди змінить освіту.Кен Робінсон, Лу Ароніка. Видавництво «Літопис», 2016 рік.

Чому ця книжка: Мільйони людей переглянули виступ освітнього експерта Кена Робінсона на конференції TED «Чи вбивають школи креативність?». У книжці «Школа майбутнього» автор закликає покласти край застарілій системі освіти й пропонує концепцію, яка спирається на індивідуальний підхід до учнів, сучасні технологічні досягнення й професійні ресурси, щоб зацікавити дітей у навчанні, підтримати їхню любов до пізнання й підготувати їх до викликів XXI століття. Школа, за Робінсоном, має розвивати допитливість, творчість, критичне мислення, уміння спілкуватись, співпрацю, співчуття та емпатію, самовладання, громадянську свідомість.

Вартість: 120 грн

Освіта проти таланту. Сила творчості. Кен Робінсон. Видавництво «Літопис», 2017 рік.

Чому ця книжка: Це друга книжка відомого освітнього експерта, в якій він переосмислює сенс освіти в сучасному суспільстві. «Освіта проти таланту» – це книжка про те, чому творчість така важлива, чому люди не вважають себе творчими, як ми до такого дійшли і як цьому зарадити. Робінсон захопливо й доступно описує, як інтелект і креативність працюють на біологічному рівні, й аргументує, чому творчість треба повернути не лише до шкільних класів, а й до організацій. У цій книжці безліч цікавих розповідей про те, як відомі компанії на зразок анімаційної корпорації Pixar досягнули успіху, наповнивши повсякденну діяльність творчістю. А ще приклади з історії, оповіді з життя знаменитостей, які реалізували себе всупереч обставинам, і практичні рецепти, як змінити шкільну систему, компанію чи навіть особисте життя, додавши до них дрібку творчості.

Виховання надзвичайної дитини. Мері Шеді Курсінка. Видавництво «Наш формат», 2016 рік.

Чому ця книжка: Для Мері Шіді Курсінки «Виховання надзвичайної дитини» — не перший бестселер. Її авторству належать такі видання, як «Діти, батьки і боротьба за владу» та «Безсоння по-американськи». Вона має докторський ступінь з педагогічних наук та викладацький стаж, а ще вона дбайлива мама, для якої діти — не просто робота, а сенс життя. На її думку, головне — розвиток, а не досконалість.

Вартість: 130 гривень.

Зброя масового навчання. Джон Тейлор Ґатто. Видавництво «Літопис», 2016 рік.

Чому ця книжка: Джон Тейлор Ґатто – невтомний борець за поліпшення та вдосконалення шкільної системи CША. Впродовж 30 років працював учителем у Нью-Йорку. Неодноразово визнаний найкращим учителем року міста Нью-Йорк, а згодом – найкращим учителем року штату Нью-Йорк.У «Зброї масового навчання» автор досліджує механізми примусового вишколу, що калічать уяву та знеохочують дітей критично мислити. Розповідаючи про людей, які уникли пастки примусового вишколу, ця книжка демонструє, що необхідно змінити, щоб розвивати потенційні здібності учнів. Освіта має дати учням змогу взаємодіяти не тільки з довкіллям, а й зі своїм внутрішнім світом.

Вартість: 80 гривень

Мистецтво любові. Еріх Фромм. Видавництво «Клуб сімейного дозвілля», 2017 рік.

Чому ця книжка: Еріх Фромм – відомий психолог та філософ. «Мистецтво любити» – одна з його найвідоміших книг. Автор стверджує, що саме любов – та сила, яка змушує людей розкриватися та жити повним життям. Він аналізує відносини між коханими, матір’ю та дитиною, батьком та дітьми, відкриваючи нам очі на нас самих. Книга допомагає не тільки розпізнати в собі певні поведінкові моделі та «стримувачі» свого руху, але допомагає зрозуміти себе краще.

Вартість: 70  гривень

Фінські уроки 2.0. Пасі Сальберґ. Видавництво «Ранок», 2017 рік

Чому ця книжка: Фінську систему шкільної освіти називають однією з найефективніших у Європі. Автор, знаний фінський дослідник, що викладав у Гельсінському й Гарвардському університетах, розповідає історію освітньої реформи у Фінляндії, аналізує фінську освіту з різних боків, розмірковує над тим, як інші країни можуть скористатися вдалим досвідом фінів. А ще передмову до цієї книжки написала Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Вартість: 175 гривень

Вищий клас. Шкільне управління по-фінськи. Арі Покка. Видавництво «Ранок», 2017 рік.

Чому ця книжка: Арі Покка – директор школи, вчитель, президент Міжнародного союзу директорів шкіл, у минулому президент Асоціації фінських директорів шкіл. Протягом своєї двадцятирічної кар’єри він значною мірою вплинув на умови роботи директорів шкіл і їх підготовку. Захоплений ідеєю реалізувати потенціал усіх учнів, Арі Покка сприяв розвиткові школи як глибоко професійного співтовариства, де прагнення дбайливо плекають, цілей досягають, а успіхи відзначають. У його книжці йдеться про  особливості фінської систем освіти, принципи школи, в центрі якої є учень, про засади успішного керівництва й управління шкільною спільнотою.

Як любити дитину. Януш Корчак. Видавництво «Клуб сімейного дозвілля», 2016

Чому ця книжка: Головна ідея педагогіки Корчака — повага до дитини, до її думок і бажань, усвідомлення, що всі діти різні, що вони мають право вибору. Вдумливий психолог відкриває мотиви переживань і вчинків дітей, пояснює складні процеси формування особистості. У книжці немає догматичних наказів та суворих рекомендацій, але є відповідь на запитання, які ставлять собі всі батьки, — що значить любити дитину та як це робити.

Вартість: 54 гривні

Як розмовляти з дітьми про мистецтво. Франсуаза Барб-Ґалль. «Видавництво Старого Лева», 2016

Чому ця книжка: Простими словами і в зручній формі авторка підказує, як навчити дітей «бачити» картину, розуміти її і відчувати. На найбільш поширені й актуальні питання запропоновано лаконічні відповіді, покликані задовольнити цікавість і заохотити до нових пошуків. Це конспект, путівник, довідник і мистецький альбом водночас, який можна ретельно вивчати вдома, нашвидкуруч гортати у транспорті чи розглядати в парку.

Вартість: 100 гривень

Чарівний сад. Розмальовка-антистрес. Джоанна Басфорд. «Видавництво Старого Лева», 2014 рік.

Чому ця книжка: Робота педагога – як і будь-яка робота з дітьми – сповнена стресів. Любити свою роботу, вболівати за її результат, приймати близько до серця труднощі й тимчасові невдачі – це нормально для справжнього фахівця.

Вартість: 100 гривень.

І вітаємо з Днем учителя всіх, хто має силу, сміливість, терпіння й наснагу вчити! 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!