10 міфів про каву: чи варто вірити?

4796 0
Насолодитися філіжанкою запашної кави нам інколи заважають численні міфи, що оточують цей напій. Тому пропонуємо вам 10 хибних тверджень про каву.
фото: it.yoyowall.com, life.pravda.com.ua

фото: it.yoyowall.com, life.pravda.com.ua

Міф №1: кава, випита по обіді, спричиняє безсоння

Кофеїн – це стимулятор і це правда. Але з тим кофеїном, що його міститиме ваша пообідня філіжанка кави, ваша печінка впорається зі швидкістю світла, і практично весь він (приблизно 75%) виведеться з організму за 4-7 годин. Якщо ви вип'єте кави о 15-тій, вона ніяк не зашкодить вам виспатися вночі.

Міф №2: щоб заварити каву, потрібен окріп

Якщо температура води перевищує 95 градусів за Цельсієм, кава може гірчити або мати горілий присмак.

Міф №3: кава зневоднює організм

Це неправда. Подивіться, скільки в вашій чашці Н2О. Вода нейтралізує зневоднюючий ефект кофеїну.

Міф №4: філіжанка кави допомагає протверезіти

Кава може помогти людині, котра перебуває в стані інтоксикації, відчути себе бадьорішою та зібранішою. Але, як виявило дослідження проведене Американською асоціацією психологів, від цього лише гірше. Кава не нейтралізує дію алкоголю, зате людина помилково вважає себе в стані, наприклад, керувати автівкою та потрапляє в небезпечні ситуації.

Міф №5: кава допомагає схуднути.

Кофеїн зовсім трохи прискорює метаболізм, але цього недосить для довгострокового та істотного зменшення ваги. Кава здатна на деякий час пригасити почуття голоду, але немає жодних доказів того, що вона допомагає худнути.

Міф №6: кофеїн викликає сильну залежність

Трохи правди в цьому є, адже кофеїн стимулює нервову систему, отже, викликає певну залежність. Але "ломка" триває не більше 1-2 днів.

Міф №7: кава викликає захворювання серця

Помірне вживання кави – до трьох філіжанок на день – не шкодить здоров'ю. Вона може на деякий час підвищити тиск гіпертоніку, але жодним чином не причетна до підвищення рівня холестерину, серцево-судинних хвороб. Навпаки, чимало досліджень довели, що кава корисна для здоров'я.

Міф №8: вагітним не можна пити каву

Кава не шкодить майбутній дитині, хоча лікарі радять жінкам при надії зменшити споживання цього напою до однієї чашки на день. Дослідження не підтверджують, що кофеїн шкідливий для ембріона, але так, він потрапляє до нього через плаценту, тож краще поберегтися.

Міф №9: чим темнішого обсмаження кава, тим міцнішим буде напій

Насправді навпаки, смаження спалює кофеїн і додає кислого присмаку.

Міф №10: кава всюди має однаковий вміст кофеїну

Це залежить від того, як її готують. Наприклад, кава в McDonald’s містить 9,1 міліграма кофеїну на приблизно 30 мілілітрів, а кава в Starbucks – 20 міліграмів.

Джерело: supercompressor.

ТЕГИ: кава, міфи

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!