10 податкових стягнень, які можуть ввести 2015 року

4096 0
Наступного тижня парламент розгляне проект державного бюджету-2015. ВВП України скоротиться ще на 4,3%, а зростання цін перевищить 13%. Такий базовий сценарій заклав уряд Арсенія Яценюка в проект держбюджету-2015. Якщо аналізувати сухі цифри проекту бюджету, можна зробити висновки, що на тлі падаючої економіки уряд хоче збільшити збори скарбниці більш ніж на чверть або на 100 млрд грн в порівнянні з 2014-м роком. У тому числі, це планується зробити і за рахунок підвищення податкового навантаження на пересічних громадян.
Фото: getarealestatecoach.com

Фото: getarealestatecoach.com

Якщо за таку редакцію бюджету проголосують народні депутати, багато новацій не сподобаються звичайним українцям, пише Фокус. Видання виділило 10 головних податкових ініціатив Кабміну, що стосуються фізичних осіб.

1. Врахуй кожен метр

Пропонується ввести норму, що усі власники квартир і будинків повинні будуть платити податок на нерухомість. Раніше його нараховували тільки на квартири від 120 кв м і будинки від 250 кв м. Ставка податку становитиме 2% від мінімальної зарплати (1 218 грн) за 1 квадратний метр, а сплачувати його доведеться раз на рік. Таким чином, власники квартир в 40-80 кв м повинні будуть розщедритися на 1-2 тис. грн.

2. Поділися зарплатою і пенсією

Ще одна запропонована новація: Якщо ваш місячний дохід вище 10 мінімальних зарплат – то для вас ставка податку на доходи фізосіб (ПДФО) підвищиться з 17% до 20% (для менших зарплат зберігається ставка в 15%). Пенсіонерам новий бюджет також не сподобається. Якщо зараз 15% стягуються з пенсій розміром від 10 тис. грн, то в подальшому планується знизити цю верхню межу до суми в три мінімальні зарплати (3 654 грн). Кабмін нарахував 3,3% пенсіонерів з таким рівнем забезпечення.

3. Віддай відсоток

Податок на пасивні доходи – відсотки за депозитами, інвестиційний прибуток прибуток і роялті – в рамках податкової реформи планується збільшити з 15% до 20%.

4. Натисни на гальма

Володарів дорогих авто – з дизельними двигунами об'ємом понад 2,5 тис куб см і бензиновими більше 3 тис. кубометрів запропоновано обкласти фіксованим податком в 25 тис. грн/рік.

5. Бойкотуй імпорт

Усі зарубіжні товари можуть бути обкладені додатковим імпортним збором у розмірі 5-10% від вартості. Кабмін пропонує поширити це правило на всі групи товарів, крім «життєво важливих». До останніх віднесено енергетичний імпорт (газ, вугілля, нафта, бензин, дизпаливо), а також банківські метали, гуманітарна допомога і товари, звільнені від ввізного мита за міжнародними договорами (крім вільної торгівлі).

6. Декларуй нажите

В олігархів і звичайних людей, які отримують зарплати у конвертах, з'являється єдина можливість легалізувати нажитий за попередні роки «чорний заробіток». З 1 січня до 31 жовтня 2015 року в Україні оголошується разове (нульове) декларування доходів, майна і фінансового стану, у тому числі отриманих з порушенням законодавства України.

Якщо ви будете декларувати готівкові кошти в сумі понад 200 тис. грн, вам потрібно буде внести їх на рахунки в банки до дня подання декларації, і зберігати їх там не менше року з дня внесення на банківський рахунок. Надалі держава буде також контролювати доходи і витрати громадян, і в разі, якщо витратна частина буде перевищувати дохідну, ця різниця буде обкладатися за подвійною ставкою ПДФО, тобто 30%.

7. Плати за долар

Податкові нововведення не обминули і валютний ринок. Кабмін запропонував збільшити з 0,5% до 2% збір до Пенсійного фонду при купівлі іноземної валюти, при цьому анулювавши аналогічний збір для безготівкових операцій.

8. Підтримай АТО

Дія військового збору розміром 1,5% від суми зарплати пропонується продовжити в 2015 році, при цьому розширивши його базу оподаткування на всі доходи, які оподатковуються ПДФО.

9. Заплати за спадок

Якщо ви отримуєте спадок понад 1 млн грн від родичів, Кабінет міністрів пропонує брати з вас податок на доходи за ставкою 5%.

10. Забудь про готівку

За готівку неможливо буде купити нічого дорожче 15 мінімальних зарплат (18 270 грн на даний момент). Уряд має намір прописати це правило безпосередньо в законі: раніше граничні суми операцій з готівковими коштами визначав НБУ.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!