10 порад для молоді від Мирослава Мариновича

3849 0
Мирослав Маринович у 28 років сів на 10 років у радянські табори. Тому, що у 27 він став співзасновником Української Гельсінської групи. Мирослав Маринович - той, хто встав у Київській філармонії 9 березня 1977 року і запропонував заспівати Заповіт. Наступного місяця його арештували. Як нинішній віце-ректор Українського Католицького Університету він виступив зі вступним словом до нинішньої молоді на молодіжному Форумі, який відбувся у Львові цієї суботи. Захід, який організувала Українська Галицька Партія, зібрав понад 250 молодих активістів, представників громадських організацій з різних регіонів України.

1. Не думай, чи ти готовий до боротьби. Опирайся!

“Я дуже добре розумію, що таке бути простим галичанином, не мати ніяких таких визнань. Я закінчив Львівську політехніку. Ну, був собі нормальний хлопець… КДБ мене зробив дисидентом. Спершу вони почули про мене від одного інформатора, який сказав, що я поширюю в гуртожитку різні антирадянські речі. Викликали в КДБ і сказали, якщо не стану інформатором у відповідь, то буду виключений з інституту. І починав я зі звичайного галицького: “Та що? Та я не знаю. Та я не вмію”. Я був абсолютно неготовий до боротьби з КДБ, але завдяки тому, що КДБ так хотів мене зламати, саме тому я не дався”.

2. Став питання руба

“І врешті скінчилося тим, що на 5 курсі разом із друзями-киянами я був біля пам’ятника Шевченкові 22 травня... Це був єдиний день, коли не можна було підходити до пам’ятника, бо ти вже цим підписувався, що ти - націоналіст. Ми підійшли, поклали квіти до пам’ятника, мене взяли на летовищі в міліцію. І тоді мені сказали: “Имейте ввиду: кто не с нами, то против нас”. І я їм сказав тоді: “Добре, я буду проти вас”. То, певно, молодість дає таку спроможність поставити питання руба”.

3. Вибирай добро

“Я дякую Богу за те, що він дав мені можливість вибирати те, що засноване на добрі. Я не мав якихось особливих філософських підготовок, щоби знати такі речі, але, напевно, інстинкт працював”. (...) І коли настав час вибирати, чи вступати в (Гельсінську) Групу, чи ні, ми почали аналізувати, зважувати. Дуже добре розуміли, що це арешт. Рано чи пізно. Бо в тих умовах не було інакше. А з іншого боку питання постало: “Ну, чекайте - сказати собі, що я боюся, не піду, буду десь ховатися, то не для нас”. І ми пішли”.

4. Будь готовим щодня

“Знаєте, що мене вражає: у той день, коли я прийняв найважливіше рішення мого життя, я прокинувся з відчуттям, що це є абсолютний будень. Мене вражає філософія цього моменту. Ніхто з вас не знає, в який день ви приймете найважливіше рішення свого життя. Важливо бути готовим до того, щоби, всупереч всяким обставинам, сказати: я буду на боці добра, я не буду боятися”.

5. Роби роботу свого покоління - твори зміни

“Коли в таборі я писав перший свій есей, я вклав до нього одне питання, яке турбувало нас усіх там: якщо ми всі хочемо змін в Україні, то хто ці зміни має зробити? Я хочу повторити це питання вам. Зараз ми маємо Україну, яку треба, все-таки, далі міняти. Треба зробити роботу свого покоління. Хто це зробить? І хто вам сказав, що це будете не ви? Ніхто”.

6. Не чекай на зміни згори. Дій там, де ти є

“Для українців дуже характерно думати: там є якісь дяді, які мають це зробити. Неправда. Мені страшенно подобається вислів британського аналітика Джеймса Шерра, який говорить, що різниця між Україною і Росією в тому, що Росія - це країна з сильною державою і слабким громадянським суспільством, а Україна - це країна зі слабкою державою і сильним громадянським суспільством. Отже, не чекаймо на державу”.

7. Бережи свободу свого інтелектуального самовираження

“Що відрізняє моє покоління від покоління вашого? Для мене, коли я це усвідомив, це був такий виразний світоглядний шок. Це не я відкрив. Про це говорить багато, зокрема і Ярослав Грицак. Ви є мережеве покоління, покоління горизонталей. Ви - покоління, яке поважає себе, має почуття власної гідності, і яке не дуже поспішає розчинятися у великих угрупуваннях, де на чолі є хтось з косою чи без. Ви є люди, які люблять самі вирішувати свої проблеми. Це прекрасно. Тому нам потрібне інше партійне будівництво. Таке, щоби залишало за людиною свободу її інтелектуального самовираження”.

8. Знайди свій “політичний голос”

“Ви не смієте не мати політичного голосу. Якщо ви сховаєтеся у своїй бульбашці, то дорослих дядь буде страшенно це задовольняти. Вони будуть хотіти, щоб ви там і далі залишалися. Але вони вам будуть встановлювати такі правила гри, в яких врешті-решт ця бульбашка лусне.

...Я не належу до покоління горизонталей. Для мене дуже природньо колись було думати про такі вертикальні структури. Ви є інші. Ви мусите знайти, яким чином вам озвучити свій голос. Якщо ви створите партію нового типу… Маю на увазі партію, яка збереже вашу автономність, ідентичність і дасть можливість все-таки озвучити свій голос. Оце є завдання, для вас дуже важливе.

9. Долайте ворожнечу між собою

Зацитую Шептицького: “Не треба Україні інших ворогів, коли самі українці українцям ворогами, що себе взаємно ненавидять і навіть не стидаються вже тої ненависти. Як довго не буде між нами християнської єдності, так довго і найслабший супротивник буде від нас сильніший. Але не без страху доводиться нам самих себе спитати: чи не страждає організм нашого народу, якщо наш нарід можна організмом назвати, на якусь моральну гемофілію, яка спричинює те,що кожна найменша рана є неначе невиліковною?”  Це питання, яке ви маєте розв’язати. Бо якщо не розв’яжете, ви увійдете в число тих поколінь, які просто відтворили цю ворожнечу. Ну, і будемо мати чергові філіппіки в нашій історії про те, як “Боже, нам єдність подай”.

10. Змінюйте світ через зміну цінностей

Людям, здебільшого, здається, що мораль не має значення. Це дуже постмодерний принцип. Він каже, що мораль - то щось таке приватне, вона не має суспільного значення. Але ми, члени Ініціативної групи Першого грудня”, переконані, що всі проблеми - політичні, економічні тощо - мають під собою основу певних духовних, моральних характеристик. Якщо хочете змінити світ, змініть цінності. Якщо хочете змінити цінності, змініть себе.

Партнерська публікація

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!