10 порад, як креативно вивчати іноземну мову

8287 0
Як вивчати іноземну мову креативно? Тут не обійтися без практичних порад! Використовуючи їх, ви швидко зможете перейти на вищий рівень володіння іноземною мовою без особливих зусиль.
Фото: glorioussteve.in

Фото: glorioussteve.in

Пропонуємо вам 10 порад для вивчення іноземної мови на щодень, які підготувало видання Клубер.

1. Читайте дитячі книжки, навіть якщо ваші діти ще не народилися або вже виросли

Дитячі книги іноземною мовою – це, по суті, дуже прості історії з простим сюжетом, простою граматикою і елементарним «словником». У дитячих книжках є ілюстрації, тому навіть з дуже обмеженим словниковим запасом ви зрозумієте сенс і основні нюанси історії. У дитячих книжках автори часто використовують класичну граматику і поширені слова.

Запам'ятовувати історії з дитячих книжок також дуже корисно. Основні звороти і вирази осідають в пам'яті і приходять в голову в зв'язці з прочитаної дитячої історією в потрібний момент. Не соромтеся вчитися по дитячих книгах, ви ж не починали вчити математику відразу з диференціальних рівнянь.

2. Дивіться повнометражні мультфільми, влаштувавши кінотеатр будинку

Подивитися мультик всією сім'єю та ще й повчитися іноземної мови – саме те. Сучасні повнометражні мультики цікаво дивитися всім – дітям смішно одне, дорослим – зовсім інше. Сюжети захоплюючі й не завжди по-дитячому прості, діалоги часто «смачніші», ніж у дорослих фільмах, а окремі цитати змагаються з висловами великих філософів.

3. Дивіться серіали, фільми та мультики з субтитрами, і від вашого розуміння не вислизне жодна фраза

Звикли дивитися кіно на комп'ютері (навіть підключеному до телевізора)? Тоді знайдіть в Інтернеті субтитри практично до будь-якого фільму і серіалу. На більш ранніх стадіях вивчення іноземної мови поставте субтитри рідною мовою і дивіться фільм в оригіналі. Перекладні субтитри не завжди ідеальні, але ключовий сенс передають.

Якщо є істотний словниковий і фразеологічний запас, можна включати субтитри мовою оригіналу.

4. Дивіться спортивні заходи по ТБ

Спортивні коментатори використовують універсальну мову і термінологію для кожного виду спорту. Ніколи не пробували насолоджуватися бейсболом японською або регбі – французькою, не знаючи жодного з цих мов? Коментують те, що відбувається на полі. Ви знаєте імена гравців. А професійна термінологія універсальна у всьому світі. Якщо ви чогось не зрозуміли під час прямої трансляції, завжди можна знайти огляд змагання в мережі рідною мовою.

5. Читайте блоги

Короткі і насичені матеріали про мовні хитрощі оживлять вашу перерву на каву чи розважать в черзі на тролейбус. Наприклад, зверніть увагу на блог Оллі Річардса (Olly Richards) під назвою I Will Teach You A Language. Автор блогу говорить на 7 мовах. Ставши поліглотом, тепер допомагає іншим, роздаючи поради.

Читайте, наприклад, блог онлайн-школи Lingvister. У авторів накопичилося чимало історій та порад з вивчення іноземних мов.

Зазвичай школи спеціалізуються на певних мовах і програмах. Наприклад, «фішка» онлайн-школи Lingvister – корпоративне навчання іноземним мовам в онлайн-режимі і «мовний» аудит персоналу.

Не проходьте повз блогу Fluent in 3 Months приголомшливо позитивного ірландця-вегетаріанця Бенні Левіса (Benny Lewis), який останні 11 років подорожує і вивчає в дорозі іноземні мови.

6. Знайдіть роботу в «мовному середовищі», залишаючись жити у своїй країні (хоча переїзд прискорить навчання)

Знайдіть основну або додаткову роботу в своєму місті, яка передбачає мовну інтеграцію. Наприклад, робота в тематичних ресторанах чи волонтерських організаціях, що допомагають іноземцям або співпрацюють з іноземними контрагентами (наприклад, благодійні фонди).

Звичайно, потрапити на роботу у великі корпорації, що вимагають вільного володіння мови як pre-requisite, вдасться не відразу. Але хіба може така дрібниця, як оволодіння іноземною мовою, зупинити на шляху до мрії?

7. Замініть мову на гаджетах

І крапка. Нас оточує неймовірна кількість електроніки – смартфони, пади, «розумні» телевізори, «розумні» холодильники (вже не кажучи про звичайні комп'ютери. Ви звикли користуватися ними рідною мовою – так швидше і зрозуміліше.

Спробуйте замінити у них мову на ту, яку вивчаєте. Ви ж і так знаєте всі основні елементи меню (часто напам'ять). Незнайомі елементи меню шукайте в описах девайсів в Інтернеті. Або загляньте в словничок. Спробуйте – і відчуєте себе на крок ближче до перемоги!

8. Переключіть сайти і програми на іншу мову

Ідея аналогічна, як в пункті 7, але потребує більше терпіння і наполегливості. Спробуйте поступово перейти на мову, яку вивчаєте, на всіх сайтах, якими користуєтесь. Включаючи поштову скриньку, прогнози погоди і всі комп'ютерні програми, починаючи з переведення Windows в інший мовний режим. Буде непросто. Спочатку багато речей будуть виконуватися повільніше. Але побачите – ви звикнете значно швидше, ніж думаєте.

9. Підіть на курси, про які давно мріяли – танці, кулінарія, моделювання

Єдина вимога – аби їх проводили мовою, яку ви вивчаєте. Коли ви вчите мову, займаючись улюбленою справою – мозок мимоволі підлаштовується під новий мовний режим набагато швидше.

10. Не соромтесь підспівувати

Простий і дуже веселий «хак». Ви любите слухати іноземні пісні? А співати? Якщо вас бентежать оточуючі – співайте про себе. Це – постійне тренування у вимові іноземних слів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!