10 практичних порад з утеплення житла

13549 0
Як ефективно утеплити свою оселю на зиму? Які методи утеплення найвигідніші та найефективніші?
Фото: handknittedthings.blogspot.com

Фото: handknittedthings.blogspot.com

Житлові будинки втрачають тепло через вікна – 20%, стіни – 30%, дах і фундамент – 30%, двері і димохід – 20%. В 90% квартир, окрім першого та останнього поверхів у багатоповерховому будинку, теплові втрати через дах і фундамент відсутні, проте пропорційно ростуть втрати через вікна – 35% і стіни – 45% (через двері і вентиляцію залишаються по 20%), пише на Економічній правді підприємець Олександр Гальченко. Пропонуємо вам його 10 практичних порад з утеплення житла:

1. Вікна і енергозберігаюча плівка. Встановлення енергоощадних пластикових склопакетів – кращий варіант. Також радять клеїти на скло «енергозберігаючу плівку, яка відштовхує інфрачервоне випромінювання». Проте це обійдеться в таку ж ціну, як і встановлення пластикових вікон.

Квадратний метр плівки з такими характеристиками коштує 500-900 грн. З наклеюванням 1 кв. м плівки обійдеться у 650-1100 грн. При цьому плівка з 40% енергоефективністю пропускає в квартиру лише 50% світла з вулиці. Тобто цілий рік в квартирі буде вдвічі темніше, плівка клеїться на постійно.

Крім того, заявлена виробниками ефективність не відповідає дійсності. Плівка відбиває назад в квартиру переважно інфрачервоне теплове випромінювання від точкових джерел, наприклад, уфо-калорифер. Максимально розігрітий масляний калорифер також є джерелом інфрачервоного випромінювання, проте, би плівка працювала на всі прогнозовані 40%, калорифер має бути скерованим у бік вікна, а радіатор знаходить в межах «видимості» вікна.

Така плівка добре працює в протилежному напрямку  – не пропускає теплові сонячні промені до помешкання.

Читайте також: У Львові офіційно призупинили опалювальний сезон

2. Можна просто покрити вікна одним-двома шарами звичайної пакувальної плівки з пухирцями, що коштує 5-15 грн за 1 кв. м. Двошарове покриття дає додаткові 2-3 градуси в кімнаті.

До речі, закриті жалюзі, що, фактично, є аналогом імпортної тепловідштовхуючої плівки разом з плівкою з пухирцям повністю замінять таку відбиваючу плівку.

3. Пластикові склопакети і ролети. В нашій кліматичній зоні вони виправдовують свою характеристику «енергозберігаючих», якщо мають двокамерні склопакети – три скла, розділені двома вакуумними камерами, і п’ятикамерний профіль рами.

Також сприятимуть теплоізоляції тканинні ролети по ширині віконного прорізу або окремо на кожну шибку – 120-150 грн при розмірі 70х150 см. Вони створюватимуть теплоізолюючий повітряний прошарок.

Якщо у вас традиційні штори, ролети варто використовувати для енергозбереження взимку, а влітку вони будуть непомітні, згорнуті під стелею чи над рамою.

4. Багато людей засклили балкони, однак іноді взимку це не працює. Річ в тому, що основні теплові втрати в багатоповерхівках відбуваються через стіни…

5. Важлива деталь. Якщо у вас вже встановлено пластикові вікна і утеплено стіни, то для повної теплоізоляції вам залишається завершити одну деталь: внутрішні відкоси віконних прорізів.

Зсередини відкоси утеплюють тим же, чим і стіни, – наклеюють пінопласт або рулонний пінополіетилен. Однак на відміну від стін їх слід облицьовувати твердим пластиком товщиною 1 мм. На грань стіни і віконного прорізу наклеюють пластикові куточки шириною по товщині утеплювача – 10-30 мм.

При заміні вікон на пластикові багато компаній надають такі послуги. Коштує це 500 грн за вікно, але воно того варте.

Читайте також: Як економити в опалювальний сезон: 3 прості поради

6. Ще один з варіантів теплоізоляції – обклеювання відкосів і старого бетонного підвіконня пробковими плитками завтовшки 2,3 мм. Буде затишно.

7. Дехто, не розуміючи суті теплопередачі, йдуть з дому і залишають щілини у вікнах «для провітрювання», а приходячи додому, закривають і включають обігрівачі. Та треба все робити навпаки. Йдучи – щільно закривати вікна, а повертаючись з роботи – провітрювати квартиру, відкривати вікна навстіж, щоб домогтися максимальної зміни застояного повітря за мінімальний час. Тоді стіни за 10-15 хвилин зігріють холодний свіже повітря до кімнатної температури. Залишені у вікнах щілини вихолоджують не тільки повітря, а й стіни, які є основними акумуляторами тепла в квартирі.

8. Для житлових будинків найбільш реальним є варіант утеплення пінопластом, у якого найкраще співвідношення ціна-якість, довговічність-енергоефективність-технологічність порівняно з варіантами утеплення мінераловатними плитами або екструдованим пінопластом.

Найкращі теплоізоляційні властивості – у екструдованого пінопласту, проте він дорожчий від звичайного пінопласту в 1,8 раза – 80 грн за кв м. Крім того, йому необхідна додаткова технологічна обробка – його гладку поверхню треба робити більш жорсткою для кращої взаємодії з клейовим штукатурним розчином.

Звичайний 50-міліметровий пінопласт при ціні 45 грн за кв м теплопровідніший за екструдований всього на 20%, і працює як бетонна стіна товщиною 1 метр. Пінопласт не токсичний і майже не горючий, самозатухає (буква С в маркуванні) завдяки протипожежним додаткам.

9. Є й варіанти утеплення мінераловатними плитами, з базальтової вати і скловати, які порівняно з пінопластом мають теплопровідність більшу на 20% і 40%.

Втім такі плити майже в десять разів більш гігроскопічні за пінопласт в системах штукатурного утеплення – вбирають вологу, що взимку призводить до втрати теплоізоляційних властивостей.

10. Крім теплового заощадження взимку утеплення пінопластом дозволить влітку скоротити витрату електроенергії на кондиціонери, адже виконуватиме протилежну функцію – не впускатиме в квартиру гарячого літнього повітря. Також це чудова звукоізоляція, особливо актуальна у великих містах.

Комплекс описаних заходів дозволить збільшити температуру в квартирі (якщо порівнювати з сусідами, що не проведи утеплення) в середньому на 5-6 градусів. Це без урахування найбільш витратної частини утеплення – установки пластикових вікон. Пластикові вікна додають ще 2-3 градуси.

Читайте також: Як економити тепло вдома вже сьогодні. Інфографіка


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!