10 «смачних» фільмів про їжу

12012 0
Взимку, як ніколи, хочеться тепла, затишку, позитиву і, звісно, чогось смачненького. Тож, на нашу думку, довгими грудневими вечорами саме час переглянути веселі, романтичні, серйозні, але неодмінно «смачні» фільми, які пахнуть прянощами та літом.

Tvoemisto.tv склало для вас перелік з 10 художніх фільмів, знятих у США, Франції, Іспанії, Німеччині, Італії, Австрії, Грузії і навіть Україні. 

1. “Прянощі та пристрасті”, 2014.

Країна: США. Жанр: драма. В головних ролях: Хелен Міррен, Роен Чанд, Шарлотта Ле Бон. Режисер: Лассе Халльстрем. Тривалість: 122 хв.

Події картини розгортаються на півдні Франції, у невеличкому затишному містечку. Власниця кращого місцевого ресторану «Плакуча верба» мадам Малорі (Хелен Міррен) роками працює над досконалою репутацією закладу. Стабільність та впевненість у своєму успіху йде в минуле, коли через дорогу від її дітища родина емігрантів з Індії відкриває свій ресторан. Так само, як і мадам Мелорі, її сусіди не бачать свого життя без ресторанного бізнесу. Знайомство, що почалося з конфлікту інтересів, має усі шанси перерости у міцну дружбу та обмін досвідом.

Фільм «Прянощі та пристрасті» знято на основі однойменного роману французького письменника Річарда Ч. Мораіса. Продюсувати кіноадаптацію історії взялися Стівен Спілберг, Опра Уінфрі та Дульєтта Блейк. За словами Уінфрі, фільм про зустріч культур дозволить людям побачити, що насправді в нас усіх значно більше спільного, аніж того, що могло б нас роз’єднувати. Усі знімальні роботи проходили у Європі – Франції та Нідерландах.

2. “Шеф”, 2012.

Країна: Франція, Іспанія. Жанр: комедія. В головних ролях: Жан Рено, Мікаель Юн, Рафаель Агоге. Режисер: Даніель Коен. Тривалість: 84 хв.

Герой комедії, Жакі (Мікаель Юн), народжений бути великим кухарем. Але на роботу Жакі не беруть, точніше, виганяють в перший же день. Тому що клієнтам ресторанів і кафе важливіше просто поїсти так, як вони звикли, а не знайомитися зі зразками високого кулінарного мистецтва. Жакі в черговий раз залишається без роботи, з купою боргів і в очікуванні дитини, яку ось-ось має народити його дружина Беатріс. Розуміючи відповідальність моменту, він готовий виконувати будь-яку роботу, тож наймається малярем, але талант не приховаєш і від долі не втечеш. Саме доля, зведе його з відомим кухарем Олександром (Жаном Рено), на книгах і кулінарних передачах якого виросло ціле покоління кухарів.

3. “Душевна кухня”, 2009.

Країна: Німеччина, Франція, Італія. Жанр: комедійна драма. В головних ролях: Адам Бусдукос, Моріц Бляйбтрой, Бірол Юнел. Режисер: Фатіх Акін. Тривалість: 99 хв.

Зінос Казанзакіс (Адам Бусдукос) — власник ресторану під назвою «Душевна кухня», в якому подають виключно просту і невибагливу їжу. Хоча великих грошей він не приносить, Зіносу подобається це місце і його робота. Коли його дівчина Надін (Феліна Рогган) вирішує переїхати в Шанхай, аби продовжити свою кар'єру кореспондента, він не може наважитися все покинути і поїхати разом із нею.

Водночас проблеми починають сипатися одна за одною: пересуваючи посудомийну машину, він ушкоджує міжхребетні диски, не маючи медичної страховки, нічого не може з цим вдіяти. Його брат Іліас, грабіжник, який відбуває останні місяці покарання у в'язниці (Моріц Бляйбтрой), вмовляє Зіноса взяти його на роботу, щоб мати можливість кожен день залишати в'язницю. Надто вишукане куховарство нового кухаря Шейна (Бірол Юнел) розлякує усіх постійних відвідувачів. Гірше за все те, що шкільний друг Зіноса – Томас (Вотан Вілке Мерінг) бажає заволодіти землею, на якій розташований ресторан.
Фільм здобув дві нагороди Венеціанського кінофестивалю.

4. “Джулі і Джулія: Готуємо щастя за рецептом”, 2009.

Країна: США. Жанр: комедія. В головних ролях: Меріл Стріп, Емі Адамс, Стенлі Туччі. Режисер: Нора Ефрон. Тривалість: 123 хв.

Джулі Повелл (Емі Адамс) — письменниця-початківець, працює оператором центру телефонної підтримки в центрі допомоги постраждалим від терактів 11 вересня. Разом зі своїм чоловіком вона переїжджає на нове місце, щоб бути ближче до роботи, захопивши при цьому кілька кулінарних книг. Одна з них — знаменита книга Джулії Чайлд (Меріл Стріп) «Освоюючи мистецтво французької кухні». Джулі вирішує вести блог, аби  відволіктися від роботи і зайнятися улюбленою справою — кулінарією, а заодно й залучити постійних читачів. У блозі жінка починає описувати своє життя і мету, яку поставила перед собою: приготувати за рік 524 страви з книги Джулії Чайльд, «ризикуючи своїм шлюбом і добробутом кота».

Фільм знятиий за мемуарами Джулі Повелл, що видала у 2005 році книгу «Julie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen», створену на основі записів у її власному блозі.

5. “Смак життя”, 2007.

Країна: США. Жанр: романтика, комедія. В головних ролях: Кетрін Зета-Джонс, Аарон Екхарт, Ебігейл Бреслін. Режисер: Скот Хікс. Тривалість: 104 хв.

Головна героїня Кейт (Кетрін Зета-Джонс) – успішний шеф-кухар популярного ресторану, живе спланованим, як рецепт, життям. Однак через сімейну трагедію жінка бере опіку над своєю племінницею. Яким тепер буде смак життя обох? До всього додається і новий помічник Нік – життєрадісний, товариський і, на думку Кейт, з явними притензіями на її посаду шеф-кухаря.

Фільм розповідає про те, як змінюються стосунки головних героїв, коли вони починають пізнавати один одного, і про те, як Нік допомагає головній героїні налагодити зв’язок з її племінницею Зої.

6. “Рататуй”, 2007.

Країна: США. Жанр: мультиплікаційна комедія. В головних ролях: Петтон Освальт, Лу Романо, Пітер Сон. Режисер: Бред Берд. Тривалість: 111 хв.

Мишеня Ремі живе зі своєю сім'єю в сільському будиночку. У нього надзвичайно тонкий нюх і відчуття смаку. Телепередача про книгу кращого кухаря Франції – Гюсто, яку він побачив в будинку, відкриває перед ним світ кулінарії. Потрапивши на кухню ресторану Ремі готує суп, зіпсований прибиральником Лінгвіні. Хлопець і миша знаходять спільну мову і починають працювати разом. Руками Лінгвіні Ремі творить кулінарні шедеври, чим вражає відвідувачів і кулінарних критиків.

Перед вирішальним випробуванням, коли страви нового шеф-кухара Лінгвіні мав оцінити найсуворіший кулінарний критик, Лінгвіні розкриває свій секрет про Ремі кухарям. Лінгвіні бере на себе роль офіціанта, а Ремі і його сім'я виконують всю кухонну роботу. Рататуй – результат їх старань, викликає захват у критика. Мультфільм здобув премію “Оскар” у 2008 році.

 

7.“Прекрасна Марта”, 2001.

Країна: Німеччина, Італія, Австрія, Швейцарія. Жанр: мелодрама. В головних ролях: Мартіна Гедек, Максим Фоерст, Серджо Кастеллітто. Режисер: Сандра Неттельбек. Тривалість: 141 хв.

Марта – шеф-кухар французького ресторану в Гамбурзі, створює на своїй кухні справжні шедеври кулінарного мистецтва. Для неї існує тільки робота. Але, коли в автокатастрофі гине її сестра, мати-одиначка, Марті доводиться взяти до себе восьмирічну племінницю Ліну. А потім в їхньому житті виникає він – небезпечний конкурент Марти, новий кухар з Італії –  Маріо, який стає “кращим другом” і “великим татусем”.  А тим часом з'являється справжній батько Ліни...

8. “Шоколад”, 2000.

Країна: США. Жанр: трагікомедія. В головних ролях: Жульєт Бінош, Джуді Денч, Джонні Депп. Режисер: Лассе Галльстрем. Тривалість: 121 хв.

Маленьке французьке містечко живе своїм звичним, розміреним життям — строгі розпорядки і правила, регулярні походи до церкви – і, здавалося б, ніщо не віщує змін. Але раптом в містечку з'являються два нових жителя – Вієнн і її шестирічна дочка Анук. Вони відкривають маленьку крамницю солодощів, в якій Вієнн готує дивовижний шоколад, вміло вгадуючи смаки своїх покупців.

З кожним днем заходячи в крамницю все частіше, жителі містечка починають розуміти, що шоколад таємничої незнайомки має чарівну дію — ворогуючі сусіди стали миритися і усвідомлювати, що їм не подобається старомодний порядок містечка. Але такий розвиток подій зовсім не влаштовує мера. А Вієнн тим часом продовжує готувати шоколад для мешканців, і випадково зустрічає людину, здатну вгадати її бажання…
Фільм екранізовано за однойменним романом англійської письменниці Джоанн Гарріс.  Головну роль виконує Жюльєт Бінош, номінована за неї на премії «Оскар» і «Золотий глобус».

9."1001 рецепт закоханого кулінара”, 1996.

Країна: Грузія, Франція, Україна. Жанр: комедія. В головних ролях: П’єр Рішар, Ніно Кіртадзе, Мішлін Прель. Режисер: Нана Джорджадзе. Тривалість: 95 хв.

Париж, 1995 рік. Під час підготовки виставки Піросмані, Антон Гоголадзе зустрічає стару пані з лукавим поглядом на ім'я Марсель Ішак. У неї є старовинний рукопис, написаний на початку століття матір'ю Антона, грузинською княжною Сесілією Абашидзе, де розповідається історія бурхливого і шахрайського життя кухаря-мандрівника Паскаля Ішака, та історія божевільної останньої любові, яка наздогнала його в Грузії...

Паскаль має намір пробути в країні  всього кілька днів. Він не знає, що його чекають слава, удача, шалене кохання, і, звичайно, йому невідомо, що через багато десятиліть в Парижі виявиться рукопис, який збереже пам'ять про всі ті дивні події.

10. “Крильце чи ніжка”, 1976.

Країна: Франція. Жанр: комедія. В головних ролях: Луї де Фюнес, Колюш, Жюльєн Гійомар. Режисер: Клод Зіді. Тривалість: 100 хв.

Ресторанний критик Шарль Дюшмен (Луї де Фюнес) – беззаперечний авторитет серед рестораторів і гурманів. Своїм головним завданням він вважає збереження кращих традицій французької кухні і боротьбу з її головним ворогом, фабрикантом Жаком Трікателем, власником мережі дешевих ресторанів. У плани Дюшмена входить таємне відвідування ресторанів і фабрики Трікателя, і збір інформації про технології виробництва, щоб потім викрити противника в телепередачі. До реалізації плану він залучає свого сина Жерара (Колюш). Чоловіки  вирушають в подорож. За збігом обставин, Дюшмен потрапляє в ресторан, який колись з його вини позбувся зірок, і ображений власник мріє помститися за це. Під дулом рушниці Дюшмена змушують їсти зіпсовані страви, через що він опиняється на лікарняному ліжку. 

Прийшовши до тями, маестро з жахом помічає, що втратив здатності розрізняти смак їжі. Дюшмени відправляються на фабрику. Таємно проникнувши в цех, вони уважно спостерігають за процесом виробництва і збирають зразки.

Підготувала Софія Божик


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!