10 тез Ганни Гопко у Львові про те, як змінити Україну

3684 0
Координатор Реанімаційного пакету реформ Ганна Гопко вважає, що зараз надзвичайно важливою для українців щодня відчувати свою відповідальність за ситуацію в країні, важливо не опускати рук. Вона переконана, що зміни в свідомості людей стануть тим рушієм реформ, що потрібен Україні. Про те, як Революція гідності змінила Україну і які перспективи відкрила, а також, чому Україні не варто копіювати грузинські реформи – Ганна Гопко розповіла Tvoemisto.tv.

1. Революція гідності стане революцією ефективності, якщо люди будуть щодня докладати зусиль, щоб контролювати владу, співпрацювати з пріоритетними ініціативами.

2. Надзвичайно важливим є зміна людини, зміна свідомості, власної відповідальності щодо долі країни. Важливо, щоб паралельно з реформами, люди також змінювалися.

3. Наше ключове завдання – об’єднати гілки влади у спільному баченні, куди рухатися далі країні, які інструменти мають бути для того, щоби у цей скрутний час для країни, політики між собою не конкурували, тому що така конкуренція не вигідна країні зараз. Зараз треба об’єднувати зусилля.

4. Дуже багато бюрократів і досі при владі, багато людей, які прийшли після стількох смертей, жертв на Майдані – це ті самі старі обличчя, які просто під риторикою Майдану зараз намагаються робити зміни. Ми повинні бути реалістами, маємо бути свідомі того, що насправді система олігархічного клану, система Кучми-Януковича нікуди не зникла за ці 6 місяців після Майдану.

5. Зараз політичні сили більше нагадують закриті акціонерні товариства, які належать олігархам, які керуються інтересами саме бізнес-еліт, але не інтересами країни. І тому цю практику треба змінювати, змінювати правила перевиборів і давати шанс парламенту ставати таку Раду, яка працює на інтереси суспільства.

6. Україна не повинна робити copy-paste досвіду Грузії, тому що ми абсолютно інші і за ментальністю, і за масштабами. Єдине, що в Грузії оті пориви, які були, які нам потрібно теж зрозуміти: потрібно робити реформи, не гаяти часу, об’єднувати, координувати зусилля.

7. Для України важливо:

– потужне громадянське суспільство, яке б якісно контролювало, вимагало прозорості, підзвітності від влади, усіх гілок і в тому числі від нових політичних сил, які тільки з’являться в парламенті;

– оновлення політичної гри.

8. Крім «Реанімаційного пакету реформ», є ще ідея міжнародної мережі партнерства людей, прихильників України в топ-геополітичних центрах світу, для того, щоб імідж України активно просувати.

9. Після Помаранчевої революції дуже багато людей переклали відповідальність на плечі президента, його команди. І зараз надзвичайно важливою є відповідальність людей щодня, не опускання рук, продовження тиску.

10. Війна після анексії Криму, після Майдану – це ще одне випробовування, коли ми зараз кров’ю народжуємо нові еліти, які віддають життя для того, щоб країна була іншою.

Читайте також: 10 тез Саакашвілі у Львові про поразку Путіна та майбутні перемоги України


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!