10 тез Єгора Соболєва про те, кого і як люструватимуть в Україні

2719 0
В Україні люструватимуть посадовців. Принципи люстрації закладено в законі, який Верховна Рада такий прийняла 16 вересня. Громадський діяч Єгор Соболєв був уповноважений Майданом провести люстрацію і саме він розробив закон «Про очищення влади». Як діятиме цей закон, хто потрапить під його дію та хто з вищого керівництва держави відмовився пройти процедуру люстрації – розповів Єгор Соболєв.
Фото: expres.ua

Фото: expres.ua

Автор закону про очищення влади наголошує, втім, що люстрація не буде швидким та простим процесом. І прийняття відповідного закону – це лише початок, розповів Соболєв в інтерв’ю Українській правді. Пропонуємо вашій увазі основні тези цієї розмови:

1. Першим люстрацію має пройти Міністерство юстиції, і далі, після свого очищення, воно буде організовувати очищення інших органів влади. Буде створений громадський орган, куди повинні увійти журналісти і представники громадських організацій, який має контролювати, як проводиться люстрація.

Більше того, про кожен початок перевірки має бути відповідне повідомлення на сайті Мінюсту. Наприклад: "Ми почали перевіряти сержанта Петрова або суддю Петренка. Якщо у вас є факти негідної поведінки цих панів, то повідомляйте нас за такою-то адресою".

2. Фактично закон передбачає включення в люстрацію всієї державної машини і суспільства. Дуже важливо, щоб люди не думали, що ми написали класний закон, і завтра органи влади очистяться. Для цього потрібна багаторічна тяжка робота з намаганням не просто формально виконати закон, пролізти самим та протягти один одного крізь сито люстраційних критеріїв.

Ми маємо справу з сотнями тисяч суддів, прокурорів, СБУшників, міліціонерів та інших посадовців, які тісно об’єднані корупційними зв’язками і будуть робити все, щоб залишитися при владі, яку вони використовують як бізнес.

3. Давайте будемо відвертими: на жаль, в Україні зараз керівниками держави не є Вацлав Гавел, Лех Валенса чи Михайло Саакашвілі, одержимі ідеєю розбудови нових суспільств. Керманичі нашої держави вийшли з системи, яку ми маємо знищити, і тому основним люстратором має бути кожен український громадянин.

4. Головний принцип нашого закону – люстрація має початися згори. Тобто фактично ми використали прислів’я про рибу, яка гниє з голови, та написали цей закон. Ми добре знаємо: якщо "жулік" керує установою, то вона пропала. І, навпаки, якщо установою керує людина з принципами, то вона власноруч вичистить всіх "жуліків".

5. Щодо кожного посадовця, перевірка якого почалась, мають бути надіслані запити у десятки інших органів влади, контролюючих та правоохоронних органів: чи він не був у КДБ, у райкомі Компартії або у ЦК комсомолу. Чи він не сидів на керівній посаді під час Майдану або не був одним із вищих посадовців при Януковичі. Нарешті, яке майно є у нього та у членів його родини, з якими він проживає. Якщо з’ясується, що людина збрехала про майно або не може пояснити своїми доходами, звідки воно взялось, тоді відразу має відбуватися фіксація порушення люстраційних критеріїв і звільнення.

Читайте також: В Україні прийняли закон про люстрацію. Інфографіка

6. Люстрацію міністрів має контролювати Верховна Рада, бо над нею немає вищого керівника. Їхніх заступників, керівників територіальних відділень та їх підлеглих працівників мають контролювати ті міністри, які "переживуть" люстрацію.

7. За тим, щоб все відбувалося саме так, має слідкувати Мінюст, який буде вести реєстр люстрованих осіб. А за тим, щоб це відбулося насправді, має слідкувати все суспільство разом з тим громадським органом з контролю за люстрацією. Тому, якщо десь відбуватиметься шахрайство, наприклад, формальна люстрація, у результаті якої суддя, на якому тавро нема де ставити, буде вважатися таким, що пройшов перевірку, громадяни, журналісти, громадські активісти мають бити на сполох і казати "банду геть".

8. На самому початку обговорення закону з лідерами парламентських сил ми пропонували проведення люстраційної перевірки президента. Але президент відмовився. Ми отримали чіткий сигнал від фракції партії «Удар», що якщо ми не викреслимо президента з переліку осіб, що люструються, то ми не отримаємо їх голосів.

9. Ми написали в законі, що якщо людина є учасником бойових дій у війні за незалежність, то його попередні гріхи, зокрема робота на режим Януковича, вважаються змитими кров’ю. Навіть якщо вони брали участь у переслідуваннях та побитті активістів Майдану. Якщо вони, ризикуючи життям і здоров’ям, боронили Україну від ворога, вони, безумовно, отримають можливість працювати у оновлених та очищених правоохоронних органах. У мене першого не підніметься рука люструвати "Альфу", "Омегу" або "Ягуар", які реально першими вступили в зіткнення на Донбасі, коли армія була недієздатна.

10. Я одночасно і ідеаліст, і людина, яка дуже багато побачила і пережила поганого за останній рік. Я впевнений, що очищення влади ми проведемо. Але цей процес буде супроводжуватися величезним саботажем, необхідністю ще більше тиснути на посадовців, які будуть цей саботаж допускати або організовувати. Не здивуюсь, якщо процес очищення буде супроводжуватись навіть революційними потрясіннями. Але у будь-якому разі ми їх дотиснемо. Головне не вважати зараз, що ми ухвалили закон, і люстрація терміново почнеться. Без нашої волі, без нашого тиску, без нашої одержимості цією ідеєю нічого не буде. Закон – це просто зброя.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!