10 відомих українців про успіх і те, як його досягнути

236893 1
Що таке успіх? У кого питати про це, як не в відомих та успішних у своїй сфері людей. В найскладніший період новітньої історії популярних українців запитали: як стати успішним? що цьому сприяє? і як розвинути свій талант?

Ми публікуємо цей текст в українському перекладі. Оригінал – на сайті видання «Новое время».

Успіху в житті сприяє формула: ідея + віра в неї + робота на результат. Розшифрую. Для мене ідея – це причина, яка повинна мати наслідок. Важливо робити те, що ти любиш, у що віриш. Я б навіть сказав, фанатично любиш, вважаєш справою всього життя, і тоді життя буде сповнене успіху!

Щоб стати успішним, потрібно працювати над собою, а багатство – це вже наслідок праці.

Але все йде від ідей, вони виникають спонтанно і можуть бути божевільними, головне – знати, що немає нічого неможливого. Потрібно придумувати якісні та проривні ідеї та створювати круті продукти. Завжди потрібно пам'ятати, хто ти є і яка твоя мета, стукати – і тобі відкриють, і завжди рухатися вперед.

Андрій Худо, голова наглядової ради Холдингу емоцій !FEST.

Успіх – це неймовірний збіг маси обставин. Але в першу чергу це працьовитість в одному флаконі з вибором мети. Якщо придумати свою власну ідею і наполегливо її реалізовувати, то успіх обов'язково стане супутником.

Втім, ще недавно жартували – мовляв, не родись щасливим, а родись в Донецьку. Минуло кілька років, і ми бачимо, що це не успіх – мати батька з "донецьким" прізвищем Янукович, Азаров, Пшонка або Щербань.

А успіх – це писати якісні статті, як це робив Сергій Лещенко, "заразити" суспільство ідеєю люстрації, що виявилося під силу Єгору Соболєву, або організувати ефективну волонтерську армаду для допомоги нашій армії, за що ми вдячні Юрію Бірюкову та Юрію Касьянову.

Вахтанг Кіпіані, головний редактор інтернет-проекту Історична правда.

Немає нічого дієвішого для досягнення успіху, ніж зосередженість і дисципліна. Без дисципліни успіх неможливий, тому що успіх не буває разовим досягненням. Тому потрібно час від часу здійснювати маленькі успіхи, щоб прийти до великого. А без маленьких успіхів можливі періоди падіння. Тому найголовніше – це наполегливість і періодичні зусилля. А для цього потрібна концентрація, для цього потрібно не відволікатися. Тому важливе розуміння пріоритетів і наполегливість, уміння переживати короткочасні поразки, просто інвестуючи їх у майбутній успіх.

Олександра Кольцова (Каша Сальцова), співачка.

Я думаю, найголовніше – вчасно зрозуміти, яке заняття для тебе може бути справою всього життя. Якщо ти не помилився з вибором, дуже важливий вибір наставника або зразка для наслідування, кумира, того, хто безкорисливо підкаже дорогу. Для мене такою людиною став наш найвидатніший письменник сучасності Павло Архипович Загребельний.

Що стосується освіти, то вона важливіша для формування світогляду, ніж для перших кроків у кар'єрі. Швидкий подальший розвиток без постійного самовдосконалення – неможливий.

А ось в збіг обставин не дуже вірю. З часом ефект від працьовитості позначиться більше, ніж випадок або кумівство.

Олександр Красовицький, гендиректор і власник видавництва Фоліо.

З одного боку, успіх – це пастка для людства. Думаю, виходячи з багатьох критеріїв, Путін – цілком успішна людина, яка підім'яла під себе, доїть, використовує країну з величезними ресурсами. Його ім'я відоме багатьом, він – медійний персонаж, багатий, обліплений мільйонами шанувальників. У нього навіть є своя пісня.

З іншого боку, ніщо так не окриляє людину, як любов і успіх. Людина куди частіше опускає руки, ніж почувається окриленим.

Людина продовжує жити в людях, які її пам'ятають і люблять, і в своїх справах. І краще, щоб тебе згадували з любов'ю, ніж проклинали. Успіх, на мій погляд, – це привносити що щось хороше в це життя, а не забирати.

Лариса Денисенко, письменниця.

Всі досягають успіху по-різному, але головне – вибрати собі мету в житті і наполегливо до неї йти, а вже під цю мету займатися освітою, самоосвітою і основною діяльністю. Я і сам за такими установками живу. А свідоме визначення своєї мети у мене почалося ще під час навчання в технікумі, десь в 18 років.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України.

Думаю, у кожного є внутрішня тяга, яка і веде, просто потрібно вміти до неї прислухатися і вірити їй. Саме вона і підкаже, яку освіту обрати і коли потрібно відпустити, а коли – наполягати.

Крім того, важлива наявність наставників. Зазвичай, це успішні люди, їх потрібно цінувати, адже завдяки їм розкривається потенціал, який є у кожного.

Чималу роль відіграє і збіг обставин. Це такий фактор, який не можна запрограмувати, але потрібно знати, що світ все ж має якусь дещицю таємниці, і це завжди додає хімії.

Тому моє кредо – потрібно готуватися до успіху. Це абсолютно інша стратегія, ніж знижувати ризики.

Ірина Соловей, засновник сайту соціально-культурних ініціатив BigIdea та проекту Спільнокошт.

Коли батьки не заможні, і ти у віці 6 років, як дар небес, з’їдаєш у Львові окраєць хліба, привезений татом-інженером з Кемерово. Коли ти сам вибираєш вчителів, чи то вони в Києві, чи в Москві, чи в Тбілісі,— відстані не мають значення. Коли дівчинка, яку ти вперше поцілував в піонерській кімнаті в 12 років, і досі тебе терпить. Коли “правильними” людьми стають друзі, з якими можеш до ранку говорити про мистецтво, мріяти, фантазувати — не маючи ані шеляга за душею. Коли обставини складаються вдало, але ти попри логіку ускладнюєш ситуацію і вибираєш довший шлях — тоді тобі щастить у всьому і завжди, а будь-яка робота перетворюється на творчість.

Сергій Проскурня, режисер

Чітке бачення мети і внутрішній світ. [А щоб досягти миру], необхідно намагатися ставитися до інших так, як хотів би, щоб ставилися до тебе. Принаймні, ця перевірена істина мені неодноразово допомагала налагоджувати відносини і бути в мирі з самим собою.

І, крім того, необхідно знайти способи, завдяки яким поставленої мети можна досягти.

Андрій Куликов, телеведучий.

У мене є така формула успіху – дуже проста і відома: талант і працездатність. Адже Бог дає нам талант, а решта ти відпрацьовуєш і реалізуєш.

Але якщо не працювати стільки, щоб був результат, то нічого з цього не вийде. За своєю професією я знаю багато людей, які просто багато працювали, але це нічого не вирішувало, оскільки без таланту можна досягти лише посередніх успіхів.

Водночас саме талант визначає спосіб життя, і він [талант] не відпустить доти, поки не реалізуєш все, що дано. І це все видно по дійсно талановитих людях. Ну а якщо талант невеликий, то в цьому випадку все йде 50/50. Це показує історія мистецтва, яку я непогано знаю.

Анатолій Криволап, художник.

Теоретично – це своєчасно виявлені і професійно розвинені здібності плюс працьовитість і удача.

А практично, як у випадку України, – це гроші плюс зв'язки й уміння догоджати начальству, а також відсутність принципів. А в поєднанні з працьовитістю - це шлях до абсолютного успіху.

Євген Комаровський, педіатр, автор популярних книг для батьків, телеведучий.


Читайте також:
3 Листопада, 2019 19:37
chensiko
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!