10 заходів польської програми Форуму видавців у Львові

2781 0
У Львові стартував ХХІ Форум видавців у Львові. Польща у програмі найбільшої книжкової події року представлена цікавою програмою лекцій, обговорень та презентації. Серед цьогорічних гостей заходу – важливі постаті польської культури – Януш Ґловацький та Анджей Стасюк.
Фото: firstcomeflowers.typepad.com

Фото: firstcomeflowers.typepad.com

Tvoemisto.tv пропонує 10 заходів програми Польського Інституту на ІХ Міжнародному літературному фестивалі Форуму видавців у Львові:

11 вересня (четвер)

1. «Приховане». Відкриття художньої виставка, створеної Євгеном Самборським за романом Вітольда Ґомбровича «Порнографія». 16:00-16:45, вул. Фредра, 6. кв.1. Учасники: Роман Малиновський, Євген Самборський.

2. Творча зустріч: спеціальний гість фестивалю Анджей Стасюк (Польща). «Галицькі оповідання» (видавництво «Старого Лева», перекладач Тарас Прохасько). Модератор Тарас Прохасько. 20:00-21:45, Перший український театр для дітей та юнацтва (вул. Гнатюка, 11). Учасники: Мар'яна Савка, Тарас Прохасько, Анджей Стасюк/

12 вересня (п’ятниця)

3. Зустріч з Монікою Шнайдерман (видавництво Czarne). Модератор Андрій Бондар. 15:00-15:45, аАнтикафе «CoMMuna», вул. Галицька, 1, 2 поверх. Учасники: Мар'яна Савка, Тарас Прохасько, Анджей Стасюк.

4. Презентація книги: Анджей Стасюк. «Галицькі оповідання» (видавництво «Старого Лева», перекладач Тарас Прохасько). Модератор Тарас Прохасько. 17:00-17:4, театр ім. Леся Курбаса (вул. Леся Курбаса, 3). Учасники: Мар'яна Савка, Ірина Старовойт, Анджей Стасюк, Тарас Прохасько.

5. Зустріч фізиків і ліриків. Зустріч з Янушем Леоном Вишневським. 18:00-19:30,Український католицький університет (вул. Хуторівка, 35а).

6. Зустріч зі спеціальним гостем фестивалю Янушем Ґловацьким. Модератор Олександр Ірванець. 18:00-19:30, Львівський драматичний театр ім. Лесі Українки (вул. Городоцька, 36). Учасники: Олександр Ірванець, Януш Ґловацький, Олена Леоненко.

7. Презентація книги: «Український палімпсест. Оксана Забужко у розмові з Ізою Хруслінською». 19:00-21:00, Перший український театр для дітей та юнацтва (вул. Гнатюка, 11). Учасники: Оксана Забужко, Гурт: "ТЕЛЬНЮК: Сестри", Ізабела Хруслінська.

13 вересня (субота)

8. Презентація книжки Дороти Тераковської "Мишка" за участі перекладачки книжки Дзвінки Матіяш. 15:00-15:45, Наукова бібліотека ЛНМУ ім. Данила Галицького (вул. Січових Стрільців, 6). Учасники: Дзвінка Матіяш, Ксенія Харченко, Іван Андрусяк.

9. Презентація нової книжки Януша Леона Вишневського «Grand-готель». 15:00-16:00, Палац мистецтв (вул. Коперника, 17), конференц-зал. Учасники: Януш Леон Вишневський.

10. Презентація антології драматургії «Найвищі будинки, найглибші могили» Януша Ґловацького. 19:00-19:45, книгарня «Є» (просп. Свободи, 7). Учасники: Олександр Ірванець, Януш Ґловацький, Олена Леоненко.

Довідка:

Януш Ґловацький – прозаїк, драматург, сценарист. Дебютував 1960 року в виданні «Almanach Młodych». Справжній успіх прийшов до нього після спільного із Марком Півовським сценарію до фільму "Рейс", визнаного кращою польською кінокомедією. За два тижні до запровадження в Польщі військового стану, себто у грудні 1981-го Ґловацький їде до Лондона, де готується постановка його п'єси «Попелюха». Сталева завіса робиться цілковито непроникною саме в день прем'єри. Назад, до Польщі Ґловацький повернеться через досить багато років, уже не з Англії, а з Америки, відомим драматургом. 

Анджей Стасюк – прозаїк, поет, есеїст. Його виганяли зі шкіл, він дезертирував з армії, за що півтора року сидів у в'язниці. У 1987 виїхав із столиці та оселився в Нижніх Бескидах. З найменшою терпимістю до літературних салонів і чиновництва він рухається з Варшави до будинків у провінціях, з яких надсилає свої тексти до найпопулярніших і найпрестижніших газет і журналів Польщі. У 1996 разом з дружиною (Монікою Шнайдерман) засновує в селі Воловець «Видавництво «Чарне», що спеціалізується на літературі Центральної та Східної Європи.

За матеріалами прес-служби Польського інституту в Києві


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!