10 змін законодавства у листопаді: дублікат трудової і зменшення акцизів

2013 0
Щомісячно в Україні приймаються десятки нових законів та підзаконних актів, вносяться зміни до вже прийнятих, коригуються та уточнюються. Аби ви були в курсі усіх змін, що можуть вплинути на ваш бізнес або побут, Tvoemisto.tv публікує огляд-моніторинг законодавства за листопад 2014 року.
Фото: skyrise.com.ua

Фото: skyrise.com.ua

Огляд законодавства підготовано юридичною компанією HD Partners.

1. Забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб

Прийнято закон, що встановлює гарантії дотримання прав, свобод та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб. Законом передбачено особливості обліку та реєстрації місця проживання таких осіб.

Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виданою територіальним органом ДМС з терміном дії 6 місяців. Обліковуватимуть таких осіб шляхом унесення відомостей про них до Єдиної інформаційної бази даних.

Оформити документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, переселенці можуть в органі ДМС за місцем свого фактичного проживання.

Для взятої на облік внутрішньо переміщеної особи реалізація прав на зайнятість, пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, на отримання соціальних послуг здійснюється відповідно до законодавства України.

Перереєстрація безробітних, яких у подальшому було зареєстровано як внутрішньо переміщені особи, здійснюється державною службою зайнятості за місцем перебування фактичного проживання особи у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Громадянин пенсійного віку, особа з інвалідністю, дитина-інвалід та інша особа, яка перебуває у складних життєвих обставинах, яких зареєстровано внутрішньо переміщеними особами, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи.

Зареєстрована (взята на облік) внутрішньо переміщена особа, яка звільнилася з роботи (припинила інший вид зайнятості), за відсутності документів, що підтверджують факт звільнення (припинення зайнятості), періоди трудової діяльності та страхового стажу, реєструється як безробітна та отримує допомогу по безробіттю, соціальні та інші послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття відповідно до чинного законодавства.

Зареєстрована (взята на облік) внутрішньо переміщена особа, яка не звільнилася з роботи (не припинила інший вид зайнятості), у разі неможливості продовження роботи (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю та соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття може припинити трудові відносини, надавши нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення працівником трудових відносин з підтвердженням того, що ця заява таким громадянином надіслана роботодавцю рекомендованим листом (з описом вкладеної до нього такої заяви).

Також, законом визначено перелік прав та обов’язків внутрішньо переміщених осіб.

Повний текст.

2. Отримуємо дублікат трудової книжки

Дублікат трудової книжки може бути виданий за новим місцем роботи у зв'язку з відсутністю доступу до трудової книжки працівника внаслідок надзвичайної ситуації, передбаченої Кодексом цивільного захисту України, або проведення антитерористичної операції на території, де працював працівник.

Дублікат видається на підставі заяви працівника та отриманої ним у письмовому вигляді інформації зі штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації про виникнення надзвичайної ситуації або Антитерористичного центру при Службі безпеки України про проведення антитерористичної операції на території, де працював працівник, що надається в довільній формі.

У разі відновлення доступу до трудової книжки записи з дубліката про періоди роботи переносяться до трудової книжки. При цьому на першій сторінці дубліката робиться напис: "Дублікат анульовано", посвідчується печаткою роботодавця за останнім місцем роботи працівника та дублікат повертається його власнику.".

Повний текст.

3. Перереєстрація автомобілів, зареєстрованих на тимчасово окупованій території України

На території України в Центрах надання послуг ДАІ будь-які дії, пов'язані з перереєстрацією транспортних засобів, можливі тільки за умови підтверджуючих документів щодо реєстрації їх на території України. Тобто, щоб перереєструвати транспортний засіб, власник повинен надати до будь-якого Центру надання послуг ДАІ паспорт громадянина України, ідентифікаційний номер платника податків, національне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та пред'явити авто з номерними знаками, виданими на території нашої держави.

Роз'яснення.

4. Реєстраційні дії щодо юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, місцезнаходженням/місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції.

Встановлено, що державними реєстраторами юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців реєстраційних служб територіальних органів Міністерства юстиції України в областях та місті Києві здійснюються:

1) державна реєстрація фізичних осіб, які мають намір стати підприємцями, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції, за адресою тимчасового проживання без вимоги наявності реєстрації місця проживання за місцем проведення реєстраційних дій;

2) проведення реєстраційних дій щодо зміни місцезнаходження юридичних осіб та місця проживання фізичних осіб – підприємців, місцезнаходженням/місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції, та проведення інших реєстраційних дій щодо цих осіб.

Проведення реєстраційних дій, пов’язаних із зміною складу засновників (учасників) та керівника юридичної особи, місцезнаходженням якої є територія проведення антитерористичної операції, у період її проведення забороняється.

Державні реєстратори юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які провели реєстраційні дії щодо зміни місцезнаходження юридичних осіб та місця проживання фізичних осіб – підприємців, місцезнаходженням/місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції, протягом десяти робочих днів з дати державної реєстрації таких змін забезпечують надсилання документів, поданих для їх проведення, за новим місцезнаходженням юридичної особи або за новим місцем проживання фізичної особи – підприємця, якщо воно не збігається з місцем їх подачі.

Повний текст.

5. Валютні обмеження

Продовжено дію валютних обмежень для експортерів та імпортерів на період з 22 листопада 2014 до 02 грудня 2014. Розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів потрібно й надалі здійснювати протягом 90 днів.

Збереглася вимога про обов’язковий 75-відсотковий продаж інвалюти на міжбанківському валютному ринку або безпосередньо НБУ.

Повний текст.

6. Розрахунки з нерезидентами

 

Нацбанк скасував тимчасове обмеження на інвалютні операції при здійсненні:

-                      розрахунків за імпортними операціями без увезення товару на територію України;

-                      платежів за імпортними договорами, за якими продукція була ввезена на територію України та здійснено митне оформлення на підставі ввізної митної декларації, дата оформлення якої перевищує 180 днів.

Знижено поріг документального підтвердження відповідності контрактних цін ринковим зі 100 000 до 50 000 євро щодо операцій резидентів із нерезидентами по оплаті робіт, послуг, права інтелектуальної власності.

Повний текст.

7. Акцизні марки подешевшали

Вартість акцизної марки на алкоголь та тютюн зменшилась. Так одна марка акцизного податку для алкогольних напоїв коштуватиме 0,1926 грн., для тютюнових виробів — 0,091 грн.

Також, запроваджено акцизні марки нового зразка на алкогольні напої та тютюнові вироби вітчизняного та імпортного виробництва.

Повний текст.

8. Зміни подання заяв до органів Антимонопольного комітету України про надання дозволу на узгоджені дії суб'єктів господарювання

Антимонопольний комітет розпорядженням від 23.09.2014 затвердив зміни до Положення про узгоджені дії, якими, зокрема, передбачено, що одержання дозволу на узгоджені дії суб'єктів господарювання не звільняє від необхідності одержання дозволу на концентрацію суб'єктів господарювання, якщо необхідність такого дозволу передбачена законодавством.

Повний текст.

9. Встановлення ціни договору

Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, встановлених законом (стаття 192 Кодексу). Також згідно зі статтями 524, 533 Кодексу зобов'язання має бути виражене в грошовій одиниці України - гривні. Сторони можуть визначити грошовий еквівалент зобов'язання в іноземній валюті. Грошове зобов'язання має бути виконане в гривнях.

Якщо в зобов'язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті в гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом. Використання іноземної валюти, а також платіжних документів в іноземній валюті при здійсненні розрахунків на території України за зобов'язаннями допускається у випадках, порядку та на умовах, встановлених законом.

Щодо питання нарахування індексу інфляції за зобов'язанням, вираженим в іноземній валюті, у разі його порушення слід зазначити, що відповідно до частини другої статті 625 Кодексу боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлено договором або законом.

Відповідно до Методологічних положень щодо організації статистичного спостереження за змінами цін (тарифів) на споживчі товари (послуги) і розрахунку індексу споживчих цін, затверджених наказом Держкомстату України від 14 листопада 2006 року № 519, показником, який характеризує рівень інфляції, є індекс споживчих цін, що розраховується в гривнях.

Повний текст.

10. Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість

Міністерство фінансів України затвердило положення  про реєстрацію платників податку на додану вартість.

Положенням визначається порядок:

  • реєстрації платників податку на додану вартість;
  • анулювання реєстрації платників податку на додану вартість;
  • ведення реєстру платників податку на додану вартість (далі - Реєстр);
  • присвоєння індивідуального податкового номера платника податку на додану вартість;
  • оприлюднення даних з Реєстру;
  • перереєстрації платників податку на додану вартість;
  • ведення документації при реєстрації / анулюванні реєстрації платників податку на додану вартість;
  • формування і надання витягів та довідок з Реєстру.

Положенням визначаються форми:

  • заяв про реєстрацію платників податку на додану вартість;
  • документів про анулювання реєстрації платників податку на додану вартість;
  • журналів реєстрації платників податку на додану вартість;
  • інших документів з питань реєстрації/анулювання реєстрації, перереєстрації платників податку на додану вартість;
  • запитів про отримання витягу та довідки з Реєстру;
  • витягу та довідки з Реєстру.

Повний текст.

Підготувала Роксолана Данилко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!