У 10-річного хлопчика зі Львівщини виявили аутоімунний енцефаліт після коронавірусу

2569 0
Хвороба прикула його до ліжка, тож тепер, після лікування, Назар проходить реабілітацію і повертає навички ходити, стояти й сидіти.
Скрін з відео ЗУСДМЦ

Скрін з відео ЗУСДМЦ

Львівські лікарі понад місяць боролися за можливість 10-річного Назара зі Львівщини знову рухатися. Раптова хвороба прикула його до ліжка. Медики запідозрили у хлопчика аутоімунний енцефаліт, який, ймовірно, став наслідком ковіду.

Джерело: пресслужба Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

За словами лікарів, все почалося з затяжної гарячки. Вона продовжувалась понад два місяці. Далі раптово у хлопця з’явились розлади травлення та наросла неврологічна симптоматика. Перебуваючи в інфекційній лікарні, Назар впав у кому. Після цього його почали лікувати і запідозрили аутоімунний енцефаліт.

«Дані лабораторних та інструментальних досліджень, характерна клінічна картина дають нам підстави говорити саме про аутоімунний енцефаліт (ймовірно, після перенесеного covid-19). Призначене згідно з протоколами лікування було ефективним, зараз хлопчина продовжує терапію гормонами, поступово зменшуючи дозу», – повідомляє імунологиня ЗУСДМЦ.

Читайте також: У МОЗ розповіли, як безкоштовно отримати ліки при обструктивних хворобах легень

Одним із найважливіших етапів відновлення 10-річного хлопчика були реабілітаційні заняття. Команда реабілітологів на основі функціональних обстежень розробила план індивідуальних занять. Назарко почав відвідувати ці заняття з перших днів перебування у педіатричному відділенні. Хлопчик понад три тижні посилено працював у реабілітаційному залі над зміцненням м’язів. Лікарі повідомляють, що лікування проходить успішно і стан Назарка дозволяє йому перебувати вдома, самостійно себе обслуговувати, також навчатися.

Довідка

Аутоімунний енцефаліт – це аутоімунне захворювання головного мозку, при якому запалюється одна або дві його півкулі. Зазвичай від такої хвороби страждають підлітки до 14-16 років. Підступність аутоімунного енцефаліту в тому, що його прояви схожі на симптоми багатьох інших хвороб: від банального ГРВІ до неврозу, депресивного стану або психіатричних патологій. Зазначимо, що аутоімунний енцефаліт може виявлятися такими симптомами:

  • не характерна поведінка, загальне почуття збентеження або галюцинації;
  • висока температура;
  • судоми,
  • нудота блювота;
  • втрата свідомості;
  • нездатність говорити або контролювати рухи;
  • відраза до яскравого світла;
  • втрата сну.

 

Нагадаємо, що наші лікарі закликають батьків бути уважними до скарг дітей на самопочуття. Коли виникає лихоманка незрозумілого генезу, не займатися самолікуванням, а звернутися по допомогу до сімейного лікаря. За можливості варто зробити тести на грип та ковід під час хвороби. Якщо гарячка у дитини тримається тривалий час, необхідно проконсультуватися в імунолога чи гематолога.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!