Бізнес залишили виживати та знову Аваков і Ємець. Головне за ніч і минулу добу

2758 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Економічна правда

Фото: Економічна правда

Коронавірус – Львів – Київ. Станом на 22:00 25 березня в Україні 145 лабораторно підтверджених випадків COVID-19 (плюс 48), з них 5 летальних, 1 пацієнт одужав. Велика небезпека у тому, що коронавірусом в Україні почали заражатися медики – чотири випадки у Тернопільській області.

Цифри починають вражати, проте незрозуміло, чи це наслідок поширення територією України коронавірусу, чи лише те, що нарешті запрацювали тест-лабораторії і це результати аналізів станом ще на минулий тиждень.

На Львівщині кількість підтверджених випадків коронавірусу залишилась незмінною – дві особи. Учора звернулося ще сім осіб з підозрою. Зараз на лікуваннів інфекційній лікарні 44 пацієнти, на самоізоляції  – 53.

Читайте також: За незаконне вивезення за кордон масок і антисептиків буде кримінальна відповідальність

Щодо світу, то Італія та Іспанія уже випередили Китай за кількістю смертей. Зокрема, з часу поширення короновірусної хвороби в Італії від неї померли 7503 людини, в Іспанії – 3647, Китаї – 3287.

Аваков – Ємець. Загальнонаціональний карантин, який мав тривати до 3 квітня, учора продовжили до 24 квітня включно. 

А головні лобісти надзвичайного стану Арсен Аваков та Ілля Ємець знову висловились за його введення. Правда, зробили це приховано, коментуючи поточну ситуацію з поширенням коронавірусу в Україні. Проблема лише в тому, що розуміння надзвичайного стану Ємця і Авакова можуть дуже суттєво відрізнятися, і це якраз найбільше насторожує у цій ситуації.

Зокрема, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція не буде відслідковувати переміщення українців за допомогою мобільних операторів по ip. За його словами, робити таке можна, але це порушення конституційних прав і знову згадав про введення надзвичайного стану. «Поки не введений режим надзвичайного стану, ніхто через телефон не буде відслідковувати переміщення кожної людини», – сказав він.

У свою чергу міністр охорони здоров’я Ілля Ємець сказав, що зараз треба діяти «хірургічно», інакше кількість смертей від коронавірусу в Україні може бути катастрофічною.

Читайте також: 13 годин на добу. Як це працювати на доставці під час карантину

За його словами, є три можливості здолати інфекцію. Це профілактика – не впустити в Україну вірус. Другий – локалізація і третій – лікування. Ємець вважає, що медична система України в силу різних причин до них не готова і додав, що терапевтичні методи «вже не врятують ситуацію». «Треба діяти рішуче, хірургічно», – наголосив міністр.
 
Прокуратура. Щойно призначена генпрокурорка Ірина Венедіктова під час карантину взялась відновлювати честь прокурорського мундиру. Повідомляється, що на зустрічі нової очільниці із групою нардепів було схвалено пропозицію внести зміни до чинного закону «Про прокуратуру» для відновлення класичних чинів прокурорів.

 

Чи з цього слід розуміти, що з реформою генпрокуратури вже все завершено і наступним кроком Венедіткової буде повернення відомству усіх попередніх функцій?

Бізнес. Симптоматично, що про бізнес, який би мав витягнути Україну з кризи ніхто зараз не думає. Досі не зрозуміло, як влада і чи буде взагалі допомагати малому та середньому бізнесу. Виглядає на те, що підприємців хочуть знову залишити сам на сам з їхніми проблемами.

Читайте також: Тримай дистанцію. Чи повинні чиновники вдягати захисні маски під час нарад

За прогнозами Європейської Бізнес Асоціації, продовження жорстких обмежувальних заходів може призвести до скорочення ВВП України від 4 до 9%. «Варто приймати зважені та конструктивні кроки, адже через місяць це буде робити пізно. За непрацюючої економіки, питання зайнятості населення, здійснення необхідних виплат і допомог та навіть медичне забезпечення можуть опинитися під загрозою. Крім того, сотні тисяч людей ризикують залишитися без роботи», – ідеться в повідомленні ЄБА.

До слова, сенат США прийняв законопроєкт про виділення 2,2 трильйони доларів для стимулювання економіки через пандемію коронавірусу. Звичайно, ми не США, але є багато інших  інструменнтів, якими можна було б допомогти бізнесу. 

В Україну повертається тепло – прогнозується до плюс 16. Тому грійтеся, бережіть себе і родини, а в теплі і коронавірус швидше згине, гарного Вам дня!

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!