11 авторок написали книжку про Львів та любов

2409 0
У видавництві «Піраміда» вийшла нова антологія «Львів, львів’янки, любов». Одинадцять авторок, що живуть у Львові, відтворюють на сторінках книги образ свого, особливого міста з його історією, іменами, вуличками, кам’яницями.
Фото: Роман Балук/ZIK

Фото: Роман Балук/ZIK

«Нова антологія має яскраво виражений гендерний ухил: авторки – усі жінки. З різними характерами й прихильностями, уподобаннями та стилями, прагненнями й набутками, досвідами й професіями. Але вони всі вибрунькувалися на родовому дереві міста, яке люблять. Люблять тихо чи несамовито, проте не позірно. Тому образ Міста проступає на сторінках не пахощами кави чи гарячого шоколаду, а іменами, вуличками, кам’яницями, годинниками», – зазначається в анотації до книги, пише ZIK.

У книзі зібрані фрагменти нових романів і оповідання та новели як авторок з літературною біографією, так і початківців. Це Тетяна Вергелес, Маріанна Вдовиковська, Тетяна Грунська, Любов Долик, Оксана Кришталева, Оксана Лозова, Христина Лукащук, Катерина Міхаліцина, Надія Мориквас, Ірина Показанова та Жанна Слоньовська.

Упорядниця – відома письменниця Оксана Думанська. Вона розповіла, що цю книгу їй хотілося присвятити саме Львову. Відтак, все, що у ній є, – пов’язане з цим містом.

«Усі авторки, де б вони зараз не мешкали, так чи інакше пов’язані зі Львовом. Тексти третини із них – взагалі дебют. Наприклад, Жанна Слоньовська, письменниця з Польщі, уже видавалась польською, а в антології представлено перекладений українською фрагмент із її роману. Маріанна Вдовиковська, яка мешкає в Ірландії, пише поезії для Арсена Мірзояна-Бабурки, у цій книзі вперше публікує прозу. Катерина Міхаліцина, львівська поетеса, теж вперше постає тут автором прози. Маємо письменницький дебют Тетяни Вергелес, за який я дуже рада. Бо Тетяна часто каже, що не письменниця, а насправді дуже багато письменників мали б позаздрити її влучному слову. В антології представлені і вже знамениті люди. Це Христина Лукащук, кілька разів коронована на «Коронації слова». У книзі «Львів, львів’янки, любов» поданий фрагмент з її повісті «Любов практична», яка ще ніде не публікувалась. Також це Надія Мориквас – надзвичайно цікава львівська авторка, яка пише переважно іронічну прозу, а в антології розміщений фрагмент з її нового роману про Львів 1943 року», – розповіла Оксана Думанська.

Презентацію книги «Львів, львів’янки, любов» планують провести ближче до Форуму видавців. Однак книгу «Львів, львів’янки, любов» вже незабаром можна буде знайти у мережі книгарень. Зокрема, вона вже з’явилась у книгарні «Є».

«В країні тривають воєнні дії, і говорити про такі речі зараз – трохи не до часу. З іншого боку, треба доводити, що життя триває. І більше – триває життя літератури, яка, думаю, після всіх цих подій оновиться, – зауважила Оксана Думанська. – Як львів’янка уже 38 років, я хотіла довести, що «Львів, львів’янки, любов» – це якраз та жіноча і жіночна проза, яка зараз потрібна, аби про наше місто знали якомога більше – не тільки по Форуму видавців, а й по автурі, котра тут присутня і на яку потрібно звертати увагу видавцям».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!