11 лекцій про митрополита. Чим у Львові запам'ятався проєкт «Бієнале Шептицький». Відео

2120 0
Мета проєкту – модернізувати постать митрополита Андрея Шептицького та привернути увагу креативних середовищ до його ідей.
фото: уку

фото: уку

Центр Шептицького Українського католицького університету провів масштабний проєкт «Бієнале Шептицький/Sheptytsky Biennale» за підтримки Українського культурного фонду. Завтра у Львові відбудеться останній день у межах події. Мета проєкту – модернізувати постать митрополита Андрея Шептицького та привернути увагу креативних середовищ до його ідей.

Український католицький університет є спадкоємцем культурно-освітньої спадщини митрополита. Саме Андрей Шептицький заснував Богословську академію, яка згодом переросла в УКУ. Він підтримував молодих митців, опікувався школами та сприяв Пласту, розвивав кооперативний рух, займався активною антимілітарною та антитоталітарною діяльністю. Сьогодні ім’я митрополита відоме обмеженій аудиторії і асоційоване здебільшого з церковною галуззю. Саме тому Центр Шептицького розпочинає проект популяризації ідей митрополита, які б об’єднали навколо себе українське суспільство.

Загалом «Бієнале Шептицький/Sheptytsky Biennale» – це:

  • 11 публічних лекцій про Шептицького
  • VLOG публіциста, віце-ректора УКУ Мирослава Мариновича про митрополита
  • Open Call для молодих художників, онлайн виставка фіналістів на сайті sheptytsky.ucu.edu.ua
  • Онлайн-семінар «Шептицький для освітян»
  • Документальний фільм «Історичної правди» про Андрея Шептицького
  • Навчальний бізнес-кейс від Lviv Business School з відомими підприємцями та інтелектуалами.

25 серпня визначили фіналістів Open Call від Центру Шептицького УКУ. На конкурс подалось більш ніж 280 учасників з усіх куточків України. А 7 жовтня у Центрі Шептицького відбулось нагородження переможців Open Call в межах «Бієнале Шептицький», де перше місце посіла Марія Білінська, друге – Альбіна Ялоза, а третє – Михайло Барабаш. Роботи переможців та фіналістів вже можна знайти на сайті

Для довідки 

Митрополит Андрей Шептицький – український релігійний діяч, меценат, єпископ Української греко-католицької церкви, доктор права. Від 17 січня 1901 до смерті – митрополит Галицький та Архієпископ Львівський, предстоятель Української греко-католицької церкви. Належить до знатного галицького роду Шептицьких. За мудрі настанови й великі труди отримав багато народних імен: Український Мойсей, Духовний будівничий, Провідник української нації, Великий митрополит.

За час свого служіння значно розбудував греко-католицьку церкву як в Україні, так і за кордоном. Будучи одним із найбагатших людей Галичини, щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. Заснував у Львові Греко-католицьку богословну академію, наступником якої є УКУ.

Партнерська публікація

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!