12 «нерозкручених» фестивалів цього літа

3942 0
Пропонуємо вам перелік фестивалів літа 2015 року, про які українці знають менше, ніж варто було б.
фото: cultprostir.ua (Eva Rinaldi)

фото: cultprostir.ua (Eva Rinaldi)

Як і в боксі, у музичних фестивалів є свої вагові категорії. Гучність імені, історичний шлях, фінансові можливості – у кожного свій масштаб. Тому, складаючи фестивальну карту літа в Україні, Cultprostir.ua свідомо не включив до неї Alfa Jazz Fest (25–28 червня), «Джаз Коктебель» (22 серпня – 6 вересня), а також фестивалі «Захід» (14–16 серпня ) та «Країна мрій» (20–21 червня). Усі вони більш-менш впевнено почувають себе в медіа-просторі: їх знає і обговорює широка аудиторія. Чого не скажеш про невеликі українські фестивалі або ті, що тільки набирають обертів. Пропонуємо вам їх перелік.

«Рок-булава», 2021 червня

Місце: Переяслав-Хмельницький

Учасники: вітчизняні «Без обмежень», «Шепіт Нагваля», «Роллікс», Morphine Suffering, «Кімната Гретхен» (всього – близько 50 виконавців).

Особливості: в лайнапі превалює рок-музика, територія фесту включатиме в себе два наметові містечка – платний і у вільному доступі. Пам'ятки архітектури Переяслава-Хмельницького та пляж на березі Дніпра – бонуси до двох днів драйву. Сторінка в Facebook.

«Трипільське коло», 2528 червня

Місце: Ржищів (Київська область)

Учасники: «Тартак», Atmasfera, Mad Heads, The Doox і ще десятки українських артистів, плюс Анандіта Басу (Колумбія), Besh o drom (Угорщина), Pawa (Білорусь).

Особливості: чотири сцени в полі під Ржищевом і близько тридцяти творчих майданчиків з майстер-класами, семінарами, кінопоказами та театральними постановками. За традицією, фестиваль присвячений одній із чотирьох стихій Землі – цього разу це вогонь. Організатори називають своє дітище «територією, вільною від агресії, алкоголю, тютюну та наркотиків». Офіційний сайт.

Ostrov Festival, 2829 червня

Місце: Київ, Труханів острів

Учасники: гуру техно-музики Карл Крейг (США) і його співвітчизник, хаус-майстер Шон Рівз. Десант із Німеччини – дует Booka Shade та маестро DJ Koze, що пройшов електрофанк, хіп-хоп і мідні труби. Одразу троє артистів з Румунії – Petre Inspirescu, Piticu, Barac. Український підрозділ фестивалю очолюють ONUKA і Cepasa.

Особливості: судячи з фестивальної карти сезону, це буде єдиний масштабний танцювальний форум літа в Києві. Статус учасників, їхній асортимент і компактний дводенний формат говорять про те, що нудьгувати тут буде ніколи. Три сцени зі своїми жанровими відмінностями кожна. Лаунж-зона, фуд-корт, частина території, накрита тентом. У фестивалю ще планується пре-паті, так що, по суті, він розпочнеться 27 червня. Офіційний сайт.

«Файне місто», 35 липня

Місце: аеропорт Тернополя (5 км від міста)

Учасники: «Скрябін», «Бумбокс», Brutto, The Hardkiss, O.Torvald, Jinjer, Brunettes Shoot Blondes, Zapaska, Tape Flakes, «Гапочка», Vivienne Mort і ще кілька десятків українських виконавців.

Особливості: чотири сцени, одна з яких називається Tribute – там заплановано сети груп, які виконують матеріал легенд (від Rammstein та Iron Maiden до Sum41). Очікується візит Дейва Еванса, першого вокаліста AC/DC. Будуть безкоштовне і платне наметові містечка, різноманітне харчування (при цьому дозволено проносити на територію свою їжу та напої). Офіційний сайт.

«Холодний Яр», 35 липня

Місце: село Грушівка (Кам'янський район, Черкаська область)

Учасники: хедлайнери – «Гайдамаки» та «Тінь Сонця», серед інших – «Фіолет», «КораЛЛі», «Веремій» і ще кілька українських гуртів.

Особливості: організатори події називають його «фестивалем нескореної нації», чим і пояснюється яскравий патріотичний характер «Холодного Яру». Передбачається спілкування з політиками та громадськими діячами, збір коштів для воїнів АТО, майстер-класи, мандрівки по прилеглих ландшафтах. Алкоголь на території фестивалю заборонений. Сторінка в Facebook.

Pavlovka Open-Air, 1718 липня

Місце: село Павлівка (Нововодолазький район, Харківська область)

Учасники: Omnia, Spartaque, Soundbreeze, The Movemental і ще близько двадцяти проектів та діджеїв.

Особливості: фестиваль електронної музики в оточенні соснового лісу і поряд з водою (пляжі, наметове містечко – все, як належить). Від Харкова їхати близько години. Великомасштабна дискотека в поєднанні з маленькими і великими радощами, які дає перебування на природі. Офіційний сайт.

Carpathian Alliance Metal Festival, 2426 липня

Місце: база відпочинку «Львівська Швейцарія» (околиця Львова)

Учасники: у списку – чимало грандів важкого жанру з Європи, що робить цей фестиваль одним з найбільш представницьких у літньому календарі України. Обіцяно – Moonspell (Португалія), Septic Flesh (Греція), Saturnus (Данія), Graveworm (Італія), Marduk (Швеція) і ще близько десятка зарубіжних команд. Україну представлять Khors і Disarm.

Особливості: бенкет для душі шанувальникам дум-, треш- і блек-металу. Графік виступів дуже щільний, тому селитися краще ближче до території фестивалю. Дачні будиночки поруч із базою відпочинку, за словами організаторів, уже всі заброньовано, залишаються місця в платному наметовому містечку. Обіцяно душові кабіни, а також спеціальні автобуси, які із залізничного вокзалу у Львові возитимуть прямо на фестиваль. Сторінка фестивалю в Facebook.

Бандерштат, 31 липня – 2 серпня

Місце: Луцьк

Учасники: в основному, різні рок-варіації – Brutto, O. Torvald, «Тартак», Epolets, «Анна», «Карна» і так далі, серед котрих якимось чином є і ONUKA.

Особливості: головний денний і нічний (акустичний) майданчики. Окрім концертів, у програмі заявлено виставки, майстер-класи, зустрічі з відомими людьми, кінопокази, літературні читання, спортивні змагання. Обіцяють організувати дитяче містечко. За три дні на великій сцені виступить півтора десятка виконавців. Сторінка фестивалю в Facebook.

Woodstock Ukraine, 79 серпня

Місце: село Свірж (Перемишлянський район, Львівська область)

Учасники: вже оголошені Atmasfera, Bahroma, Indytronics і ще кілька українських артистів. Є також як мінімум один закордонний учасник – білоруські інді-рокери Akute.

Особливості: вхід на фестиваль безкоштовний, але щоб отримати право на нього, треба зареєструватися на офіційному сайті заходу. Крім концертів, обіцяно ярмарок та майстер-класи. Музична програма розподілена між двома сценами. Названі вище виконавці гратимуть на головній, а гурти для малого майданчика ще тільки підбираються – заявки приймаються до 1 липня. На сторінці проекту в Soundcloud можна послухати підбірку з пісень тих, хто вже заявлений як учасник фесту. Сторінка фестивалю в Facebook.

100пудівка. TURBOta Fest, 79 серпня

Місце: парк «Новоселиця» (12 км від Дніпропетровська)

Учасники: ВВ, Сергій Бабкін, Bahroma, O. Torvald, Fontaliza, Epolets, «Табула Раса», всюдисущі Brutto і ще з десяток українських виконавців.

Особливості: фестиваль благодійний – збираються кошти для дніпропетровської школи-інтернату. Квитки продаються тільки на всі три дні відразу, дітям до семи років вхід вільний. Обіцяно: безкоштовна парковка, помірні ціни на їжу (зі своєю пускати не будуть), можливість брати в прокат намети і спальні мішки для життя в наметовому містечку. Від цирку в Дніпропетровську на фестиваль будуть ходити автобуси. Офіційний сайт.

Схід-Рок, 2223 серпня

Місце: Тростянець (Сумська область)

Учасники: вітчизняна добірка, в якій знайшлося місце The Hardkiss, O. Torvald, Bahroma, Fontaliza, Sinoptik і ще декільком групам. Із зарубіжних гостей – все ті ж Brutto і фінські хлопці з Madcraft.

Особливості: фестиваль з ім'ям, який пропонує, крім музики, наметове містечко з паркінгом та душовими, а також краси фортеці XVIII століття Круглий Двір, де відбудуться концерти. Організатори попереджають, що в Україні двадцять населених пунктів із назвою Тростянець, тому, якщо їхати поїздом, треба брати квиток до станції Смородине. Офіційний сайт.

Respublica Fest, 46 вересня

Місце: Кам'янець-Подільський

Учасники: «Бумбокс», Brutto, ONUKA, Stoned Jesus, «Вагоновожатые», Fontaliza, DaKooka, Somali Yacht Club, «Один в каное» і ще з десяток українських артистів.

Особливості: мабуть, найбільш уважний до нової хвилі української музики фестиваль. Пісні піснями, але Respublica позиціонує себе куди ширше – як акція вуличного мистецтва, покликана змінювати депресивний простір на творчий. Тому разом з концертами під час фестивалю проводяться майстер-класи з графіті та активне прибирання каньйону річки Смотрич біля знаменитої фортеці у Кам'янці-Подільському, де й відбуваються концерти. Сторінка фестивалю в Facebook.

Джерело: Cultprostir.ua

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!