Що приготувати на Святвечір. Рецепти 12 традиційних страв

24957 0
Згідно з давніми традиціями, на вечерю перед Різдвом готували тільки пісні страви.
Фото: shpolyanochka.com

Фото: shpolyanochka.com

У кожному з регіонів України є свої особливості приготування страв на Святвечір. Незмінним залишається те, що пісних страв має бути 12 і те, що головною та обов’язковою є кутя.  Tvoemisto.tv  подає майже класичний перелік страв, які треба мати на столі увечері 6 січня.

1. Кутя.

Каша  з пшениці, до якої додають, мак, мед та горіхи. Часом додають родзинки. Добрий перепис куті можна знайти тут.

2. Борщ з вушками.

Складники на борщ:

сушені гриби — 150 г,

буряк — 500 г,

морква — 100 г,

буряковий квас — 400 г,

борошно — 50 г,

вершкове масло — 100 г,

сіль, перець — за смаком.

Сушені гриби промити й відварити. Буряки, моркву почистити й теж відварити. Овочевий і грибний відвари з'єднати. Буряки нарізати соломкою і вкинути у відвар, заправити сіллю, перцем, буряковим квасом, додати борошно, підсмажене на вершковому маслі, і добре прокип'ятити борщ. 
Пісний борщ подають на стіл разом з «вушками».

Вушка для борщу

Для вушок: 1 1/2 склянки пшеничного борошна, 1/2 склянки води, 2 ст. ложки вершкового масла або маргарину, воду, сіль — за смаком.

Для начинки: гриби сушені або свіжі, цибуля, сіль, олія

Замісити тісто як на пельмені. Для начинки потрібно сушені або свіжі гриби. Якщо гриби сушені, то їх потрібно замочити у воді і потім відварити. Якщо свіжі, то досить їх відварити. Злегка підсмажити цибулю. Варені гриби відцідити від води, дрібно порізати і додати в цибулю і трішки посмажити. Тісто розкачати на маленькі кружечки, покласти начинку з грибів і зліпити таким же чином, як ліпляться пельмені та відварити в підсоленій воді протягом 1 хв.

3.Вареники.

Для тіста:

Борошно пшеничне вищого сорту – 2 склянки

Вода – 0,5 склянки

Дріжджі сухі – 1,5 столові ложки

Сіль – щіпка

Олія – 2 столові ложки

Для начинки:

1 цибулина,

приблизно 700 г білокачанної капусти,

2 ст. ложки олії,

сіль, перець (за смаком)

1. Начинка: обсмажити дрібно нарізану цибулю, додати дрібно нарізану капусту, посолити, перемішати, протушкувати хвилин 10-15 на маленькому або середньому вогні, стежити щоб не підгоріла, поперчити за смаком.

2. Тісто: додати в просіяне борошно сухі дріжджі, сіль, перемішати, додати теплу воду з розмішати в ній олію, добре розмішати дерев’яною лопаточкою, щоб тісто відставало від посуду, накрити рушником, поставити в тепле місце без протягів. З тіста робити кульки, які розкачуємо на посипаній борошном дошці, кладемо начинку, защипуємо. Вареники повинні бути за розміром як великі пельмені або маленькі пиріжки. Варимо 15 хвилин.

Читайте також: Різдвяні традиції гуцулів

4. Голубці.

11-12 шт. капустяного листя

350-400 гр. картоплі

250-300 гр. грибів

1 цибулина

1 морква

200 гр. томатної пасти

1 лавровий лист

Трохи зелені кропу

Сіль за смаком

Рослинна олія для обсмажування

Картоплю очистити і відварити до готовності в підсоленій воді, потім воду злити, картоплю розім’яти в пюре.

Гриби обсмажити з дрібно нарубаною цибулею і натертою на тертці морквою до золотистого кольору на олії, додати в картопляне пюре, по необхідності додати солі за смаком і трохи рубленого кропу, добре перемішати.

Капустяне листя відварити до м’якості у воді (воду не зливати), зрізати грубі прожилки, начинити листя картопляним пюре і сформувати голубці. На сковороді розігріти трохи олії, обсмажити голубці з двох сторін (сильно “стріляє”, тому краще накрити кришкою), вкласти голубці в каструлю.

У невеликій кількості води, в якій варилася капуста, розчинити томатну пасту і трохи солі, залити голубці так, щоб рідина злегка їх прикрила. Посипати рубаним кропом, додати лавровий лист, довести до кипіння, накрити кришкою і готувати на маленькому вогні 20-25 хвилин.

5. Мариновані оселедці.

На 250 г води додати 2 лаврових листки, 1,5 ст. л. оцту, 4 горошини чорного та пахучого перцю. Це все кип’ятити.

Нарізати шматками очищену і помиту рибу. Цибулю нарізати кружальцями. Складати в банку (1 л): один шар риби, один цибулі і т. д. Потім залити охолодженим маринадом. Через день рибу можна подавати на стіл.

6. Заливна риба

Складники:

1,5 кг риби

2 цибулини

4 моркви

1 корінь петрушки

1 корінь селери

2-3 лаврових листки

1/2 склянки столового оцту

2-3 ч.л. желатину

гвоздички, запашний перець горошком

1/2 ст.л. солі і цукру

Рибу підготувати, видаливши шкірку і кістки, нарізавши на шматки. Голову, плавники, хвіст, кістки залити холодною водою, довести до кипіння, додати нарізані шматочками моркву, корінь петрушки і селери, ріпчасту цибулю, горошки перцю, гвоздику, сіль. Варіть бульйон близько 1 години. Потім відвар процідити, знову закип’ятити і покласти в нього шматки риби. Варити до готовності риби 15-20 хв.

Готову рибу вийняти і остудити. У відвар додати оцет, цукор, замочений у воді желатин. Прогріти до повного розчинення желатину, процідити, охолодити до кімнатної температури. Скласти рибу в  посуд, залити відваром і охолодити. При подачі на стіл прикрасити зеленню петрушки.

7. Запечена  скумбрія

Складники:

Скумбрія;

Часник;

Перець запашний;

Сіль;

Кінза;

Петрушка;

Лимонний сік;

Оливкова олія.

Спосіб приготування:

Рибу обробляємо: промиваємо, зрізаємо голову з зябрами, видаляємо нутрощі. Промиваємо ще раз всередині, обсушуємо. Зубчик часнику товчемо в ступці разом з перцем і сіллю. Додаємо до часнику дві ложки масла і лимонний сік. Ще один зубчик подрібнюємо разом із зеленню. Натираємо рибу часниковою масою зовні і зсередини, залишки маси розподіляємо всередині. Наповнюємо тушку зеленню і часником, загортаємо у фольгу, залишаємо маринуватися на 40 хвилин. Запікаємо в розігрітій духовці 35-40 хвилин.

Читайте також: Різдвяні традиції лемків

8. Тушкована риба з томатною пастою

Складники:

Хек філе – 450 грам

Цибуля ріпчаста – 2 штуки (середніх)

Морква – 2 штуки (середніх)

Часник – 4 зубчики

Помідор – 2 штуки (середніх)

Сіль – 1 чайна ложка

Цукор – 1 столова ложка

Оцет яблучний – 1 столова ложка

Борошно пшеничне – 2 столових ложки

Томатна паста – 2 столових ложки

Вода очищена – 0,5 літра

Спосіб приготування:

Рибу почистити і нарізати шматками. Обсмажте шматочки риби з паніруванням по 3-4 хвилини з кожного боку. Моркву почистити і натерти на великій тертці, цибулю нарізати тонкими півкільцями, часник розчавити пресом, а помідори помити і подрібнити ножем.

Читайте також: Смачна етнографія. Як Пані Стефа стала найвідомішою галицькою господинею в інтернеті

Всі овочі, крім часнику, складіть в сковороду з глибокими бортами, можна використовувати ту ж, в якій смажили рибу. Тушкувати на середньому вогні 10-15 хвилин, періодично помішуючи. Потім слід додати  томатну пасту, оцет, сіль, що залишилася, цукор і 0,5 літра очищеної води, перемішати і, не закриваючи кришкою, готувати ще 5 хвилин.

Відтак до цього слід додати обсмажені раніше в паніровці шматочки філе і свіжий часник, не вимикаючи вогонь, продовжуйте готувати 10 хвилин. На останніх 5 хвилинах готування можна накрити кришкою.

9. Тушкована капуста.

Складники:

1 середня головка капусти  -- 1кг

250 грамів квашеної капусти

Гриби

5-6 штук невеликих солоних огірків

2 столові ложки томатної пасти

столова ложка цукру

олія

Сіль і перець за смаком

Спосіб приготування:

Нашаткувати дрібно капусту. Нагріти в сковороді олію і помістити капусту у сковороду. Додати 0.5 стакана води. Накрити кришкою і тушкувати 30 хвилин. Потім додаємо порізані на кружальця огірки, гриби, кислу капусту, цукор і томатну пасту. Якщо треба солимо і перчимо. Все добре перемішуємо і тушкуємо ще 15 хвилин

10. Тушкована капуста з квасолею.

Складники:

Квасоля, квашена капуста, цибуля, морква, часник, томатний сік, олія, борошно, спеції.

Спосіб приготування:

Зварити склянку квасолі. Дрібно нарізати цибулю, натерти моркву. Налити в сковорідку олію, вкинути цибулю та моркву. Трошки присмажити, всипати дві столові ложки борошна й добре вимішати. Влити трошки варива з-під квасолі й ще раз вимішати. Додати капусту та квасолю. Перемішати та залити томатним соком. Посолити. Тушкувати, періодично помішуючи.

11. Узвар.

Складники:

Сушені яблука – 100 г

Сушені груші – 100 г

Чорнослив – 100 г

Родзинки – 50 г

Мед – 3/4 стакана

Вода – 5 л

Спосіб приготування:

Сухофрукти перебираємо, промиваємо та заливаємо водою, додаємо мед. Всипаємо в каструлю родзинки, накриваємо кришкою і варимо на середньому вогні протягом години. Готовий узвар настоюємо протягом 3-4 годин, потім охолоджуємо і подаємо на стіл.

Сухофрукти потрібно перебрати, добре промити, залити водою і варити, враховуючи термін варіння кожного фрукта. Спочатку відварити сухі груші та яблука, потім покласти чорнослив, родзинки і довести до кипіння. Відвар злити, процідити, розчинити в ньому мед або цукор, залити зварені фрукти і ягоди і довести до кипіння. Потім поставити узвар в холодне місце і дати настоятися 5-6 годин. Можна приготувати узвар з будь-яких сушених фруктів і ягід.

Читайте також: Різдво у Львові. Розклад святкових богослужінь

12. Пампушки.

Складники:

1 кг борошна,

50 г дріжджів,

0,5 склянки цукру.

200 г вишневого або трояндового варення для начинки

Спосіб приготування:

Розчинити водою половину муки і дріжджів до однорідної маси з консистенцією домашньої сметани. Поставити в тепло. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, сіль і цукор. Знову поставити в тепло.

Коли тісто підросте виложіть його частину на посипану борошном дошку і викачайте корж завтовшки 1 см. До половини коржа склянкою позначте кола. В центрі кожного кола покладіть варення без сиропу, накрийте другою половиною коржа і склянкою виріжте пампушки. Складіть їх на посипану борошном дошку і накрийте. Так само зробіть пампушки з решти тіста і всі разом поставте у тепле місце, щоб підійшли.

Смажать пампушки в соняшниковій олії. Вважайте, щоб жир не дуже кипів, тому що при швидкому смаженні пампушки всередині можуть залишитися сирими. Готові пампушки можна посипати цукровою пудрою.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!