12 страв на Святий вечір. Перелік і рецепти приготування

9611 0
6 січня у християн східного обряду – Святвечір. Пропонуємо перелік 12 майже класичних різдвяних страв, які готують на вечерю перед Різдвом.
Фото: shpolyanochka.com

Фото: shpolyanochka.com

Кутя з маком за переписами Дарії Цвек

Потрібнопівлітрова банка пшениці, 200 г маку, 1 ложка меду, 100 г посічених волоських горіхів, 100 г родзинок, півлітра кип’яченої води

Очищену від луски пшеницю промити в кількох водах, залити гарячою водою нарівні з зерном і варити в посуді, найкраще глиняному. Якщо вода википить, долити гарячої. Варити на повільному вогні, поки зерно не розвариться, не солити. Найкраще поставити в нагріту братруру, щоб там пшениця напарилася.

Мак промити в кількох водах і запарити окропом на 2-3 години, тоді воду злити, протерти в макітрі допоки не пустить біле молочко, додати за смаком цукор, мед, підсушені і посічені горіхи, помиті родзинки і влити пів літри кип’яченої води. Все це з’єднати з вареною пшеницею, викласти в глибоку глиняну миску або макітру і подати з дерев’яною ложкою.

Вушка з грибами від Ірени Никулишин, які готувала її бабця

Перепис на вушка (приблизно 40 штук):

  • Гриби білі сушені – 250 г, 2 середніх цибулини, олія до смаження, сіль, перець до смаку;
  • На тісто – 250 г муки, 1 жовток, 125 мл (половина склянки) гарячої води, ¼ столової ложки олії, сіль (щіпка).

Гриби добре промиваємо та заливаємо теплою водою, залишаємо на 12 годин. Цибулю дрібно ріжемо і смажимо на олії, щоб зарум'янилася. Під кінець смаження додаємо щіпку цукру.

Читайте також: Як повернутись у Різдво дитинства, або Пампушки моєї бабці Марії

Зварені гриби мелемо на млинку або ріжемо дрібненько (не блендуємо!), поєднуємо з цибулькою, доправляємо до смаку сіллю та перцем, старанно перемішуємо. Відміряємо 125 мл окропу, відставляємо, щоб трошки вистиг.

Пересіваємо муку та сіль на стільницю. Робимо ямку, до якої порційно доливаємо воду і потроху вмішуємо муку. На початку все варто робити ложкою. Додаємо жовток, олію, розмішуємо. Далі місимо руками тісто 7-10 хвилин.

Тісто прикриваємо вологим кухонним рушничком або ховаємо у мішечок, в обидвох випадках добре обсипаємо мукою, щоб не приклеїлось. Залишаємо на пів години. Надалі відрізаємо приблизно по ¼ частині, тоненько розвалковуємо на посипаній мукою стільниці на товщину приблизно 2 мм, келішком вирізаємо кола. Тіста слід брати на один раз не забагато, бо буде підсихати. На кожне коло накладаємо гриби, спочатку ліпимо як вареник, потім зліплюємо два кінчики разом (загортаємо вушко).

У великому баняку посолену воду доводимо до кипіння. Кидаємо першу партію вушок у 15-20 штук. Мішаємо легенько дерев'яною ложкою. Зменшуємо вогонь до середнього. Коли вушка спливуть догори, варимо ще приблизно 1 хвилину. Увага – час готування залежить від товщини тіста. Тому як тест можна одне вушко відразу спробувати. Вушка виймаємо ситком на таріль і викладаємо одне коло одного (в один шар), щоб не посклеювалися. Або відразу ж подаємо до борщу.

Риба, запечена з фенхелем, імбиром, цитринкою і зелениною від пані Стефи

Рибку пошкробати від луски, надрізаьт черевце, випатрати, вибрати зябра, очі і повідрізати зайве. Напхати черевце порізаним плястерками фенхелем, кропом, обкласти все плястерками цитрини і кількома плястерками імбиру. Ледь посолити і поперчити свіжозмеленим чорним перцем. Загорнути в фольгу, добре загинаючи краї.

Пекти в гарячій рурі приблизно 45 хвилин, потім відкрити, і дати ще трішки підсохнути і припектися.

Риба смачнюща, не масна, пряна. Фенхель соковитий і не має аптечного анісового присмаку. Можливо наступного разу спробую її якось посмажити чи загрилювати.

До такої риби найкраще смакує свіжозварений риж. Можна притрусити підсмаженим сезамом, додати зеленини на ваш смак.

Тушкована квасоля

Квасолю треба замочити на ніч, потім промити та відварити. Щоб прискорити процес приготування цієї пісної різдвяної страви до Святого вечора, періодично в каструлю з киплячою рідиною треба доливати холодну воду.

Окремо підсмажують цибулю та моркву, додають до них невелику кількість води, томатну пасту, сіль, трішки цукру, спеції. 

Салат із буряка

Для бурякового різдвяного салату відварені коренеплоди натирають на тертці з великими отворами, замочений чорнослив нарізають соломкою, заправляють товченим часником та олією.

Пампушки

Для початку треба приготувати пісне дріжджове тісто з води, борошна, невеликої кількості цукру, солі, олії. Дріжджі можна взяти звичайні пресовані або сухі. Для солодкої пісної начинки використовують повидло, мак, свіжі фрукти або сухофрукти, для солоної — капусту, гриби, гречку з кропом, квасолю або горох зі смаженою на олії цибулею, варену картоплю. Сформувати слід невеликі круглі булочки, скласти їх у змащену сковорідку по колу, дати добре піднятися та випікати у духовці.

Узвар

Сухофрукти слід промити водою. Залити води та настоювати 3-4 години. Злити воду, довести її до кипіння разом з цукром. Фрукти скласти в каструлю, залити отриманим відваром.

Читайте також: Рондель, запрашка, братрура, або Про що говорять галицькі господині напередодні Різдва

Лимон помити. Обшпарити окропом. Стерти цедру з лимона теркою. Видавити лимонний сік. Додати до фруктів в каструлю цедру, сік лимона і мед. Накрити компот із сухофруктів кришкою, укутати рушником, складеним у кілька разів, і настояти узвар ніч.

Голубці з грибами

Потрібно: капуста білокачанна (середня) – 1 шт., гречка – 1 склянка, гриби (великі) – 3-4 шт., морква – 1 шт., цибуля ріпчаста – 2 шт., олія – для смаження, томатна паста – 2–3 ст. л., вода – 1-2 л, сіль, чорний мелений перець – за смаком, духмяний перець горош­ком, лавровий лист – 1-2 шт.

Гречку промити і відварити до напів готовності. Капусту залити гарячою водою і відварити, акуратно зняти листя, остудити його і зрізати потовщення. Цибулю і моркву почистити, цибулю дрібно порізати, моркву натерти на крупній тертці. Гриби помити і порізати тонкими скибочками.

На сковороді розігріти олію, обсмажити половину цибулі до м’якості, додати гриби і обсмажити до готовності, посолити і поперчити за смаком. Другу половину цибулі обсмажити на іншій сковороді до прозорості, додати моркву, обсмажити ще 3-5 хвилин, потім влити томатну пасту, перемішати, посолити і поперчити, додати трохи води і тушкувати ще 5-7 хвилин. Це буде заправка.

У мисці змішати відварену гречку, гриби з цибулею, цю начинку покласти на капустяне листя і згорнути голубці. Викласти їх у каструлю, залити зверху томатно-овочевою заправкою, долити необхідну кількість води, щоб вона покрила голубці, поставити на вогонь, дати закипіти, посолити, якщо треба, додати духмяний перець і лавровий лист, накрити кришкою і тушкувати до готовності капусти. Дати настоятися, потім подавати на стіл.

Вареники

Тісто, яке замісити дуже просто, є універсальним. Воно підійде для пісних вареників як із солодкою, так і з солоною начинкою. Тісто готують з борошна, води, солі, соди та невеликої кількості олії. Для начинки беруть консервовані або заморожені вишні, смородину, полуниці, чорниці та інші ягоди, мак, фрукти.

Читайте також: Прості і смачні. Рецепт пампухів від Галицької блогерки

Відварені у воді пісні вареники поливають медом. Також як начинку до страви можна взяти гречку, тушковану або відварену квашену капусту, гриби з капустою або картоплею, картоплю зі смаженою цибулею. Вони смакують з пісною підливою зі смажених грибочків

Пісний борщ

Він смакуватиме, якщо до нього додати квасолю. Її можна відварити заздалегідь або використати банку консервованої. Неперевершений пісний борщ вдається і з сушеними білими грибами. Їх необхідно замочити у воді та нарізати соломкою й відварити. Буряки, моркву почистити й теж відварити.

Овочевий і грибний відвари з'єднати. Буряки нарізати соломкою і вкинути у відвар, заправити сіллю, перцем, буряковим квасом, додати підсмажене борошно і добре прокип'ятити борщ. 

Тушкована капуста

Пісну капусту тушкують на сковороді або в каструлі з товстим дном. Спочатку підсмажують на олії цибулю з морквою, потім додають накришену капусту. Тушкують під закритою кришкою. Коли овочі майже готові, до них можна додати гриби, відварену квасолю, томатну пасту, спеції.

Картопляні пиріжки

Відварену картоплю пропускають через м’ясорубку або добре розминають товкачиком. Додають жменю борошна, солять, добре вимішують. Трохи охолоджують, але маса має залишатися відчутно гагарячою. Із картоплі формують пиріжки, а як пісну начинку можна використати тушковану капусту, подрібнені гриби, перекручені через м’ясорубку горох або квасолю з пасерованою цибулею. Смажать пісну страву з обох боків на добре розігрітій сковорідці.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv також поділялося простим рецептом приготування вушок і родинним переписом різдвяного борщу від львівської господині Христини Воробій. А президент Львівського кулінарного клубу Костянтин Ковалишин розповів секрети приготування білої ковбаси до різдвяного столу. Він пояснює, як правильно вимісити фарш та за якої температури готувати ковбасу, аби вона вийшла.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!