143 школярі у Львові захворіли на кір

2970 0
Спалахи інфекції фіксують і серед студентів, і на виробництві.
Фото: dniprograd.org

Фото: dniprograd.org

Станом на 7 листопада у Львові на кір захворіли 143 школярі, 32 з них – учні Рудненської школи №74, повідомила у коментарі Tvoemisto.tv керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

За її словами, у школі в Рудному припинили навчання до вівторка, 13 листопада.

«На понеділок це були 17 дітей з одного класу, навчання припинили тільки в класі. Але на вчора було вже 32 хворі дитини з різних класів, і директор звернувся до нас з листом, щоб припинити навчання в усій школі», – каже Зоряна Довганик.

В інших школах, за словами чиновниці, кількість хворих дітей невелика – по 3-5. Якщо їх кількість зростатиме, то керівники навчальних закладів мають звертатись з листами в управління освіти, де розглядатимуть питання про тимчасове закриття шкіл.

Читайте також: Що треба знати про кір

Щодо дитячих садочків, додає Зоряна Довганик, там хворих дітей небагато – 20.

«Я думаю, що, перш за все, це пов’язане з тим, що групи ізольовані, діти спілкуються лише в межах однієї групи», – каже вона.

Заступник директора ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Олег Когут у коментарі Tvoemisto.tv розповів, що спалахи кору у Львові та області є не лише серед школярів, але й серед студентів ВНЗ і працівників на виробництвах.

«Це плоди відмови від вакцинації. Охоплення щепленнями в попередні роки було ніяким: то не було вакцин, то були відмови, а може й приписки в тих щепленнях. І от тепер маємо результати. Вже рік у нас дуже високий рівень захворюваності на кір», – каже Олег Когут.

Головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко розповіла Tvoemisto.tv, що на кір хворіють люди різного віку: наймолодшому госпіталізованому за останній час був місяць, найстаршому – 70 років.

«Небезпека в тому, що інкубаційний період становить три тижні, і людина стає заразною ще до появи висипу. Особливо небезпечно, якщо в організованих колективах є люди, які не вакциновані двічі. Якщо вони зараз не зроблять щеплення, то спалах триватиме доти, доки всі не перехворіють», – каже Наталія Тімко.

За її словами, якщо порівнювати два минулі тижні, то захворюваність на кір в області зросла майже удвічі. Більшість з хворих – 77% – діти.

«В стаціонари області за тиждень госпіталізували 243 людини, з яких 171 дитина», – додає епідеміологиня.

Наталія Тімко також говорить про те, що рівень вакцинації лишається небезпечно низьким. Якщо влітку люди вакцинувались трохи більше, то зараз за тиждень щеплення отримали близько 1400 людей, з яких лише 17 дорослих. На думку лікарки, це пов’язано з кампанією проти вакцинації, що не припиняється в Україні.

Читайте також: Чи можна вберегтися від кору і що робити, коли хвороба таки прийшла

Нагадаємо, Львівщина, за даними МОЗ, входить до трійки лідерів за захворюваністю на кір. Також висока захворюваність в Івано-Франківській та Закарпатській областях. На Львівщині є понад 50 тисяч доз вакцин від кору. Щеплення від кору є безкоштовним для дітей до 18 років та для дорослих з груп ризику.

1 жовтня у Львові від ускладнень кору померла трирічна дитина. Медики наголошують – від кору немає специфічного лікування, вберегтись можна лише через щеплення. Небезпечна ця хвороба передусім ускладненнями, що можуть поширитись на всі системи організму. Так, часто ускладненням кору є енцефаліт - запалення мозку.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!