14 законодавчих змін, які чекають на ІТ-сектор

2904 0
Нову інтернет-платформу easybusiness.in.ua представили заступник глави адміністрації президента Дмитро Шимків і міністр економічного розвитку Павло Шеремета. На ній будуть відображатися завдання, над якими в даний момент працює команда президента, що відповідає за реформи, а усі охочі можуть написати відгук щодо того, чи іншого рішення.

Окремий розділ на сайті присвячений IT-галузі, зараз там вже є 14 напрямків, за якими найближчим часом очікуються зміни. Серед пріоритетних завдань – впровадження 3G, електронного документообігу, дозвіл відкривати компанії та банківські рахунки за кордоном, скасування ліцензій на електронні гроші, заборона вилучення серверів та іншого. AIN.UA виділив список реформ, які вже найближчим часом можуть торкнутися IT-сектор.

1. Забезпечити можливість рівного доступу до отримання ліцензії на 3G зв'язок;

2. Ввести електронний документообіг і прирівняти його до паперового;

3. Дозволити відкривати компанії та банківські рахунки за кордоном;

4. Спростити процедуру отримання дозволів на працевлаштування для IT спеціалістів - нерезидентів України;

5. Забезпечити захист прав інтелектуальної власності відповідно до міжнародних стандартів;

6. Забезпечити розвиток ринку електронної комерції;

7. Зареєструвати та подати на розгляд ВРУ проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення правового регулювання програмного забезпечення)»;

8.Спростити або скасувати видачу ліцензій на електронні гроші та їх адміністрування;

9. Захистити критично важливі елементи телеком-інфраструктури (заборона вилучення серверів, відключення мереж);

10. Спростити процес отримання дозволів та ліцензій в сфері IT;

11. Скасувати обов'язкове маркування контрольними марками;

12. Надати доступ до бази даних на tender.me.gov.ua всім майданчикам, які захочуть ці дані обробляти і показувати в зручному вигляді;

13. Відкрити реєстри заявок на реєстрацію об'єктів інтелектуальної власності;

14. Передбачити публікацію відомостей про заявки по закінченню проведення формальної експертизи заявки на промисловий зразок з метою надання можливості подачі заперечень третіми особами.

На думку Шимківа, дерегуляція в області інформаційних технологій принесе до держбюджету близько 6 млрд. Гривень, а корупційна складова в IT зараз на рівні 3 млрд. Найближчим часом команда проекту Easybusiness збирається детально розписати проект кожної з реформ. Очікується, що їх реалізація дозволить підвищити позицію України в рейтингу Doing Business. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!