15 тез Ярослава Грицака про студентське безробіття і вибір росіян

6709 0
Про специфіку «покоління Y», український парадокс, ціннісний розрив поколінь та заклади, де студентів ховають від безробіття, розповів вчора на відкритій лекції у Львові відомий історик Ярослав Грицак. Найцікавіших 15 тез з виступу записало tvoemisto.tv.
Фото Іванни Павлюк

Фото Іванни Павлюк

ПРО МОЛОДЬ

1. Щось нове робиться в світі. Назвемо це студентською хвилею протестів чи студентською революцією. Молодість стає чимось важливим, більшим, ніж біологічна категорія. Згадаємо молоду Італію, молоду Німеччину, молоду Польщу, молоду Туреччину чи відоме літературне об’єднання «Молода Україна». Ми всі вважаємо, що молодість – це дуже суттєва ознака.

2. Революція Гідності дуже подібна до Паризької революції 1968 року. Ці революції були студентськими.

3. Революцію 1917 року творили молоді люди. Покоління ОУН та УПА чи шестидесятників – також було молодим. Всі, хто оточують Михайла Грушевського на цій фотографії (подана нижче) – люди, які не є старшими 35 років. Всі активісти того часу були студентами вашого віку. Грушевський біля них виглядає, як старий дід.

ПРО ПОКОЛІННЯ

* Ярослав Грицак опирається на класифікацію поколінь за В. Строссом і Н. Хоувом: War generation (покоління війни) – люди, які народились між 1910 і 1925рр.; Silent generation (покоління затишшя) – народилося між 1925 і 1942; Baby boom (вибух народжуваності) – 1943- 1960рр.; Generation X - народжені між 1961 і 1981рр.; Generation Y - 1982 – 2000.

4. Особистість людини формується в підлітковому віці (13-19 років): коли людина ще дитина, але вже починає розуміти речі не по-дитячому. Формування відбувається підсвідомо й впливає на вчинки, захоплення, прагнення та амбіції упродовж всього життя.

5. Generation Y (люди, які народились в 1982 – 2000рр.) – найосвіченіше покоління. В Україні налічується 854 університети, тобто, після закінчення школи, 75% учнів вступає до вищого навчального закладу. Проблема в тому, що університети почали виконувати роль «baby-sitters» –- няньок. Закладів, де студентів ховають від безробіття.

6. Ви не є провінційним поколінням на відміну від попереднього. Для нас залізна стіна – кордон з Польщею, яка була комуністична, але все ж нас туди не пускали. Зараз ті, хто користується соціальними мережами – покоління горизонтальних зв’язків, егалітарне, адже воно тяжіє до вільності стосунків. У вас нема ієрархії.

7. Ваше покоління називають генерацією «від гаджета до гаджета» Ви не працюватимете в офісах, ви змінюватиме близько 20-30 робіт впродовж життя.

8. Ви знаєте, що об’єднує generation Y, що вас об’єднує? – Славко Вакарчук, «Гаррі Поттер» та Фейсбук.

9. ІТ-покоління називають генерацією «великих пальців». У молодших людей пальці більш рухливі. Зрозуміло чому (сміється).

10. Покоління У (народжені 1982-2000 рр.) – прагматичне, скептичне та цинічне. Його характеризують словами: «виросли з ключем на шиї».

ПРО УКРАЇНУ ТА РОСІЮ

11. Майже всі українські політики походять з бідних або неповних сімей – Ющенко, Тимошенко, Янукович, Ахметов, Фірташ, Тігіпко. Звичайно, були винятки. Такі як Грищенко, Пінчук чи Добкін.

12. Важко, майже неможливо зрозуміти як історію України, так і історію Європи й світу. Майдани 2004 та 2014 років мають багато подібного.

13. Український парадокс: думаю російською, але не по-російськи. Ваше покоління стало не україномовним, але більш українським.

14. В Україні стається ціннісний розрив поколінь. У росіян ціннісного розриву поколінь не відбулось. Вони шукають інформацію в Інтернеті та не вірять їй. Хто заважає росіянам читати «New York Times»? У них був такий самий вибір, як у нас, але вони обрали свою нішу: те, що вони хочуть чути – «Крым наш»

15. Існує дві держави: Україна і Росія. Обидві країни переживають кризу. Але розгортаються різні сценарії. Україна обирає сценарій мирного переходу до влади: один президент передає владу іншому за допомогою виборів. А Росія ж зазвичай пікетує парламент, впроваджує насильство та маніпуляції.

Текст і фото Іванни Павлюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!